Η υπηρεσία της Google στέλνει έγκαιρες ειδοποιήσεις στους χρήστες Android, κάθε φορά που ανιχνεύονται σεισμικές δονήσεις κοντά στην περιοχή τους.

Την επέκταση της υπηρεσίας της για έγκαιρη ενημέρωση σε σχέση με τους σεισμούς ανακοίνωσε σήμερα ο κολοσσός της τεχνολογίας, Google.

Η υπηρεσία ονομάζεται Android Earthquake Alerts System και πλέον θα είναι διαθέσιμη και σε χώρες που δεν έχουν συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης για σεισμούς.

Έτσι, οι χρήστες κινητών Android σε Ελλάδα και Νέα Ζηλανδία, εάν το επιθυμούν, θα μπορούν από σήμερα να λαμβάνουν αυτόματα έγκαιρες ειδοποιήσεις, κάθε φορά που καταγράφεται σεισμός στην περιοχή τους.

Το σύστημα των έγκαιρων ειδοποιήσεων χρησιμοποιεί τα επιταχυνσιόμετρα των smartphones, ώστε να εντοπίζονται σεισμικά κύματα που υποδεικνύουν την πιθανότητα σεισμού.

Εάν το κινητό τηλέφωνο ανιχνεύσει κάποια δόνηση την οποία «αντιλαμβάνεται» ως σεισμική, τότε στέλνει αμέσως σήμα στον διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, συνοδευόμενο με υπόδειξη της περιοχής όπου καταγράφηκε η δόνηση αυτή.

Έπειτα, ο διακομιστής διασταυρώνει τις πληροφορίες από πολλά διαφορετικά τηλέφωνα, προκειμένου να εντοπίσει το μέγεθος και την ακριβή τοποθεσία του σεισμού.

Σε σχετική ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε η Google επισήμανε:

«Κατά τη διάρκεια ενός φυσικού φαινομένου κάθε δευτερόλεπτο μετρά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, πάνω από το 50% των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού μπορούν να αποφευχθούν εάν υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και προλάβει ο κόσμος να απομακρυνθεί κατά τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα.

Για το λόγο αυτό, το 2020 λανσάραμε το Android Earthquake Alerts System, το οποίο χρησιμοποιεί τους αισθητήρες που διαθέτουν τα κινητά Android προκειμένου να αντιλαμβάνονται σεισμούς σε όλο το πλανήτη.

Αυτό το δωρεάν σύστημα παρέχει σχεδόν στιγμιαία ενημέρωση στο Google Search για τις σεισμικές δονήσεις – αρκεί να πληκτρολογήσετε “Earthquake near me”» .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook