Στα όρια του κοιτάσματος \”Αφροδίτη\” στην Κυπριακή ΑΟΖ, υπολογίζουν οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας \”Noble Homer Ferrington\” ότι θα φτάσει το γεωτρύπανο, το αργότερο τη Δευτέρα.

Ήδη όλα γίνονται με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, με στόχο το γεωτρύπανο -που δεν θα ολοκληρώσει στο παρόν στάδιο της εργασίες του- να εισχωρήσει μόνο στα πρώτα 2-5 μέτρα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος εισροής λάσπης.

Θα ακολουθήσει σωλήνωση και το τελικό τσιμέντωμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του \”Φιλελευθέρου \”, πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα γίνει και δοκιμαστική καύση του δείγματος που θα ληφθεί από το βάθος των πρώτων μέτρων του κοιτάσματος, που ενδεχομένως να γίνει συμβολικά κατά την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Η δοκιμαστική καύση θα διαρκέσει μερικές ώρες και μετά θα διακοπεί, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της γεώτρησης.

Αμέσως μετά -μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής- θα ξεκινήσει διαδικασία απελευθέρωσης και μετακίνησης της πλατφόρμας \”Noble Homer Ferrington\” προς το Ισραήλ, λόγω των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχει υπογράψει η Noble με τη γείτονα χώρα, που δεν επιτρέπουν άλλο περιθώριο παραμονής της πλατφόρμας στο \”οικόπεδο 12\”.

Ο \”Όμηρος\” αναμένεται να επιστρέψει τον Φεβρουάριο, για να συνεχίσει τη γεώτρηση στο ίδιο σημείο, για ακόμα 150 περίπου μέτρα ωφέλιμου πάχους του κοιτάσματος, ώστε να γίνουν όλες οι δοκιμές που απαιτούνται, όπως και ολοκληρωμένες δοκιμαστικές καύσεις αερίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook