Τέθηκε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στον Δήμο

Μετά την χθεσινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα στα Χανιά και την συνάντηση με όλους τους Δημάρχους του νομού στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, όπου και συζητήθηκαν όλα τα επίκαιρα θέματα των δήμων, στη συνέχεια ο Υπουργός με τον Γενικό Γραμματέα κ. Μιχάλη Σταυρανιουδάκη, στο κλείσιμο της περιοδείας τους στην Κρήτη, επισκέφθηκαν την Κίσσαμο. 

Εκεί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ειδικότερα θέματα που αφορούν τον δήμο Κισάμου, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή.

Το βασικότερο ζήτημα που τέθηκε από τον Δήμαρχο, ήταν αυτό της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του δήμου και της πολύ μεγάλης έλλειψης μηχανικών, το οποίο είναι θέμα που απασχολεί όλους τους δήμους, αλλά στο Δήμο Κισσάμου είναι το μείζον, καθώς δεν υφίσταται καν Τεχνική υπηρεσία, εφόσον διαθέτει ένα και μόνο μόνιμο μηχανικό. Συζητήθηκαν λύσεις, καθώς και η αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι προκηρύξεις που εκκρεμούν, όπως και να δοθούν παρατάσεις όπου χρειαστεί.    

Επίσης, έγινε παρουσίαση των νέων προτάσεων που ήδη υπέβαλε και θα υποβάλλει ο Δήμος έως και τέλος του μήνα στο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης». Το ύψος τους, εφόσον ολοκληρωθούν εγκαίρως οι τελευταίες μελέτες- θα ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τις μεταφερόμενες εγκεκριμένες πιστώσεις από τον Φιλόδημο Ι θα φτάνουν αθροιστικά περίπου στα 12 εκατομμύρια. 

Τονίσθηκε από τον Δήμαρχο, το ζήτημα που προέκυψε φέτος με την αλλαγή του Π.Δ. σχετικά με το αυξημένο κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης και την ανάγκη επιχορήγησης των δήμων για την επιπλέον αυτή δαπάνη. Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάκης ανέφερε στον Υπουργό, πως είναι σημαντικό να επανεξετασθεί  το θέμα μιας νέας γενναίας ρύθμισης των ανεξόφλητων οφειλών δημοτών (π.χ. 100 δόσεις) με την απαλλαγή των προσαυξήσεων μέχρι και το τέλος του 2022, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμο την περίοδο αυτή της πανδημίας. 

Τέλος, ο κ. Δήμαρχος με τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, παρουσίασαν τα βασικά Αναπτυξιακά Έργα που προετοιμάζονται από τον Δήμο και την Περιφέρεια για την Κίσσαμο. Ο κ. Υπουργός, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να δώσει λύσεις στα θέματα που τέθηκαν, θεωρώντας εύλογα τα περισσότερα από αυτά. 

Μετά την συζήτηση, ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης παρέθεσε γεύμα προς τιμή του κ. Υπουργού, όπου παρευρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές κ.κ. Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και η Γενική Γραμματέας του Δήμου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook