Κάλεσμα συνεισφοράς και αλληλεγγύης στον Αποκόρωνα – Συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών υγιεινής και καθαρισμού.

Το χειμώνα που μας πέρασε και βρισκόμενοι/ες εν μέσω ενός δεύτερος κύματος της πανδημίας  στην Ελλάδα αποφασίσαμε σύλλογοι και άτομα από τον Αποκόρωνα να δημιουργήσουμε μια πλατιά δομή συνεισφοράς και αλληλεγγύης στην περιοχή μας. Έτσι πραγματοποιήσαμε συλλογή τροφίμων τα οποία και διαθέσαμε σε συνανθρώπους μας στη περιοχή που είτε είχαν πληγεί από τα μέτρα και τα «κλεισίματα» είτε βρίσκονταν ακόμη και πριν από αυτά σε δυσχαιρή οικονομική κατάσταση.

Αν και η επιδημιολογική κατάσταση δεν είναι καλή, μετρώντας χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει πια τις δέκα χιλιάδες στη χώρα, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση είναι σε εξίσου τραγική φάση. Διατηρώντας λοιπόν τις ίδιες ανησυχίες με τον περασμένο Χειμώνα και με γνώμονα την κοινωνική αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον για το διπλανό και τη διπλανή μας αποφασίσαμε να επαναδραστηριοποιηθούμε, επαναλαμβάνοντας την συλλογή και διανομή τροφίμων και ειδών υγιεινής και καθαριότητας σε όσους και όσες το έχουν ανάγκη.

Για εμάς το να έχει κάποιος αδυναμία κάλυψης βασικών του αναγκών δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να δημιουργεί αμηχανία και ντροπή. Αντίθετα είναι μια κοινωνική κατάσταση και αποτέλεσμα του συστήματος που ζούμε και των πολιτικών που εφαρμόζονται. Για αυτό και εμείς λοιπόν θεωρούμε αναγκαίο να σταθούμε δίπλα στο κάθε ένα και στη κάθε μία που δυσκολεύεται ως ίσο προς ίσο, δυναμώνοντας την ενότητα της κοινότητας με δεσμούς αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης.

Η δράση μας αυτή δεν δρα αντιπαραθετικά με τις παροχές που μπορεί να έχουν κρατικοί και δημοτικοί φορείς. Είναι όμως μία πράξη από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο που βρίσκονται στην ίδια θέση και μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες. Είναι μια κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ πολιτών για τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν την περίοδο αυτή έξω από τις θεσμοθετημένες παροχές που υπάρχουν.

Η συλλογή των τροφίμων και των ειδών θα γίνεται σε διαφορετικά χωριά όπου σύλλογοι ή άτομα έχουν αναλάβει να συλλέξουν, απολυμάνουν, αποθηκεύσουν και μοιράσουν σεβόμενοι τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και προστασίας ενάντια στην διάδοση του ιού.

Σε περίπτωση που οι ανάγκες(που γνωρίζουμε) της περιοχής μας καλυφθούν θα ενισχύσουμε δομές συσσιτίων στη πόλη των Χανίων.

Συγκεκριμένα συλλέγονται τα εξής τρόφιμα: Λάδι, κονσέρβες, ζυμαρικά, όσπρια, γάλα, ρύζι και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Επίσης συλλέγονται είδη υγιεινής-καθαριότητας(απορρυπαντικά, καθαριστικά γενικής χρήσης, σαπούνια κ.α.) και είδη αυτοπροστασίας(μάσκες, αντισηπτικά, αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια κ.α.).

Στη συλλογή συμμετέχουν η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αποκόρωνα, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Tσιβαρά, Μαχαιρών, Γαβαλοχωρίου, Βάμου, Ντουλιανών, ο ΑΠΚΣ Τιτάν Καλυβών καθώς και εθελοντές κάτοικοι από άλλα χωριά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook