Tην επαναλειτουργία εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους και γυμναστηρίων από την επόμενη Δευτέρα σε ένα περαιτέρω βήμα χαλάρωσης των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού θα επιτρέψει η Σλοβακία ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει επιβράδυνση της εξάπλωσης μολύνσεων της Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω σκληρών περιορισμών μετά αφότου το τελευταίο κύμα της πανδημίας έπληξε την χώρα και τις γειτονικές της χώρες της Κεντρικής Ευρώπης τους τελευταίους μήνες.

Η τελευταία χαλάρωση των μέτρων προστίθεται στο άνοιγμα καταστημάτων, ξενοδοχείων, κομμωτηρίων, εκκλησιών, βιβλιοθηκών, πισίνων και ζωολογικών κήπων που έγινε αυτήν την εβδομάδα.

Ωστόσο, τα όρια χωρητικότητας θα παραμείνουν και οι πελάτες ή οι επισκέπτες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ της Covid-19 στις περισσότερες περιπτώσεις.

Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού εμβολίων, η Σλοβακία προσπαθεί να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού της. Ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19 στη χώρα μειώθηκαν σε ένα μέσο όρο επτά ημερών σε 642, αφού είχαν φτάσει σε περίπου 3.000 τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Οι νοσηλείες έχουν επίσης μειωθεί.

Ωστόσο, η Σλοβακία, όπως και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, έχουν καταγράψει έναν από τους υψηλότερους κατά κεφαλήν αριθμούς θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το Our World in Data, με τα μεταγενέστερα κύματα της πανδημίας να είναι τα πιο θανατηφόρα.

Η περιοχή είχε ξεπεράσει το αρχικό κύμα της πανδημίας πριν από ένα χρόνο με σχετικά λίγα κρούσματα και θανάτους σε σύγκριση με τους δυτικούς γείτονες.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook