Αναγνώρισε τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που εξακολουθεί να υποφέρει η εθνοτική μειονότητα

Ηκυβέρνηση του Μεξικού ζήτησε επισήμως συγγνώμη από τους αυτόχθονες Μάγια για τις αδικίες που διαπράχθηκαν εναντίον τους μετά την ισπανική κατάκτηση.

Αυτή η συγγνώμη, που συμπίπτει με τα 500 χρόνια της «Κονκίστα» (της κατάκτησης του Μεξικού), διατυπώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και του ομολόγου του της Γουατεμάλας, Αλεξάντρο Γιαματέι, στο δήμο Φελίπε Καρίγιο Πουέρτο, στην Κουιντάνα Ρου (νοτιοανατολικά).

«Ζητούμε συγγνώμη από την φυλή των Μάγια για τις τρομερές κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν από άτομα και εθνικές και ξένες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της Κονκίστα, τους τρεις αιώνες αποικιοκρατίας και τους δύο αιώνες του ανεξάρτητου Μεξικού», δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού, αναφερόμενος ιδιαίτερα στον Πόλεμο των Καστών τον 19ο αιώνα.

Αυτός ο πόλεμος ήταν μια εξέγερση των υποδουλωμένων Μάγια στο Γιουκατάν (νοτιοανατολικά), που ξεκίνησε το 1847 και έληξε το 1901, με τους αυτόχθονες Μάγια να πολεμούν ενάντια στους πληθυσμούς λευκών και μιγάδων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η κυβέρνηση του Μεξικού αναγνώρισε τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που εξακολουθεί να υποφέρει αυτή η εθνοτική μειονότητα δύο αιώνες μετά την ανεξαρτησία του Μεξικού.

Η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Μάγια, ενός εμβληματικού έργου της σημερινής μεξικανικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής, με κατοίκους να αποδοκιμάζουν.

Τον Ιούνιο του 2020, ο Λόπες Ομπραδόρ έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή αυτής της σιδηροδρομικής γραμμής 1.500 χιλιομέτρων που έχει σχεδιαστεί να διασχίσει διάφορα μέρη της χερσονήσου Γιουκατάν, όπου βρίσκεται το θέρετρο Κανκούν.

Πολλοί οργανισμοί αντιτίθενται στην υλοποίηση του έργου ισχυριζόμενοι ότι είναι επιβλαβές για το περιβάλλον και σε αρκετές αυτόχθονες κοινότητες σε αυτήν την περιοχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook