Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Δώρον άδωρον για τους Χανιώτες επιχειρηματίες θα είναι το μέτρο τέλεσης εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις με όριο τα 100 άτομα, που απεργάζεται η κυβέρνηση.

Θεωρούν ότι πρόκειται για ένα άδικο και χωρίς λογική μέτρο που αν αποφασιστεί θα εξισώνει τα πολύ μικρά καταστήματα εστίασης με τους μεγάλους χώρους κοινωνικών εκδηλώσεων.

Δεν είναι λογικό όπως υποστηρίζουν να υπάρχει περιορισμός 100 ατόμων σε χώρους όπως οι δικοί τους που εκτείνονται σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, την ίδια στιγμή που στο άνοιγμα της εστίασης η αναλογία των πελατών ανά τ.μ. είναι πολύ πιο μικρή. Επιπλέον, με έναν τόσο περιορισμένο αριθμό καλεσμένων δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ζευγάρια να ορίσουν ημερομηνίες για γάμο και γαμήλιο γλέντι.

Οι επιχειρηματίες και στα Χανιά ζητούν από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει πριν καταλήξει στην οριστική απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύουν στο άνοιγμα των επιχειρήσεων που διοργανώνουν τέτοιου είδους κοινωνικές εκδηλώσεις.

Τρεις επιχειρηματίες του χώρου στα Χανιά αναφέρουν στο Flashnews.gr τις ενστάσεις τους και αιτιολογούν για ποιο λόγο το όριο των 100 ατόμων σε γάμους και βαφτίσεις είναι παράλογο για τη δική τους περίπτωση.

Δημήτρης Τσακίρης – Κτήμα Νερατζιά

“Εμάς το μαγαζί μας είναι μεγάλο, είναι πολλών τετραγωνικών μέτρων. Δε γίνεται ένα μαγαζί που έχει εξωτερικό χώρο 200 τ.μ. να βάζει 100 άτομα και ένα μαγαζί που είναι 1.500 τ.μ. να βάζει πάλι 100 άτομα. Αυτό είναι λάθος. Ευνοεί τα πολύ μικρά μαγαζιά και τα μεγάλα καταστήματα που έχουν πολύ περισσότερα έξοδα θα έχουν πρόβλημα γιατί τα κριτήρια είναι σε λανθασμένη βάση. Έπρεπε τα κριτήρια να κινηθούν βάσει τετραγωνικών, όπως έκαναν πέρσι.

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν πολλές ακυρώσεις, περίπου το 70-80% των κρατήσεων ακυρώνονται και πάνε για το 2022 ενώ και για το 2022 έχουν αμφιβολίες. Υπάρχουν περιπτώσεις μάλιστα που έχουν ακυρώσει τελείως τις εκδηλώσεις γιατί έχουν απογοητευτεί. Επηρεάζεται επίσης και ένας κύκλος επαγγελμάτων που εξαρτάται από αυτόν τον χώρο. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα, γιατί ο δικόας μας, είναι ένας κλάδος που πρέπει να προγραμματίσεις τη δουλειά μήνες πριν, δεν είναι όπως ένα εστιατόριο που το ανοίγεις περνά ο περαστικός και κάθεται.”

Τάκης Παρασκάκης – Αλκυών

“Δεν μπορούν οι χώροι μας να λειτουργήσουν με 100 άτομα ούτε τα ζευγάρια μπορούν να κάνουν γάμους με 100 άτομα – μόνο να υπολογίσετε τους συγγενείς από τις δυο οικογένειες είναι συνήθως περίπου 300 άτομα κάθε φορά. Δε συμφέρει κοστολογικά το άνοιγμα των επιχειρήσεων με τόσα λίγα άτομα. Το όριο των 100 ατόμων είναι τελείως άτοπο. Ειδικά στις επιχειρήσεις τις δικές μας που είναι μεγάλες μπορούν να τηρηθούν ευκολότερα τα μέτρα προστασίας. Μια ταβέρνα που έχει ανοιχτό χώρο 200 τ.μ. μπορεί να βάλει 130 άτομα νόμιμα με τις αποστάσεις να τηρούνται και στο δικό μου κτήμα που είναι πάνω από 3.000 τ.μ.να μην μπορώ να βάλω 300 άτομα. Δεν έχει λογική. Τα δικά μας μαγαζιά είναι όλα μεγάλα.

Γενικά υπάρχουν αναβολές ή ακυρώσεις εκδηλώσεων. Η χθεσινή πληροφορία για το όριο των 100 ατόμων, δημιούργησε απλώς μια ανησυχία σε ορισμένα ζευγάρια που πήραν τηλέφωνο για να ρωτήσουν, δεν ακυρώνουν όμως γιατί περιμένουν πρώτα την απόφαση της κυβέρνησης που μάλλον θα ανακοινωθεί αύριο το απόγευμα. Ευελπιστούμε, επειδή έχουμε παρέμβει και με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Εστίασης και Μαζικής Εστίασης με επιστολή μας προς την κυβέρνηση, να καταλήξουν σε μια απόφαση λογική και συμφέρουσα για όλους.”

Γιώργος Κανατάκης – Κτήμα Κανατάκη

“Δεν έχει όφελος να ανοίξουμε για 100 άτομα. Δε γίνεται να επιτρέπεται στις καφετέριες ανά δύο μέτρα ένα τραπέζι με 6 άτομα και σε εμάς που έχουμε 2.000 τ.μ. αυλή να μας λένε ότι μπορούμε να βάλουμε μέχρι 100 άτομα. Η καφετέρια στα 100 τ.μ. βάζει 50 άτομα και εμείς στα 2.000 τ.μ. θα βάλουμε 100 άτομα; Πρέπει να αλλάξουν σκεπτικό και να αποφασίσουν ότι ο αριθμός των ατόμων θα κινηθεί ανάλογα με τα τ.μ.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κόσμο και στα ζευγάρια που παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν με αγωνία τι θα συμβεί. Υπάρχουν επίσης και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ετοιμάζονται και περιμένουν να δουλέψει και βρίσκονται στον αέρα γιατί δε γνωρίζουν αν θα εργαστούν τελικά ή όχι. Πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσει το υπουργείο την απόφασή του.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook