Προετοιμασία: 20 λεπτά – Ψήσιμο: 30 λεπτά – Μερίδες: 4 – Δυσκολία: μέτριο

Υλικά συνταγής

  • τσιπούρες 4 φιλεταρισμένες, χωρίς πέτσα, 300 γρ. καθεμιά
  • ελαιόλαδο 100 ml
  • ξερό κρεμμύδι 150 γρ. ψιλοκομμένο
  • φινόκιο (βολβοί) 3 κομμένα σε φέτες
  • ζωμός καραβίδας (ή λαχανικών) 550 ml
  • σκόρδο 3 σκελίδες, ψιλοκομμένες
  • μάραθος (φύλλα) 1/2 κουταλιά της σούπας
  • θυμάρι 1/2 κουταλιά της σούπας
  • πορτοκάλια 2 (το ξύσμα και ο χυμός τους)
  • ξίδι 2 κουταλιές της σούπας
  • αλάτι όσο θέλετε
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελιές για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι μαζί με το φινόκιο για 5’. Στη συνέχεια ρίχνετε το ζωμό καραβίδας, το σκόρδο, το μάραθο, το θυμάρι, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το ξίδι και σιγοβράζετε για 20’, μέχρι το φινόκιο να μαλακώσει αρκετά. Αλατοπιπερώνετε.

Λαδώνετε και αλατοπιπερώνετε τις τσιπούρες και τις ψήνετε στη σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι για 2’ από κάθε πλευρά. Μόλις είναι έτοιμες, σερβίρετε τα λαχανικά μαζί με τη σάλτσα σε 4 πιάτα και από πάνω τοποθετείτε τις τσιπούρες. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και γαρνίρετε με ελιές.

Συμβουλή

Για να φτιάξετε -αν θέλετε- ζωμό καραβίδας, θα χρειαστείτε τα κεφάλια και τα κελύφη από μισό κιλό καραβίδες. Τα ξεπλένετε σε σουρωτήρι, τα σοτάρετε για 7’ σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέτετε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Βράζετε για 30’ και φιλτράρετε το ζωμό. Για το ζωμό λαχανικών σοτάρετε 1/2 κιλό ψιλοκομμένα λαχανικά (καρότα, σέλινο, κρεμμύδι, πατάτα) και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook