Το πρόγραμμα των ομιλιών και παρουσιάσεων

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης κήρυξε το απόγευμα της Παρασκευής 7-5-2021, την επίσημη έναρξη των διαδικτυακών εργασιών του 1ου Πανελληνίου Συνέδριου Σχολικής Φυσικής Αγωγής και Αθλητικής Επιστήμης.

Στο συνέδριο είχαν προσκληθεί και απηύθυναν χαιρετισμό οι κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης Υφυπουργός Μεταφορών, κ. Νικόλαος Συριγωνάκης, Αντιπερ/ρχης Ηρακλείου, Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού Κρήτης, κ. Νικόλαος Κατσαράκης, Πρύτανης ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., κ. Αντώνιος Ζερβός, Δήμαρχος Αγ. Νικολάου, κ. Θωμάς Μπαχαράκης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας,  κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης,  Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Μανόλης Θραψανιώτης, Βουλευτής Λασιθίου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Μανόλης Συντυχάκης, Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Ευστράτιος Τζιαμπάζης, Πρόεδρος ΕΠΦΑΝ, εκφράζοντας, μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις-χαιρετισμούς τους, διαφορετικές προσεγγίσεις στα ερωτήματα που θέτει το ίδιο το συνέδριο.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Γ.Γ. Αθλητισμού, κ.  Γ.  Μαυρωτά, με το πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα: «Το σχολείο του Αθλητισμού» καθώς και η κεντρική ομιλία από τον καταξιωμένο διεθνώς συντοπίτη μας, Ρεθυμνιώτη, κ. Παντελεήμονα Εκκεκάκη, καθηγητή στο Iowa State University, με θέμα «Η σωματική άσκηση ως αντικαταθλιπτική θεραπεία».

Πραγματοποιήθηκε η βράβευση του κ. Κώστα Μουντάκη, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επί τιμή Συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, από τον Πρόεδρο του Συνεδρίου και Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης,  κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκη, για την επιστημονική και εκπαιδευτική προσφορά του στην Σχολική Φυσική Αγωγή, στον Σχολικό Αθλητισμό και στην Αθλητική Επιστήμη.

Οι εργασίες της 1ης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την προβολή της Έκθεσης Φωτογραφίας από αρχειακό υλικό, με θέμα την ιστορία της Φυσικής Αγωγής από το 1940 έως το 1980. Ακολούθησε πολιτιστικό δρώμενο.

Το συνέδριο, στο οποίο έχουν εγγραφεί για να παρακολουθήσουν, δωρεάν,  περισσότεροι από 1200 σύνεδροι, τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙΘ και διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, την Περιφέρεια Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τον Δήμο Αγίου Νικολάου και τις Ενώσεις Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής της Κρήτης.

Σήμερα, Σάββατο 8-5-2021, το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε δύο πολύ ενδιαφέρουσες Θεματικές Ενότητες: την 1η με θέμα «Ειδική προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή στο Σχολείο», που τη συζήτηση ξεκίνησαν με τις ομιλίες τους οι

κ. Χριστίνα Ευαγγελινού, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
κ. Θωμάς Κουρτέσης, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,
κ. Μακοπούλου Κυριακή, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Μπέρμιγχαμ, Ην. Βασίλειο,
κ. Μαρία Γιγουρτάκη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης,
κ. Γεωργία Νικηφοράκη, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής.

Στη 2η Θεματική Ενότητα με θέμα «Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Προοπτικές ανάπτυξης και νέες προκλήσεις» αφορμή για τη διαδικτυακή συζήτηση έδωσαν οι εισηγήσεις-τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών:

κ.  Νικόλαος Στεργίου, Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, ΗΠΑ
κ. Βασίλειος Μπαλτζόπουλος, Επικεφαλής Καθηγητής Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου John Moores, Liverpool,
κ. Αντώνιος Κυπάρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
κ. Ανδρέας Φλουρής, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΕΛΜΕΠΑ

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης πολύ ενδιαφέρουσα κεντρική ομιλία της κ. Μαρία Καβουσανού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μπέρμινγκχαμ, Ην. Βασίλειο με θέμα: «Κίνητρα της Φυσικής Αγωγής» αλλά και προφορικές ανακοινώσεις, δύο εργαστήρια με θέμα «Το δομημένο διάλειμμα» και «Διαχείριση συγκρούσεων στο σχολείο», παρουσίαση αναρτημένων ανακοινώσεων

Την Κυριακή 9-5-2021 το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει προφορικές ανακοινώσεις, αναρτημένες ανακοινώσεις, δύο διαδικτυακά εργαστήρια με θέμα «Safe Water Sports» και «Διδασκαλία Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού» και την Θεματική Ενότητα με θέμα: «Φυσική Δραστηριότητα και Σχολικές Αυλές» με ομιλητές τους:

κ Ματσούκα Ουρανία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΕΦΑΑ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
κ. Ζερβός Αντώνης, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
κ. Νικολιδάκης Γρηγόριος, Δήμαρχος Φαιστού
κ.  Βαρδάκης Αντώνιος-Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Παιδείας και δια βίου μάθησης, Δήμου Χανίων
κ. Γεωργαλής Γεώργιος, Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Ρεθύμνης
κ. Τσιράκος Δημήτρης, PhD, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Συντονιστής Λειτουργιών Δ.Α.Κ.Η.
κ. Μπενάκης Ανδρέας, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Δ/ντης 15ου Δ.Σ. Ρεθύμνης

Αναλυτικά  μπορείτε να συμβουλευτείτε το πρόγραμμα για την Κυριακή 9-5-2021 εδώ: https://physed.pdekritis.gr/live/programma/ ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: https://physed.pdekritis.gr/live/

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook