Συλλυπητήρια μηνύματα αποστέλουν φορείς εκφράζοντας τη θλίψη τους για τον θάνατο του πρώην δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη 5/5 ώρα 9:37

Στην τελευταία του κατοικία οδηγείται αύριο ο πρώην δήμαρχος Ρεθύμνου, Δημήτρης Αρχοντάκης ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, μετά από κακώσεις που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια τραυματισμού του.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 4 Μαΐου στον Μητροπολιτικό Ναό Ρεθύμνου στις 13.00, ενώ η κηδεία του θα γίνει στις 16.00.

Η οικογένεια του θανόντος απευθύνει παράκληση αντί στεφάνων να γίνουν δωρέες στη μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Εν τω μεταξύ στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του, φορείς αποστέλουν συλλυπητήρια μηνύματα.

Με αφορμή το άκουσμα της είδησης του θανάτου του πρώην δημάρχου Δημήτρη Αρχοντάκη, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συγγραφέας Νίκη Τρουλλινού αναφέρει πως τα πιο ωραία ταξίδια είναι πρώτα από όλα τοπία και άνθρωποι και οι δικές τους μικρές ιστορίες δίπλα στην μεγάλη Ιστορία. Ο Δημήτρης Αρχοντάκης κατάφερε να συνδεθεί άρρηκτα και στο διηνεκές με την ιστορία και την εξέλιξη του Ρεθύμνου. Ουσιαστικά, ο Δημήτρης Αρχοντάκης μεγάλωσε μαζί με το Ρέθυμνο. Έζησε τις δυσκολίες του τόπου μας, τη σκληρή μεταπολεμική περίοδο, σπούδασε, ανδρώθηκε και παρέλαβε το μητροπολιτικό Δήμο σε μια δύσκολη συγκυρία ως ένα μικρό Δήμο χωρίς δυναμική, για να τον παραδώσει Πολιτεία, όπως ανέφερε συχνά και ο ίδιος. Για τον επί πολλά έτη δήμαρχο Ρεθύμνης, η καθολική εκτίμηση σε ό,τι αφορά την παρακαταθήκη του, η διαρκής ανησυχία του για τα ζητήματα του Ρεθύμνου αλλά και ο σταθερός σεβασμός του απέναντι στους συμπολίτες μας θα παραμείνουν αξίες και σταθερές που θα μας συντροφεύουν κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του ως ένα λαμπρό παράδειγμα αυτοδιοικητικού, δάσκαλου, και οικογενειάρχη.

Για όλους εμάς είναι ξεκάθαρο – και οφείλουμε να το αναδείξουμε και σήμερα – πως το Ρέθυμνο θα ήταν εντελώς διαφορετικό χωρίς το Δημήτρη Αρχοντάκη. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Δημήτρης Αρχοντάκης λειτούργησε απλώνοντας στο χρόνο ένα πλήρες σχέδιο που είχε για το Ρέθυμνο. Ένα σχέδιο που με μεθοδικότητα και με συνεργασία με τους φορείς του τόπου προσπάθησε να υλοποιήσει, κάτι που πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Ήδη από το μακρινό 1971 είχε συντάξει με μία ομάδα ειδικών την «Έκθεσις επί των δεδομένων και των προοπτικών της πόλεως Ρεθύμνης». Μεταξύ άλλων, πέτυχε την πλήρη αναδιαμόρφωση της Παλιάς Πόλης για να μπορούμε σήμερα να τη χαιρόμαστε στη μορφή που με δυσκολία κρατήθηκε, συνέβαλε τα μέγιστα στην δημιουργία και στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, έλυσε το ζήτημα της ύδρευσης, θωράκισε την πόλη του Ρεθύμνου με ένα έργο ουσίας που δεν είναι άλλο από την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, και προχώρησε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που άλλαξε ριζικά την εικόνα της πόλεως με τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου, της Λεωφόρου Κουντουριώτη και της οδού Μοάτσου. Επιπρόσθετα, συνέβαλε σταθερά σε κάθε πρωτοβουλία ανάδειξης της πολιτιστικής, τουριστικής και ανθρωπιστικής υπεραξίας του Ρεθύμνου.

Αποχαιρετούμε ένα στενό οικογενειακό φίλο, έναν άνθρωπο που τίμησε τη διαχρονική του φιλία με τον αείμνηστο Γιάννη Κεφαλογιάννη, με τον οποίο υπήρξαν συνεργάτες και συνοδοιπόροι δίνοντας σκληρές μάχες για τον τόπο μας, για να πετύχουν όλα τα παραπάνω. Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στο να κάνει πράξη το όραμά του για το Ρέθυμνο.

Αποχαιρετούμε έναν ξεχωριστό Ρεθεμνιώτη, έναν άνθρωπο που έφερε όλα εκείνα τα στοιχεία της Ρεθεμνιώτικης ευγένειας, υπερηφάνειας και δημιουργικότητας. Αποχαιρετούμε ένα άνθρωπο των γραμμάτων, γνήσιο εκφραστή της «Ρεθεμνιώτικης πρεπιάς».

Όμως, όσο και αν μας στεναχωρεί αυτός ο αποχωρισμός, η πορεία του Δημήτρη Αρχοντάκη, που παρέμεινε ενεργός και ανήσυχός για τα τοπικά ζητήματα, πάντα δυνατός και χαμογελαστός παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, μας γεμίζει δύναμη, μην αφήνοντας άλλη επιλογή παρά να τον αποχωριστούμε όπως ακριβώς θα ήθελε, με την καζαντζάκειο προσέγγιση ότι «τα φτερά δεν πρέπει να είναι έξω από τους ώμους μας, πρέπει να είναι μέσα στην ψυχή μας», γνωρίζοντας καλά ότι στην ψυχή του Δημήτρη Αρχοντάκη, ήταν, είναι και θα παραμείνει το Ρέθυμνο».

Πρυτανεία Πανεπιστημίου Κρήτης

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης Δημήτρη Αρχοντάκη.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης  είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην  ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης  και είχε τιμηθεί για την προσφορά του από το Ίδρυμα, στο οποίο και δώρισε την προσωπική του συλλογή με πολύτιμο αρχειακό υλικό για την ίδρυση και τα πρώτα βήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της  στην οικογένεια  και στους οικείους του.

Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρεθύμνου, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνου, Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος επί σειρά ετών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης του Ρεθύμνου και στην συνολική αλλαγή της εικόνας του.

Αιωνία του η μνήμη και δύναμη και κουράγιο στους οικείους του.

Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός

Η αιφνίδια απώλεια ενός ξεχωριστού συμπολίτη μας, του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη, μας έχει συγκινήσει όλους. Γιατί ο Δημήτρης Αρχοντάκης κατάφερε στον πολυετή δημόσιο βίο του να υπερβεί περιχαρακώσεις και αντιθέσεις, να οραματιστεί και να δρομολογήσει παρεμβάσεις που επηρέασαν τη ζωή των ανθρώπων και την ευημερία του τόπου. Κυρίως όμως, γιατί άφησε ένα ευδιάκριτο «αποτύπωμα» ευγένειας, απλότητας, πνευματικής καλλιέργειας και βαθιάς γνώσης των δημοτικών θεμάτων, με το οποίο κέρδιζε πάντα το σεβασμό και την εκτίμηση φίλων και αντιπάλων. Αυτή είναι η ανθρώπινη, κοινωνική και πολιτική «παρακαταθήκη» του Δημήτρη Αρχοντάκη. Και αυτή θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Γιάννης Κουράκης

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης Δημήτρη Αρχοντάκη ,ο οποίος προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τόπο που αγάπησε και υπηρέτησε για πολλά χρόνια.
Ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης και αγωνίστηκε με πάθος για το Ρέθυμνο, αφιερώνοντας τις δυνάμεις του για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου.
Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Σταύρος Αρναουτάκης

«Ο Δημήτρης Αρχοντάκης ως Δήμαρχος Ρεθύμνου επί σειρά ετών υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συνδημότες του με προγραμματισμό και αποτελεσματικότητα συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα συνέδεσε την τοπική κοινωνία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς υπήρξε ένας από τους πρωτοστάτες της ίδρυσης των Πανεπιστημιακών σχολών στο Ρέθυμνο. Ως Περιφέρεια Κρήτης εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ένωση Δημάρχων Κρήτης

Η Ένωση Δημάρχων Κρήτης με το άκουσμα του θανάτου του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη προχώρησε στην έκδοση  του παρακάτω ψηφίσματος.
Ο δήμαρχος Δημήτρης Αρχοντάκης υπηρέτηση για πολλά χρόνια την πόλη του Ρεθύμνου και σε δύσκολες εποχές κατάφερε αφενός να εκτελέσει σημαντικά έργα  υποδομής για το Ρέθυμνο και αφετέρου να θέσει τις σωστές βάσεις  για την ανάπτυξη και την μετεξέλιξη αυτού του ιστορικού τόπου, σε σύγχρονη πόλη.
Πολλοί από εμάς είχαμε την τύχη να συνυπηρετήσουμε  μαζί του και γνωρίσαμε από κοντά ένα ευγενή, ακούραστο και οξυδερκή άνθρωπο. Με σωστό προγραμματισμό έθετε αναπτυξιακούς στόχους τους οποίους επιτύγχανε με την μεθοδικότητα που τον διέκρινε.
Εκφράζουμε στην οικογένειά του τα συλλυπητήριά μας .
Αιωνία η μνήμη του.

Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης  θα μείνει πάντα στο νου και στην καρδιά μας ως ένας ακάματος εργάτης του Ρεθύμνου και της αυτοδιοίκησης. Ένας αυτοδιοικητικός που επανειλημμένα τον τίμησαν οι Ρεθεμνιώτες με την ψήφο τους.

Την Εμπιστοσύνη αυτή που του έδειξαν οι συμπολίτες του, την επέστρεψε σε αυτούς συνδέοντας το όνομα του με την ανάπτυξη της πόλης του.
Η ακεραιότητά του, η ευγένεια και το ήθος του παρακαταθήκη για κάθε Ρεθεμνιώτη.
Το Ρέθυμνο, η Κρήτη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι μας τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση.
Κέρδισε επάξια, το σεβασμό και την εκτίμηση όλων.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή

Με αφορμή το θάνατο του πρώην Δημάρχου  Ρεθύμνης, Δημήτρη Αρχοντάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Το Ρέθυμνο αποχαιρετά σήμερα έναν άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης, που μέσα από την πολυετή θητεία του στα Κοινά συνέβαλε τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη και πρόοδο. Ο Δημήτρης Αρχοντάκης  υπηρέτησε με όραμα και αφοσίωση την πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών, και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με έργα και δράσεις, που άλλαξαν την εικόνα του Ρεθύμνου, έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού και έβαλαν τα θεμέλια για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πέρα από Δήμαρχος και έμπειρο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης με βαθιά γνώση των Θεσμών και των τοπικών ζητημάτων, με σεβασμό στον Άνθρωπο και μακρά προσφορά στην τοπική κοινωνία, ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπήρξε και ένας «μεγάλος» δάσκαλος για αρκετές γενιές συμπολιτών μας, που μέσα από τη χαρισματική διδασκαλία του αγάπησαν και έμαθαν την ελληνική γλώσσα και απέκτησαν τα εφόδια για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Συμβούλιο των Εφόρων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δυτικής Κρήτης

Mετά την αναγγελία  της εκδημίας του Αρχοντάκη Δημήτριου, πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης  Παλαιού Προσκόπου και Βαθμοφόρου  ένθερμου συμπαραστάτη του Ρεθεμνιώτικου Προσκοπισμού, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και μετά από εισήγηση του Περιφερειακού Εφόρου, ο οποίος αναφέρθηκε  στην μεγάλη προσφορά του εκλιπόντος στην Προσκοπική κίνηση του Ρεθύμνου και του Σώματος Ελλήνων  Προσκόπων γενικότερα, το οποίο τον είχε τιμήσει με τα μετάλλια Φίλων του Προσκοπισμού́ (1992) και Υπηρεσιών προς τον Προσκοπισμό́(2009) αποφασίζει ομόφωνα 

1. Να εκφράσει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πρώην Δημάρχου, και τα θερμά συλλυπητήρια  προς την οικογένειά του 

2. Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία του. 

3. Να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες κατά τις συγκεντρώσεις των τμημάτων της Περιφερειακής Εφορείας  στην πρώτη συγκέντρωση που θα ακολουθήσει, αφού γίνει αναφορά στα μέλη της για την προσφορά του  εκλιπόντα. 

4. Να κατατεθεί αντί στεφάνου χρηματικό ποσό, για την ενίσχυση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, του  Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook