Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή, 7 Μαΐου, η επιτροπή των ειδικών για νέες αποφάσεις

Το πράσινο φως των ειδικών για νέα βήματα άρσης του lockdown, πρωτόκολλα ασφάλειας αλλά και για να επαναλειτουργήσουν οι πολιτιστικές δραστηριότητες, ζήτα σήμερα η κυβέρνηση. Οι ειδικοί σε συνεδρίασή τους αναμένεται να εγκρίνουν ή όχι το άνοιγμα για τις πολιτιστικές δραστηριότητες, με δεδομένο ότι στις 15 Μαΐου ξεκινά και επίσημα η τουριστική περίοδος και η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι τομείς ανοικτοί.

Ειδικότερα οι επιστήμονες της επιτροπής πρόκειται να λάβουν αποφάσεις για το πότε και με ποιους όρους θα ανοίξουν μουσεία, θέατρα, θερινά σινεμά και συναυλίες.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει να εγκριθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες αλλά είναι άγνωστο εάν θα συμφωνήσουν οι ειδικοί, κυρίως σε ότι αφορά στις συναυλίες, λένε πηγές του ethnos.gr.

Πάντως η κυβέρνηση ιδανικά θα ήθελε να ανοίξουν τα μουσεία στις 14 Μαΐου, πρόταση με την οποία αναμένεται να συμφωνήσουν οι ειδικοί λένε πηγές του ethnos.gr, καθώς ούτως ή άλλως στα μουσεία δεν αναμένεται κανένας συνωστισμός, ενώ αποτελεί ερώτημα γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι μουσειακοί χώροι.

Τα θερινά σινεμά αποτελούν άλλο ένα αίτημα της κυβέρνησης ώστε να ανοίξουν τις πύλες τους στις 21 Μαΐου. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ανοικτούς χώρους και με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται τα μέτρα, οι επιστήμονες της επιτροπής επίσης αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις συναυλίες και τα ανοιχτά θέατρα για τα οποία η κυβέρνηση έχει αιτηθεί να επαναλειτουργήσουν μαζί με συναυλιακούς χώρους στις 28 Μαΐου.

Τα πρωτόκολλα

Παράλληλα οι ειδικοί της επιτροπής πρόκειται να εξετάσουν και τα πρωτόκολλα προστασίας για δραστηριότητες που ανοίγουν όπως είναι οι οργανωμένες παραλίες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε έπειτα από δική της απόφαση ότι επαναλειτουργούν στις 8 Μαΐου, νωρίτερα από ότι αρχικά είχε ανακοινώσει (στις 15 Μαΐου), κυρίως με το σκεπτικό ότι ήδη οι πολίτες σπεύδουν λόγω του καλού καιρού σε ελεύθερες παραλίες και ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγαλύτερος.

Από την άλλη θεωρείται δεδομένο πια ότι στις 15 Μαΐου θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις οπότε και εκτιμάται ότι θα καταργηθούν και τα sms μετακίνησης αφού δεν θα υπάρχει ο λόγος της ύπαρξης τους.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook