Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 115.000 – Σκοπός της Αβάνας είναι να καταφέρει να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού έως τον Αύγουστο

Πάνω από 115.000 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κούβα, όπου την Κυριακή (9/5) το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.069 περιπτώσεις μόλυνσης και έφυγαν από τη ζωή άλλοι 10 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 732 νεκρούς επί συνόλου 115.981 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Φρανσίσκο Ντουράν σημείωσε πως τα 1.035 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Ο δείκτης επίπτωσης έχει φθάσει τα 480,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Στο επίκεντρο της επιδημίας, την Αβάνα όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δείκτης επίπτωσης έχει φθάσει τα 480,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Η Κούβα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας από τον Ιανουάριο, που δυσκολεύεται να κάμψει παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζουν οι αρχές. Δεν έχει υποστεί πάντως τόσο βαρύ πλήγμα όσο άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ξεκινά πιο ευρεία εκστρατεία ανοσοποίησης

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι την Τετάρτη θα αρχίσει πιο ευρεία εκστρατεία ανοσοποίησης, αν και ακόμη σε πειραματικό στάδιο, με τα υποψήφια εμβόλια η 3η φάση των κλινικών δοκιμών των οποίων πλησιάζει στην ολοκλήρωση.

Η χώρα των 11,2 εκατ. κατοίκων υπό κομμουνιστική κυβέρνηση είναι η μοναδική στη Λατινική Αμερική που έχει πέντε υποψήφια εμβόλια σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης. Η εκστρατεία, που θα αρχίσει από την Αβάνα και τις επαρχίες Σαντιάγο δε Κούμπα (νότια) και Ματάνσας (κεντρικά), θα αξιοποιήσει τα δύο πιο προχωρημένα.

Αυτά τα δύο εμβόλια, το Abdala και το Soberana 2, χορηγούνται σε τρεις δόσεις.

Σκοπός της Αβάνας είναι «να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 22% του πληθυσμού τον Ιούνιο, το 33% τον Ιούλιο και το 70% τον Αύγουστο», εξηγούσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Χοσέ Άνχελ Πορτάλ.

Οι εμβολιασμοί αυτοί θα αποτελέσουν δοκιμή ευρείας κλίμακας, με την ελπίδα ότι αυτό θα επιτρέψει την χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου μέσα στον Ιούνιο, διευκρίνισε.

Το εμβόλιο Αμπντάλα ολοκλήρωσε την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών και τα αποτελέσματά της βρίσκονται στη φάση της ανάλυσης. Το Soberana 2 αναμένεται να ολοκληρώσει την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών στα μέσα Μαΐου.

Τις επόμενες εβδομάδες, «ίσως από τον Ιούνιο», αν τα αποτελέσματα των δοκιμών «είναι ευνοϊκά και ανταποκρίνονται σε αυτό που προσδοκούμε, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε άδεια επείγουσας χρήσης και θα μπορέσουμε έτσι να αρχίσουμε μαζικό εμβολιασμό», εξήγησε από την πλευρά της η Όλγα Λίντια Χακόμπο», διευθύντρια της CECMED, της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την έγκριση των φαρμακευτικών προϊόντων.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook