Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι θα κάνει το καλύτερο που μπορεί ώστε να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις για τα έργα του δήμου Χανίων μέσω του προγράμματος ”Αντώνης Τρίτσης”

Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων η συνάντηση του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, παρόντος και όλου του δημοτικού συμβουλίου Χανίων και των αρκετών βουλευτών των Χανίων. 

Θέμα συζήτησης δεν ήταν άλλο από την παρουσίαση των προτάσεων του Δήμου Χανίων για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, στο οποίο έχουν υποβληθεί πέντε έργα που αφορούν στον δήμο Χανίων και τρία που σχετίζονται με τη ΔΕΥΑΧ. Στην παρουσίαση (δείτε εδώ) των προτάσεων κατέστη σαφές ότι όλα τα έργα μαζί έχουν προυπολοιγισμό 60.082.566 ευρώ και αφορούν έργα ύδρευσης, αστικά λύματα, ενέργεια-ΑΠΕ, ανακύκλωση ΣΜΑ, αγροτική οδοποιία, αστική αναζωογόνηση, smart cities, ωρίμανση έργων, συντήρηση σχολικών μονάδων και ηλεκτροκίνηση. 

Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης “Σημαντικά έργα για τα Χανιά στην πρόταση που έχει κατατεθεί για τη χρηματοδότηση από το ”Αντώνης Τρίτσης”

“Έχουμε την παρουσίαση του σχεδίου ο αρχικός σχεδιασμός μας σε σχέση με τις ανακοινώσεις που ηρθαν στη συνέχεια δεν ειναι απόλυτα συμβατός, σε δεύτερη τοποθέτηση θα ήθελα να κάνω επιπλέον παρατηρήσεις προτάσεις που θεωρούμε ως Δήμος ότι θα βοηθήσουν σημαντικά.Έχουμε 14 συνολικά προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος Χανίων ύψους 60.000.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΥΑΧ μεταξύ αυτών η πρόταση του δήμου Χανίων και της ΔΕΥΑΧ για την ανάπλαση των Αγίων αποστολών, για σχολεία κτλ. Τα 60.000.000 είναι για μας το μέγιστο δυνατό για την ωφέλεια των Χανίων, στην πορεία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε βέβαια και τις ώριμες μελέτες”. 

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας “Ήρθαμε για να δώσουμε φτερά όχι να ψαλιδίσουμε προσδοκίες”

Ο Στέλιος Πέτσας από την πλευρά του τόνισε, “Ήρθαμε να δώσουμε φτερά και όχι να ψαλιδίσουμε με προσδοκίες. Έχουμε ένα προϋπολογισμό που είναι διπλάσιος από αυτόν που θα μπορούσαμε να έχουμε. Όταν θα είστε έτοιμοι με χαρά να συζητησουμε το θέμα των Νεωρίων ενδεχομενως σε έναν χρόνο. Πέρα από τα ενταγμένα έργα και όσα έχουν υποβληθεί, είναι σημαντικό να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τα έργα της ΔΕΥΑΧ, αυτό μπορεί να γίνει με το ΕΣΠΑ και με το Ταμείο Ανάπτυξης. Αν μπορέσουμε να εντάξουμε κάποια από αυτά στο ΕΣΠΑ χωρίς να σας επιβαρύνουμε στο “Αντώνης Τρίτσης” θα είναι καλό”. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας:

“Έχουμε μια σημαντική ανταπόκριση από τα υπουργεία, ο Δήμος Χανίων έχει καταθέσει εγκαίρως τις προτάσεις του και πιστεύουμε κυριε υπουργέ, το υπουργείο να ανταποκριθεί”. 

Βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδακης: “Τα Χανια είναι ένας δήμος με μεγάλη δυναμική, μεγαλύτερη από αυτή που βλέπει κανείς με μία πρώτη μάτια. Για να φτάσει στο επίπεδο των υποδομών που εμείς θα θέλαμε, υπάρχουν δυο βασικοί άξονες ο ένας είναι η πράσινη  διάσταση και ο άλλος είναι η ψηφιακή διάσταση. Είμαι βέβαιος ότι θα πάει καλά αυτη η πρόταση και όποια κατατεθεί στο ταμείο ανάκαμψης”. 

Βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης: “Απαραίτητη είναι η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του δήμου για να κάνει όλα όσα μας έδειξε στην παρουσίαση. Επειδή και οι περιφερειακοί δήμοι του νόμου είναι μικροί δεν έχουν επάρκεια και συνήθως πηγαίνουν στον δήμο Χανίων για να τους υποστηρίξει στην ωρίμανση και στην εκτέλεση έργων”.

Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης: “Στην τριήμερη αυτή παρουσία του κ. Πέτσα στην Κρήτη, ο υπουργός ήταν σε θέση να δει όλα τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Το σημείο που επικεντρωθήκαμε ήταν τα άμεσα θέματα που αφορούν το προγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, ευχαρίστησε τον κ. Πετσα για την επίσκεψη του και δήλωσε  “ένα ευχαριστώ από τον δήμο Χανίων οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη αγωνία για τα έργα αυτά αλλά και η ανταπόκριση σας δείχνει ότι θα μετουσιωθεί σε σημαντικά έργα. Όσον αφορά τους Αγίους αποστολους, στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνεται το θέατρο περίπου των 2.000 θέσεων που θα αποσυμφορήσει το θέατρο της ανατολικής τάφρου και θα είναι στο πάρκο, το δεύτερο το οποίο δεν είναι στην συζήτηση του ”Αντώνης Τρίτσης” αλλά είναι ένα εμβληματικό έργο, είναι να Νεώρια, εκλαμβάνω τις δηλώσεις σας σαν πρόθεση να στηρίξετε αυτό το έργο. Θεωρούμε ότι του χρόνου την άνοιξη θα είμαστε σε θέση να έχουμε έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, προϋπολογισμό χρηματοδότησης δεν γνωρίζουνε ακόμα. Πάμε και στη δύσκολη πραγματικότητα με το κομμάτι της υποστελέχωσης, ο Δήμος Χανίων έχει να προσλάβει προσωπικό από το 2008! Ο Καποδιστριακος Δήμος Χανίων είχε περισσότερο προσωπικό από τώρα, τώρα έχουμε 140 κενές οργανικές θέσεις! Έχουμε την πολεοδομία για όλες τις επενδύσεις και έχουμε την υποστήριξη όλων των δήμων.

Πρέπει να γίνει μια στελέχωση όλων των υπηρεσιών για αυτό σας έχουμε στα έγγραφα μια επιστολή που σας παραθέτουμε αναλυτικά όλα αυτά που μας απασχολούν. Έχουμε κάνει αναφορά και για την δημοτική αστυνομία έχουμε μόλις τρία ατομα για την ευταξία του δημοσίου χώρου. Δεν επαρκεί αυτό το προσωπικό, έχουμε προχωρήσει τη διαδικασία, τις εγγραφές, τις πιστώσεις και τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει στο υπουργείο σας, η επιστολή για τις 49 θέσεις ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις προσλήψεις. Υπάρχουν και θέματα ναυαγοσωστικής κάλυψης, χρειάζεται μια επανεκτίμηση για τη διαδικασία της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε συνεργασία με το υπουργείο ναυτιλίας.  Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι οι ανεξόφλητες οφειλές από παραβάσεις όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή είχαμε περίπου 44.000.000 βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφειλές, θελουμε λοιπόν κάποια εργαλεία για να μπορούμε να συνομιλήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να τους δώσουμε ως κίνητρο ενδεχομενως μια διαγραφή ενός μέρους των οφειλόμενων ποσών. Αναφορικα με τα αδέσποτα της πόλης, είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα και σαν Δήμος Χανίων έχουμε εντάξει στο ”Φιλόδημος” ένα καταφύγιο για να βρίσκονται εκεί τα αδέσποτα και να τα φροντίζουμε”. 

Τέλος ο κ. Πέτσας απαντώντας στον κ. Σημανδηράκη, υπογράμμισε πώς θα γίνει προσπάθεια να προσληφθεί μόνιμο προσωπικο ώστε να ενισχυθεί η τοπική αυτοδιοίκηση. “Για την υποστελέχωση, θέλω τη βοήθεια σας για να αποτυπώσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης τη βασική αλλαγή θα την κάνει ένας σοβαρός προγραμματισμός προσλήψεων αλλά θέλω και τη βοήθεια όλων των βουλευτών και ποσό χρόνο θέλει το ΑΣΕΠ για να γίνουν οι πρόσληψεις γιατί πολλές φορές θέλει 2-3 χρόνια. Για την ναυαγοσωστική κάλυψη είμαστε σε επαφή με το υπουργείο ναυτιλίας. Και για τα χρέη και τη ρύθμιση θα δούμε πως μπορούμε να βρούμε μια λύση. Θα δούμε ποιο είναι το σωστό και θα γίνει αυτό που πρέπει”. 

Παράλληλα, μετά την ολοκλήρωσης της συζήτησης ο δήμαρχος Χανίων έδωσε ένα αναμνηστικό στον κ. Πέτσα, ένα βιβλίο που σχετίζεται με τη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου. 

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αντιπεφέρεια Χανίων, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκου Καλογερή, των βουλευτών και των δημάρχων όλων των δήμων του νομού Χανίων. 

Μετά τη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, τόνισε “Συζητήσαμε με τον κ. Πέτσα για την οριοθέτηση του Ταυρωνίτη, ένα έργο το οποίο έχουμε εντάξει σαν περιφέρεια στον “Φιλοδημο” θα πάμε εκεί για να δει το έργο και ο κ. Πέτσας. Γενικά συζητήσαμε για τα διάφορα προβλήματα που μας απασχολούν, όπως είναι η υποστελέχωση γενικά σε τεχνικούς, μηχανικούς και λοιπό προσωπικό που μας δυσκολεύει να κάνουμε μελέτες για έργα”. 

Από την δική του πλευρά, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ‘αυτό που απεδείχθει είναι ότι σε συνεργασία με όλους τους δήμους του νησιού, βρίσκεται η καλύτερη λύση και η ευελιξία, για να μην χαθούν πόροι από το πρόγραμμα ”Αντώνης Τρίτσης”. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει συνάντηση του υπουργού με τον κάθε δήμαρχο αλλά και με την Περιφέρεια για θέματα οικονομικά και θεσμικά τα οποία έχουν τεθεί στον κ. Πέτσα. Κάποια από αυτά μπορούν να βρουν τη λύση τους, ειδικά τα θέματα υποστελέσωσης των υπηρεσιών. Ο κ. Πέτσας υποσχέθηκε ότι θα βρει την καλύτερη λύση και από την πλευρά τη δική μας εκφράζουμε την ικανοποίηση, γιατί δε θα χαθούν πόροι και δεν είναι δυνατόν αυτοί που είχαν εντάξει έργα να τιμωρούνται. Μετά θα πάμε και στον Ταυρωνίτη που γίνεται ένα εμβληματικό έργο, που είναι προυπολογισμού 8.000.000 ευρώ, θα δοθεί άλλη μία συμπληρωματική σύμβαση, περίπου 3.800.000 ευρώ για να μπορεί, να ολοκληρωθεί ένα πολύ σημαντικό έργο”. 

 

Οι δηλώσεις των δημάρχων αναφορικά με τις προτάσεις που κατέθεσαν στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

 

Σημειώνεται ότι μετά την σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια ο κ. Πέτσας επισκέφθηκε του Αγίους Αποστόλους προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι που θα γίνει η ανάπλαση, την σχετική μελέτη καθώς και το θέατρο που είναι στα σχέδια. Ο συνολικός προυπολογισμός του έργου είναι 15.000.000 ευρώ ενώ για το θέατρο είναι 5.000.000 ευρώ. 

Αμέσως μετά τους Αγίους Αποστόλους, ο Υπουργός θα βρεθεί στον Ταυρωνίτη για την οριοθέτηση και τα έργα που θα γίνουν στον ποταμό. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook