Να δοθεί λύση με γνώμονα το να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν τον χώρο φυσικού κάλλους – Να υπάρξει η σχετική συνεννόηση με τη Μονή Γουβερνέτου.

Εκτάκτως και σαν θέμα ημερήσιας διάταξης εισήχθη την τελευταία στιγμή το ζήτημα που, απασχολεί τελευταία την επικαιρότητα και αφορά τη Μονή Γουβερνέτου. “Μέχρι την τελική διερεύνηση του θέματος και τη δικαστική του επίλυση να επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση πολιτών. Ο Δήμος Χανίων θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

“Η Μονή Γουβερνέτου να συνταχθεί και με τον Νόμο και με το κοινό αίσθημα, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να επισκέπτεται το χώρο. Να ξεπεράσουμε την αρρυθμία που προκλήθηκε από πρωτοβουλία της Μονής”.

Εκείνο που τονίστηκε τόσο από τον Δήμαρχο Χανίων όσο και από τους επικεφαλής είναι ότι δεν αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες γεγονός που αποτυπώθηκε από τα τοπικά συμβούλια Ακρωτηρίου.

“Ελπίζουμε να μη διαταρχθούν οι σχέσεις των πολιτών με την Μονή Γουβερνέτου”, είπε κλείνοντας ο Δήμαρχος.

“Να ξηλωθούν οι πόρτες και να παρέμβει ο Εισαγγελέας, η Περιφέρεια, ο Δήμος και η πολεοδομία”, ανέφερε ο Μανώλης Κεμεσίδης ως επικεφαλής της παράταξης Παπαδογιάννη που απουσίαζε κατά τη συζήτηση του θέματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευτύχης Δαμιανάκης επεσήμανε ότι, “ήδη η Περιφερεια Κρήτης έστειλε εγγραφο απαντητικό στη Μονή. Φαίνεται ότι είναι δρόμος επαρχιακός. Η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων ζητά διευκρινίσεις από την πλευρά της, από την Περιφέρεια Κρήτης. Γνώμη μου ότι είναι επαρχιακός ο δρόμος. Αυριο συζητείται το θέμα και στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης”.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης επεσήμανε ότι, “με κάλυψε ο Δήμαρχος. Το θέμα δεν πρέπει να πάρει διαστάσεις πολεμικής. Το ΔΣ να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες”.

Ο πρώην Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας ανέφερε: “Συμφωνώ με τις ανοιχτές πόρτες. Το θέμα να επιλυθεί ειρηνικά. Γνωρίζω τον Ηγούμενο και ξέρω ότι θα επιληφθεί να λυθεί ειρηνικά το ζήτημα”.

Ο Γιάννης Σαρρής ανέφερε: “Συμπαρατασσόμαστε με τις τοπικές κοινότητες. Η πρόσβαση πρέπει να μείνει ανοιχτή για τους πολίτες”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Βουρλάκης, “Να αφαιρεθούν οι πόρτες από τον δημόσιο χώρο. Ο αποκλεισμός λειτουργεί αρνητικά”. 

Ο Σεραφείμ Ρίζος συμφώνησε με την ουσία της συζήτησης αλλά δεν συμφώνησε με την πρόταση Αρχοντάκη για την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Χανίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Κοινότητας Χορδακίου, κ. Κοζωνάκης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κουνουπιδιανών, Μ. Τσιτωνάκης, αλλά και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χανίων Γιάννης Κουτράκης, ο οποίος αναφέρθηκε ότι υπάρχει ανάδοχος για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε έκταση 1200 στρεμμάτων. Καταδίκασε δε τις ενέργειες που έγιναν στην συγκέντρωση της Κυριακής, με συνθήματα σε τοίχους κτλ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα συνταχθεί ψήφισμα που θα σταλεί σε Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια με το οποίο ζητείται οι πόρτες να μείνουν ανοιχτές για τους πολίτες μέχρι την οριστική διιευθέτηση του θέματος. Θα συζητηθεί και στο περιφερειακό συμβούλιο αύριο.

Το σώμα εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο Χανίων να πράξει τις ανάλογες ενέργειες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook