Το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους θα είναι επιζήμιο για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη και έχει προκαλέσει ευρύτερες ανησυχίες για ενδεχόμενη ανάλογη κίνηση στα ομόλογα άλλων χωρών, δήλωσε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Ορφανίδης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κύπρου τόνισε πως εξακολουθεί να θεωρεί το “κούρεμα” μη απαραίτητο και μία ενέργεια η οποία επιβλήθηκε από τους πολιτικούς ηγέτες.

“Κατά την άποψή μου, η επιβολή ενός haircut στο ελληνικό χρέος δεν ήταν ούτε ο πιο αποτελεσματικός ούτε ο πιο αποδοτικός τρόπος για την επίλυση της κρίσης χρέους,” σημείωσε το μέλος της ΕΚΤ.

“Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί επιδείνωση στην Ευρωζώνη, η οποία πιστεύω πως ήταν εντελώς προβλέψιμη,” συμπλήρωσε ο κ. Ορφανίδης προσθέτοντας πως ο εξαναγκασμός του ιδιωτικού τομέα στο να αποδεχτεί απομειώσεις στο ελληνικό χρέους δημιούργησε ανησυχίες και για άλλες χώρες με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού τους.

“Γι΄ αυτό ο πρόεδρος Trichet και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν απευθύνει εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις για να αποφύγουν τέτοιες κυβερνήσεις,”
σημείωσε ο κ. Ορφανίδης.