Γράφει η Χρύσα Χαριτάκη Μακράκη, Γραμματέας ΚΙΝΑΛ Χανίων.

Πέρασαν ήδη  τρεις μήνες από τον θάνατο του ασυμβίβαστου, ριψοκίνδυνοu αγωνιστή Σηφη Βαλυρακη.Και εάν γράφω αυτές τις γραμμές είναι διότι απουσίες σαν του Σηφη ,σημαίνουν και το τέλος μιας εποχής ,που σφραγίστηκε από αγωνιστέςήθους και συνείδησης του χρέους , που δεν συμφιλιωνόταν ποτέ με συμβατότητες και σκοπιμότητες .

Τραγική μοίρα . Χάθηκε στη θάλασσα που τόσο αγαπούσε και την οποία δάμασε κολυμπώντας από την Κέρκυρα στην Αλβανία τα πέτρινα χρόνια της χούντας.Αυτό που καταχρηστικά λέγεται για πολλούς όταν χάνονται, στην περίπτωση του Σήφη   ισχύει απόλυτα. Σε μια εποχή γεμάτη αντίγραφα ο Σήφης Βαλυράκης σμίλεψε αυθεντικό δείγμα ζωής.Κορυφαίος αντιστασιακός με δράση βομβιστικών επιθέσεων εναντίον της δικτατορίας συνελήφθη το 1971, φυλακίστηκε και βασανίστηκε άγρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.Συγκρουόταν μέχρι το τέλος της ζωης του με τα καθιερωμένα Ισως και  αυτό να πλήρωσε  ο Σηφης .Αυτός που στάθηκεόρθιοςαπέναντι στους βασανιστές του, απεδρασε , κολύμπησε, και πάλιφυλακίστηκε από το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα τον οποίο θεώρησε ότι επρόκειτο για κατάσκοπο ,τον φυλάκισε και μάλιστα με πρόσθετη ποινή τα καταναγκαστικά έργα.Αποφυλακίστηκε με την κατάρρευση της χούντας στην Ελλάδα και επέστρεψε στην πατρίδα. Στρατεύεται αμέσως στον αγώνα για την αποχουντοποίηση και τη λύτρωση της Κύπρου από την προδοσία και το έγκλημα του 1974.

Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με συνεχή  ενεργό αντιστασιακή δράση την περίοδο της δικτατορίας, ο Σήφης Βαλυράκης έζησε από κοντά όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική ζωή της χώρας από την ταραγμένα δεκαετία του 1960 έως και τη μεταπολίτευση.Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης, υπήρξε βουλευτής της Ένωσης Κέντρου και ο ίδιος αργότερα συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, καταζητούμενος από το καθεστώς για πολλά χρόνια καθώς ηγούνταν του ένοπλου τμήματος του ΠΑΚ .

Ο Σηφης, επι σειρά ετών βουλευτής Νομού Χανίων, όπου και αν πήγαινε , με οποίον και αν συνομιλούσε ενέπνεε, τον σεβασμό. Παρέμεινεσεμνόςμέχρι το τέλος της ζωής του ενώ δεν έβαζε ποτέ το ΕΓΩ στις κουβέντες του, διατήρησε μέχρι τέλους «άσπιλο και ακέραιο τον προορισμό του» όπως ο ίδιος τον αντιλαμβανόταν.Δεν μιλούσεσχεδόνποτέ για το εκπληκτικό του παρελθόν .Απλός ,σεμνός , ο άνθρωπος που ο Ανδρέας Παπανδρέου εμπιστεύτηκε και τίμησε όσο ελάχιστους.

Η υπόθεση για το πώς και γιατί χάθηκε ο Σηφης δεν έχει κλείσει ακόμα. Συνέχεις οι ανατροπές για το θρίλερ της Ερέτριας , με τον τραγικό θάνατο του στις 24 Ιανουάριου 2021 ,όταν ο Σηφης φόρτωσε με ψαροτουφεκα το φουσκωτό του για μια βολτα  όπως συνήθιζε να κάνει ,και δεν ξαναγύρισε ποτέ ….Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να λάμψει η αλήθεια .Και δεν θα εφησυχάσουμε .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook