Σύσκεψη Εργασίας & Κοινή Επιστολή Πρόταση Επιμελητηρίου Χανίων και Τουριστικών Φορέων της πόλης των Χανίων προς τον Δήμο Χανίων.

Στόχος η άρτια υποδοχή, αποτελεσματική διαχείριση και ποιοτική υποστήριξη των επισκεπτών της πόλης των Χανίων με επίκεντρο το πρόβλημα της χωροθέτησης θέσεων στάσης και στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων.

Στο Επιμελητήριο Χανίων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας του Πρόεδρου του, Αντώνη Ροκάκη, με εκπροσώπους Τουριστικών φορέων της πόλης των Χανίων, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης πρωτοβουλίας του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας για τη στρατηγική και ποιοτική διαχείριση των οργανωμένων τουριστικών ροών κατά την είσοδό τους στο κέντρο της πόλης και την ανάγκη ορθολογικής χωροθέτησης θέσεων επιβίβασης και αποβίβασης από τουριστικά λεωφορεία, εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου.

Το Επιμελητήριο και οι φορείς της Τουριστικής κοινότητας των Χανίων (Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων, Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων-Διαμ/των Ν. Χανίων «Άπτερα», Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Κύδων», Σύλλογος Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς, Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Κρήτης, Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης και Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Δυτικής Κρήτης) σε κοινή επιστολή που απέστειλαν σήμερα στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο των Χανίων προτείνουν τη χωροθέτηση τουλάχιστον τριών σημείων ολιγόλεπτης αποβίβασης και επιβίβασης επιβατών (meeting points) από τα Τουριστικά λεωφορεία στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Αγοράς, όπως συνέβαινε επί σειρά ετών στο παρελθόν και εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα και με τα Αστικά λεωφορεία μέχρι σήμερα. Είναι κρίσιμο για τη βέλτιστη φιλοξενία και όφελος της Οικονομίας των Χανίων να μην αναγκάζονται οι πολύτιμοι επισκέπτες της πόλης να διανύουν μεγάλες αποστάσεις υπό τις αντίξοες μάλιστα καιρικές συνθήκες που επικρατούν ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι τουριστικοί φορείς της πόλης ζητούν στην ίδια επιστολή συναινετικά από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων την άμεση πραγματοποίηση μιας κοινής-διευρυμένης σύσκεψης με τη συμμετοχή του συνόλου των φορέων του Τουρισμού, της Εστίασης και του Εμπορίου, ώστε να ληφθούν οι βέλτιστες στρατηγικές αποφάσεις μετά από ολοκληρωμένο διάλογο και σύνθεση απόψεων, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, η οποία εξασφαλίζει και τα μέγιστα οικονομικά οφέλη στην Κοινωνία του τόπου μας.

Μεταξύ των εκπροσώπων των Τουριστικών φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη εργασίας και ο κ. Κωνσταντίνος Πρώιμος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων-Διαμ/των Ν. Χανίων «Άπτερα» & Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Κύδων», ο κ. Σταύρος Γιαννετάκης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Κρήτης, ο κ. Παναγιώτης Κλειδαράς, Πρόεδρος Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς, ο κ. Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Δυτικής Κρήτης και ο κ. Μιχάλης Γιαννουδάκης, Γραμματέας Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Δυτικής Κρήτης. Στη σύσκεψη εργασίας από πλευράς Επιμελητηρίου Χανίων συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Μουντάκης, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, η κ. Δώρα Κυριακάκη, Πρόεδρος Εμπορικού Τμήματος Επιμελητηρίου Χανίων και ο κ. Νίκος Σεληνιωτάκης, μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Χανίων.

Ακολουθεί αναλυτικά η κοινή Επιστολή των Τουριστικών Φορέων:

ΘΕΜΑ: Κοινή πρόταση Επιμελητηρίου & Φορέων του Τουρισμού των Χανίων για την άρτια υποδοχή, αποτελεσματική διαχείριση και ποιοτική υποστήριξη των επισκεπτών της πόλης των Χανίων με επίκεντρο το πρόβλημα της χωροθέτησης θέσεων στάσης και στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την παγκόσμια αλλά και τοπική τουριστική Οικονομία, λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, το Επιμελητήριο Χανίων, ως θεσμικός εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων, ανέλαβε σήμερα πρωτοβουλία σύσκεψης εργασίας στα γραφεία του για το συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στρατηγικό στόχο την άρτια υποδοχή, αποτελεσματική διαχείριση και ποιοτική υποστήριξη των επισκεπτών της πόλης των Χανίων, κατά την προσεχή τουριστική περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης, στην οποία δυστυχώς δεν παραβρέθηκε κάποιος εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής, πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιμέρους φορέων του Τουρισμού της πόλης μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναζήτηση των βέλτιστων δυνατών λύσεων στα πιεστικά προβλήματα με επίκεντρο αυτό της αποτελεσματικής διαχείρισης των οργανωμένων τουριστικών ροών κατά την είσοδό τους στο κέντρο της πόλης, μέσω της ανάγκης ορθολογικής χωροθέτησης θέσεων επιβίβασης και αποβίβασής τους από τουριστικά λεωφορεία, όπως και της στάθμευσης αυτών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συμφωνήθηκε ότι απαιτείται με τον συντονισμό της αρμόδιας Δημοτικής Αρχής των Χανίων ευρύς και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των πολιτών, των επαγγελματιών, των φορέων και των επιστημόνων για την αξιόπιστη εξέλιξη ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Από πλευράς των επαγγελματιών του Τουρισμού διαπιστώνεται με ανησυχία ότι ο διάλογος με τη Δημοτική Αρχή των Χανίων επέστρεψε για μια ακόμη χρονιά σε μηδενική βάση, καθώς η περσινή συμφωνημένη και οριστική λύση για αξιοποίηση του πάρκινγκ της «Ρεγγίνα», δίπλα στο ξενοδοχείο «ΚΡΗΤΗ», με την οριοθέτηση ρεμίζων για τα τουριστικά λεωφορεία, δυστυχώς χωρίς καμία επίσημη εξήγηση ανετράπη από πλευράς της Δημοτικής Αρχής των Χανίων.

Στην επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων πιστεύουμε ότι η οργανωμένη και αποτελεσματική είσοδος, διαχείριση και αποχώρηση της αυξημένης ροής επισκεπτών της πόλης μας απαιτεί ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο και στρατηγικό σχέδιο και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση. Το ζήτημα δεν είναι μόνο πρακτικό, αλλά έχει σημαντική επίδραση στον καθαρό ελεύθερο χρόνο παραμονής και κατανάλωσης των επισκεπτών στην εμπορική αγορά των Χανίων, σε συνδυασμό με την ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας τους.

Το Επιμελητήριο και οι φορείς της Τουριστικής κοινότητας των Χανίων προτείνουν τη χωροθέτηση τουλάχιστον τριών σημείων ολιγόλεπτης αποβίβασης και επιβίβασης επιβατών (meeting points) από τα Τουριστικά λεωφορεία στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Αγοράς, όπως συνέβαινε επί σειρά ετών στο παρελθόν και εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα και με τα Αστικά λεωφορεία μέχρι σήμερα.  Είναι κρίσιμο για τη βέλτιστη φιλοξενία και όφελος της Οικονομίας των Χανίων να μην αναγκάζουμε τους πολύτιμους επισκέπτες μας να διανύουν μεγάλες αποστάσεις υπό τις αντίξοες μάλιστα καιρικές συνθήκες που επικρατούν ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην πόλη μας, για παράδειγμα:

  • μεγάλης ηλικίας επισκέπτες κυρίως από την Κρουαζιέρα
  • οικογένειες οι οποίες μεταφέρονται οργανωμένα (transfer) από το αεροδρόμιο προς τα ξενοδοχεία/ ενοικιαζόμενα δωμάτια του κέντρου ή της παλιάς πόλης
  • ημερήσιες εκδρομές τουριστών από άλλες περιφερειακές ενότητες της Κρήτης με περιορισμένο χρόνο παραμονής
  • ανήλικους μαθητές εκδρομών με τους συνοδούς τους.

Ζητάμε συναινετικά από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων την άμεση πραγματοποίηση μιας κοινής-διευρυμένης σύσκεψης με τη συμμετοχή του συνόλου των φορέων του Τουρισμού, της Εστίασης και του Εμπορίου, ώστε να ληφθούν οι βέλτιστες στρατηγικές αποφάσεις μετά από ολοκληρωμένο διάλογο και σύνθεση απόψεων ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, η οποία εξασφαλίζει και τα μέγιστα οικονομικά οφέλη στην Κοινωνία του τόπου μας.

Με εκτίμηση,

Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων

Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων

Κωνσταντίνος Πρώιμος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων-Διαμ/των Ν. Χανίων «Άπτερα» & Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Κύδων»

Παναγιώτης Κλειδαράς, Πρόεδρος Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς

Αντώνης Γελασάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Κρήτης

Γεωργία Μαρκουλάκη, Πρόεδρος Συλλόγου Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης

Ιάκωβος Καζάκος, Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Δυτικής Κρήτης

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook