Κατάφορη αδικία εις βάρος ενός 26χρονου Χανιώτη φύλακα ΑμεΑ των φυλακών στην Αγιά.

Δεν έχει προηγούμενο η σκληρότητα με την οποία φέρθηκε σε έναν 26χρονο Χανιώτη εσωτερικό φύλακα των φυλακών της Αγυιάς στα Χανιά, το επονομαζόμενο και από πολλούς “κράτος δικαίου” το οποίο καλείται να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, όχι μόνο δεν έδειξε την ευαισθησία που απαιτούνταν αλλά εμφάνισε το πιο σκληρό πρόσωπό του σε έναν νέο άνθρωπο, σε ένα άτομο με 67% αναπηρία!

Όλα άρχισαν το 2018

Το 2018 βγήκε μια προκήρυξη από τον  ΑΣΕΠ για την πρόσληψη ατόμων στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αγυιά Χανίων. Μάλιστα στην προκήρυξη τονίζονταν ότι θα προτιμούνταν άτομα που ανήκαν στις κατηγορίες “ευπαθών ομάδων”. 

Η οικογένεια ενός 24χρονου -τότε- Χανιώτη διαβητικού, με αναπηρία 50% έφτιαξε τα χαρτιά του παιδιού της, ως όφειλε. Ο νεαρός Χανιώτης πέρασε από όλες τις επιτροπές και τα πρώτα τεστ και μετά από δύο μήνες, προσελήφθη με 8μηνη σύμβαση στις φυλακές της Αγυιάς, με προοπτική στο αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει και η μονομοποίησή του.

Ο “γολγοθάς” της οικογένειας

Η περιπέτεια της οικογένειας ξεκινάει όταν την περίοδο που ο 24χρονος εργαζόταν στις φυλακές (στο πλαίσιο της πρώτης του 8μηνης σύμβασης) διεγνώσθη με σκλήρυνση κατά πλάκας, οπότε απαιτήθηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο για να συνέλεθει από τη νέα πάθηση (υπενθυμίζεται ότι ήταν και διαβητικός).

Σε εκείνο ακριβώς το διάστημα της νοσηλείας του, ο ΑΣΕΠ έστειλε προσωπικό SMS στον 24χρονο με το οποίο του ζητούσε να παρουσιάσει κάποια επιπλέον έγγραφα (έγγραφο υγειονομικής καταλληλότητας που θα υπέγραφαν γιατροί και θα αποστέλλονταν ξανά στον ΑΣΕΠ) για να προχωρησουν οι διαδικασίες της μονιμοποίησης. Λόγω των συνθηκών, αφού ο νεαρός Χανιώτης νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο με σκλήρυνση κατά πλάκας (και με ελάχιστη επαφή με το περιβάλλον σε εκείνο το διάστημα), το έγγραφο δεν εστάλη, αφού ήταν, προφανώς αδύνατο, να συμβεί κάτι τέτοιο.

Όταν μετά από αρκετές εβδομάδες, ο νεαρός φύλακας συνήλθε η οικογένειά του, μέσω δικηγόρου υπέβαλε ένσταση στον ΑΣΕΠ, ώστε να μπορέσει πλέον ο τελευταίος, να συμπεριλάβει το σχετικό έγγραφο στον φάκελό του και να προχωρήσουν οι διαδικασίες μονιμοποίησης. 

Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια εμφανέστατη υπόθεση καθυστέρησης αποστολής του εγγράφου, λόγω μεγάλου προβλήματος υγείας (με αποδεικτικά νοσηλείας του στο Νοσοκομείο), ο ΑΣΕΠ δεν δέχτηκε την ένσταση και έστειλε “απορριπτική απάντηση”!

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι μετά το τέλος της πρώτης 8μηνης σύμβασης του νεαρού φύλακα (συν δυο μηνών παράτασης) ανανεώθηκαν δύο επιπλέον 8μηνες συμβάσεις του, με την οικογένεια να αναρωτιέται “πώς είναι δυνατόν να ανανεώνεται μια σύμβαση ενός φύλακα που έχει απορριφθεί”.

“Για ποιο κράτος δικαίου μιλάμε”

Το σημαντικότερο όμως είναι και για το οποίο η οικογένεια του 26χρονου πλέον φύλακα εξανίσταται, “πώς είναι δυνατόν  ένα κράτος δικαίου και με ευαισθησίες να πετάει στον δρόμο έναν νέο άνθρωπο ΑμεΑ αφού με τη δεύτερη πάθηση του έχει φτάσει σε αναπηρία 67%”!

Το κράτος δείχνοντας πλέον σε μέγιστο βαθμό το σκληρό του πρόσωπο (και ενώ ο 26χρονος ήταν σε άδεια λόγω κορωνοϊού αφού ανήκει σε ευπαθή ομάδα) με την αιτιολογία ότι δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις υγειονομικές εξετάσεις και τις αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες που απαιτουνταν.

Η οικογένεια του 26χρονου Χανιώτη φύλακα έχει ήδη κινηθεί νομικά θεωρώντας ότι το κράτος “στιγματίζει έναν νέο άνθρωπο ΑΜΕΑ που, τηρώντας το γράμμα του Νόμου και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες που υπήρχαν, τον απορρίπτει από το εργασιάκο περιβάλλον στο οποίο μέχρι σήμερα παρείχε τις υπηρεσίες του”.

Η οικογένεια έχει ειδοποιήσει και την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΑμεΑ που θα κινηθεί αναλόγως, ενώ θα υπάρξει και σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Σημειωτέον ότι η τελευταία 8μηνη σύμβαση που είχε υπογράψει ο 26χρονος έληγε τέλος Αυγούστου του 2021, ωστόσο με την ειδοποίηση που έλαβε στις 13 Μαίου από τον ΑΣΕΠ, παύεται άμεσα από την εργασία αν και θα έπρεπε να την ολοκληρώσει σε 3 μήνες.  

Ο παραλογισμός σε όλο το μεγαλείο του!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook