Τι SPF να επιλέξετε και τι υφή και μορφή είναι καλύτερη για τις δικές σας ανάγκες;

Η προστασία από τον ήλιο είναι εξαιρετικά σημαντική όλον το χρόνο, όσο όμως πλησιάζουμε το καλοκαίρι και οι βόλτες κάτω από τον καυτό ήλιο αποτελούν καθημερινότητα, γίνεται πραγματικά επιτακτική ανάγκη. Με τις συσκευασίες να είναι γεμάτες υποσχέσεις και άγνωστους όρους, η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Παρακάτω αποκωδικοποιούνται όλοι οι “άγνωστοι” όροι στη γλώσσα των αντηλιακών, έτσι ώστε να πάρετε εκείνο που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της επιδερμίδας σας και θα σας προσφέρει την προστασία που χρειάζεστε.

UVA vs UVB

Οι ακτίνες UVA αποτελούν τον πιο ύπουλο εχθρό της επιδερμίδας, καθώς διαπερνούν τα σύννεφα, τα τζάμια των παραθύρων και την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να εισχωρούν πολύ βαθιά σε αυτή, προκαλώντας φωτογήρανση και καφέ κηλίδες.

Οι UVB από την άλλη είναι εκείνες που ευθύνονται τόσο για την ηλιοκαμένη όψη της επιδερμίδας το καλοκαίρι, όσο και για τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος. Η επιδερμίδα λοιπόν απαιτεί προστασία και από τις δύο.

Τι σημαίνει Broad Spectrum;

Τα broad spectrum ή αλλιώς full-spectrum αντηλιακά είναι εκείνα που προστατεύουν και από τις UVA και τις UVB ακτίνες. 

Τι είναι το SPF;

Πρόκειται για το δείκτη αντηλιακής προστασίας, δηλαδή το πόσο καλά το εν λόγω προϊόν προστατεύει την επιδερμίδα σας από τις ακτίνες UV. Τι σημαίνουν όμως τα διαφορετικά νούμερα που τον συνοδεύουν; Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα προϊόν με SPF30. Αν απαιτούνταν 10 λεπτά για να κοκκινίσει μία επιδερμίδα χωρίς προστασία, αυτό σημαίνει ότι αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο προϊόν, τα ίδια συμπτώματα θα εμφανιστούν σε 30 φορές περισσότερο χρόνο, δηλαδή σε 300 λεπτά. Ιδανικά θα πρέπει να επιλέγετε προϊόντα με SPF30 και άνω.

Waterproof vs Water resisant 

Ως waterproof χαρακτηρίζονται τα αντηλιακά που δεν φεύγουν εύκολα με το νερό, ενώ ως water resisant εκείνα που είναι ανθεκτικά στο νερό και στον ιδρώτα για 40 λεπτά παραμονής μας στο νερό. Σε κάθε περίπτωση για τη σωστή προστασία από τις ακτίνες UV οφείλετε να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες.

Το κατάλληλο αντηλιακό προσώπου με βάση τις ανάγκες της επιδερμίδας

Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα αναζητήστε ανάλαφρα προϊόντα στη συσκευασία των οποίων αναγράφονται οι όροι matte, oil free ή non-comedogenic.

Αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα, προτιμήστε προϊόντα χωρίς άρωμα και με καταπραϋντικά συστατικά, όπως το ιαματικό νερό και η βιταμίνη Β5.

Αν έχετε ώριμη επιδερμίδα, αναζητήστε προϊόντα με σύνθεση εμπλουτισμένη με βιταμίνη Ε, υαλουρονικό οξύ, εκχύλισμα πράσινου τσαγιού κ.ά.

Κρέμα, μακιγιάζ με SPF, αντηλιακή πούδρα ή σπρέι;

Η αντηλιακή κρέμα ή ένα αντηλιακό σε μορφή στικ είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε για την προστασία της επιδερμίδας του προσώπου σας. Δεν θα πρέπει να στηρίζετε τις ελπίδες σας για προστασία στο SPF που περιέχει το foundation ή η ΒΒ Cream σας γιατί όπως τονίζουν όλοι οι δερματολόγοι δυστυχώς δεν είναι αρκετό. Η αντηλιακή πούδρα και τα σπρέι με SPF αν και δεν είναι η Νο.1 επιλογή για προστασία από τις ακτίνες UV, αποτελούν μια εξαιρετική λύση για την ανανέωση του αντηλιακού μέσα στη μέρα.

Το κατάλληλο αντηλιακό σώματος

Αν έχετε ώριμη, ξηρή επιδερμίδα, προτιμήστε ένα αντηλιακό σε μορφή γαλακτώματος με υψηλό δείκτη προστασίας.

Αν έχετε κανονική επιδερμίδα, επιλέξτε ένα αντηλιακό σε μορφή ξηρού ελαίου.

Αν πάλι είστε άνθρωπος που προτιμά την ευκολία, επιλέξτε ένα αντηλιακό σπρέι που εφαρμόζεται εύκολα και γρήγορα χωρίς επάλειψη, ενώ ενδείκνυται και για όσους αγαπούν τα σπορ. 

harpersbazaar.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook