Η πρωτότυπη διαμαρτυρία για το lockdown

Δεν πρόκειται για κάποιο σεξουαλικό σκάνδαλο που ξέσπασε στο Ματινιόν, αλλά για μια ασυνήθιστη διαμαρτυρία ιδιοκτητών μπουτίκ που έχουν κατεβάσει ρολά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας και θέλουν να δείξουν πόσο έχουν γονατίσει οι μικρές επιχειρήσεις οικονομικά.

Από το lockdown εξαιρούνται οι «ουσιώδεις επιχειρήσεις» και τα καταστήματα εσωρούχων υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να περιληφθούν στον κατάλογο αυτό. Οι συμμετέχοντες στην “ Action Culottée” έχουν μάλιστα στήσει λογαριασμό στο Facebook κι ανήρτησαν τις επιστολές τους και φωτογραφίες από τα εσώρουχα προτού τα στείλουν στην ταχυδρομική υπηρεσία του πρωθυπουργικού γραφείου της Γαλλίας. Ένας εξ’ αυτών έστειλε δύο σετ εσωρούχων με το μήνυμα: «Είμαι ουσιώδης».

«Είμαι ουσιώδης», αναφέρουν τα εσώκλειστα στην επιστολή εσώρουχα, που εστάλη στον Γάλλο πρωθυπουργό / Φωτογραφίες: Facebook
Σε επιστολή τους η ομάδα των ιδιοκτητών των μπουτίκ αυτών επισημαίνει ότι ανεξάρτητα από το τι λέει ο Ζαν Καστέξ κι η κυβέρνησή του όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι ουσιώδεις, ακόμη κι εκείνες που πωλούν εσώρουχα, κάλτσες και καλσόν. «Σ’ αυτή την επιστολή θα βρείτε εσώκλειστο ένα στοιχείο της καθημερινής ζωής που δεν θεωρείται ουσιώδες από την κυβέρνησή σας: ένα σλιπάκι», αναφέρουν. «Δεν είναι κι αυτό θέμα ατομικής υγιεινής και προστασίας; Τα ανθοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία, τα κομμωτήρια χαρακτηρίστηκαν “ουσιώδεις” επιχειρήσεις. Αλλά τι γίνεται με τα εσώρουχα;» αναφέρει η ομάδα σε δελτίο Τύπου. Με την ασυνήθιστη αυτή διαμαρτυρία τους οι ιδιοκτήτες των μπουτίκ ελπίζουν «να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης για την πολύ κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες καταστήματα εσωρούχων στη Γαλλία».

Ο υπουργός Υγείας της χώρας είπε χθες ότι σύντομα μπορεί να επαναλειτουργήσουν μη ουσιώδεις επιχειρήσεις σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο της Γαλλίας. «Είμαι ανοικτός στην ιδέα της άρσης των μέτρων ανά περιοχή, όπως ήμουν κι όταν τα θέσαμε σε ισχύ», δήλωσε ο Ολιβιέ Βεράν, προσθέτοντας ότι το lockdown θα αρχίσει να χαλαρώνει στα μέσα Μαϊού. Αν και ορισμένες περιοχές πλήττονται σφοδρά από την πανδημία, άλλες καταγράφουν μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Σε εθνικό επίπεδο ο Βεράν είπε ότι την περασμένη εβδομάδα διαπιστώθηκε μια μικρή πτώση των κρουσμάτων από 40.000 σε 33.000 κατά μέσο όρο ημερησίως, που όμως είναι «εύθραστη» και «δεν είναι ακόμη ταχεία ή αρκετά ξεκάθαρη». «Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια», τόνισε.

Πάντως ο πρωθυπουργός Καστέξ θα πρέπει μάλλον να είναι χαρούμενος που την ασυνήθιστη αυτή διαμαρτυρία δεν οργάνωσαν οι Γάλλοι αγρότες, γνωστοί για την τακτική τους να πετούν, όταν έχουν εξοργιστεί με κάποια πολιτική της κυβέρνησης, από γάλα και λαχανικά μέχρι και κοπριές έξω από κρατικές υπηρεσίες.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook