Στον “αέρα” θέτει τη συνέχεια του πρωταθλήματος της Super League 2 ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι θα εισηγηθεί τη Δευτέρα την αναστολή του πρωταθλήματος, στο οποίο μετά από την αγωνιστική της Κυριακής θα εκκρεμούν δύο αγωνιστικές! Ο λόγος είναι η μη τήρηση των πρωτοκόλλων όπως τονίζεται και οι ανεξέλεγκτες μετακινήσεις φιλάθλων.

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και τι απαντά η Super League 2.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

Σε συνέχεια των ανυπόστατων ρεπορτάζ που αναπαρήγαγαν τις τελευταίες ημέρες οι τηλεοπτικοί σταθμοί Σκάι και Mega, καθώς και μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφή τα κάτωθι:

Στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, επιτρέπεται η διεξαγωγή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Super League 2, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν ορισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ειδικότερα για το πρωτάθλημα της Super League 2, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν δίνει καμία άδεια διεξαγωγής των αγώνων, δεν εγκρίνει τις λίστες των αποστολών των ομάδων που μετακινούνται για την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, ούτε της κοινοποιούνται οι σχετικές καταστάσεις.

Οι λίστες εγκρίνονται από τον υπεύθυνο ασφάλειας της διοργανώτριας Αρχής και κοινοποιούνται στις κατά τόπο αρμόδιες Αστυνομικές Διευθύνσεις.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνεται για το πρόγραμμα των αγώνων, ενώ της κοινοποιούνται μόνο οι ιατρικές βεβαιώσεις σχετικά με τα αρνητικά PCR tests των αποστολών των ομάδων.

Είναι συνεπώς ξεκάθαρο ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ούτε εμπλέκεται στη διοργάνωση των εν λόγω πρωταθλημάτων ούτε, πολλώ δε μάλλον, έχει οποιαδήποτε ελεγκτική αρμοδιότητα επί της διεξαγωγής τους.

Για το θέμα που έχει προκύψει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δηλώνει τα εξής:

«Αρμόδια για την τήρηση και την επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων της Super League 2 (και κάθε άλλης αθλητικής δραστηριότητας) είναι αποκλειστικά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ την αποκλειστική ευθύνη και για τη διαδικασία έγκρισης των μετακινήσεων των ομάδων έχει η διοργανώτρια Αρχή, όπως ρητά προβλέπεται στις σχετικές ΚΥΑ και διατάξεις. Ως εκ τούτου, ουδεμία εμπλοκή έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στα ζητήματα για τα οποία, μέσω ανώνυμων ρεπορτάζ, αδίκως κατηγορείται.

Σε κάθε περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη τόσο την αδυναμία της διοργανώτριας Αρχής να επιβάλλει την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όσο και την έλλειψη των απαραίτητων αντανακλαστικών της για την τιμωρία εκείνων που τα παραβιάζουν, τη Δευτέρα 10 Μαΐου, προτίθεμαι προσωπικά να εισηγηθώ στην Επιτροπή Επιδημιολόγων την αναστολή διοργανώσεων του πρωταθλήματος της Super League 2. Είναι ώρα ευθύνης απέναντι στη Δημόσια Υγεία για όλους όσοι την επικαλούνται αποσπασματικά, αλλά δυσκολεύονται να την υπηρετήσουν πιστά και απαρέγκλιτα».

Η ανακοίνωση του Υφ. Αθλητισμού:

To Υφυπουργείο Αθλητισμού επισήμανε αρκετές φορές έως τώρα στη Super League 2 την ανάγκη αυστηρής τήρησης των πρωτοκόλλων και απευθύνθηκε αρμοδίως για τους αναγκαίους ελέγχους, καθότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δεν περιλαμβάνονται εντεταλμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο σεβασμός στην αναγκαιότητα της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τόσων των αθλητικών όσο και όλων των κοινωνικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας.

Ο πόλεμος με την πανδημία συνεχίζεται αμείωτος. Οι μάχες πρέπει να δίδονται συντεταγμένα και καθημερινά και είναι δεδομένο πως, αν δεν τηρούνται οι κανόνες, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και διακυβεύεται το εθνικό κοινωνικό σχέδιο ενάντια στον Covid-19.

To Υφυπουργείο Αθλητισμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του οποίου δεν περιλαμβάνονται εντεταλμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας (Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό κλπ), επισήμανε αρκετές φορές έως τώρα (με τελευταία χτες Παρασκευή, 7 Μαΐου) στη διοργανώτρια αρχή της Super League 2 την ανάγκη αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που έχουν εγκριθεί από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Επιπλέον, απευθύνεται συχνά προς τους εντεταλμένους μηχανισμούς για τους αναγκαίους ελέγχους τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις αθλητικές διοργανώσεις, όπως συμβαίνει με την επιτήρηση της εφαρμογής όλων των μέτρων εναντίον της πανδημίας σε κάθε κλάδο και κοινωνική δραστηριότητα.
 
Σε κάθε περίπτωση ο μη σεβασμός στην απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προκαλεί αναπόδραστες συνέπειες και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτός».

Η απάντηση της Super League 2:

«Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, η διοργανώτρια αρχή οφείλει να καταθέσει τα ακόλουθα στοιχεία υπερασπιζόμενη κυρίως τον αγώνα που καταβάλλουν καθημερινά τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες, προκειμένου η δεύτερη επαγγελματική κατηγορία της χώρας να αποτελεί πρότυπο τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου που θέσπισαν κυβέρνηση και επιστήμονες.

1. Από τις 13 Δεκεμβρίου 2020 που οι ΠΑΕ της Super League 2, έλαβαν την έγκριση των Αρχών για επιστροφή στις προπονήσεις, έχουν διενεργηθεί στις ομάδες 10.000 τεστ κορονοϊού σε διαπιστευμένα εργαστήρια και έχουν βρεθεί μόλις 23 θετικά κρούσματα. Ποσοστό της τάξης του 0,2%, το μικρότερο ίσως στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

2. Μετά την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, δημιουργήσαμε ειδική λίστα εισερχομένων που μας αποστέλλουν συμπληρωμένη πίσω οι ΠΑΕ με ονοματεπώνυμα πριν τον αγώνα, η οποία παραδίδεται στον Αστυνομικό Διευθυντή και τον παρατηρητή του κάθε αγώνα, στην πρωινή σύσκεψη. Οι δε μετακινήσεις των ομάδων εγκρίνονται κάθε αγωνιστική από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

3. Επιπροσθέτως, ουδεμία αναφορά έχει καταχωρηθεί από επιτετραμμένο ή υπεύθυνο της τήρησης των μέτρων τάξης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου ή στον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα ή τρίτο για οιαδήποτε παραβίαση ή παράβαση. Έχουμε ελεγχθεί άλλωστε από την Αρμόδια Επιτροπή Covid, τρεις φορές σε αντίστοιχους αγώνες χωρίς καμία επισήμανση από μέρους της.

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οποιοδήποτε συμβάν καταγράφεται εκτός γηπέδων και στο οποίο εμπλέκονται οπαδοί ομάδων, δεν συμπεριλαμβάνεται στις αρμοδιότητες οποιασδήποτε ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής.

Ως Super League 2, είμαστε υπερήφανοι όχι μόνο για την απαρέγκλιτη τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου (βάσει επιστημονικών στοιχείων) αλλά και για το γεγονός ότι τρεις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, οι πέντε από τις έξι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά, διεκδικούν επί ίσοις όροις την άνοδο στη Super League.

Κι αυτή η συναρπαστική μάχη ξεκίνησε, συνεχίζεται και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στα γήπεδο και μόνο σε αυτά!

Υ.Γ. Σεβόμενοι απόλυτα την προσπάθεια που καταβάλλει τον τελευταίο χρόνο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς, αντιμετωπίζοντας καθημερινά μια πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση, αντιλαμβανόμαστε ότι και ο ίδιος έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης για τις πραγματικές συνθήκες διεξαγωγής του πρωταθλήματός μας. Τα πραγματικά στοιχεία τήρησης ή μη του υγειονομικού πρωτοκόλλου (και όχι αυτά που επιχειρούν να εμφανίσουν διάφοροι κύκλοι) βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή του και φυσικά στη διάθεση των υγειονομικών αρχών».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook