Τις αντιδράσεις των κυνηγετικών συλλόγων έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαβούλευση. Το νομοσχέδιο προβλεπει την υποχρεωτική και καθολική στείρωση για όλα τα σκυλιά είτε είναι φύλακες, είτε ποιμενικά, εργασίας, καθαρόαιμα, ημίαιμα, συντροφιάς χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει σκύλο είναι από επαγγελματίες εκτροφείς και μετά την απόκτησή τους και αυτοί οι σκύλοι θα στειρώνονται.

Οι εκπρόσωποι των κυνηγετικών συλλόγων αντιδρούν έντονα σε αυτό το μέτρο που όπως τονίζουν έχει προταθεί στην κυβέρνηση από φιλοζωικούς συλλόγους και δηλώνουν ότι υπάρχει και άλλος τρόπος ελέγχου της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής, που είναι το τσιπάρισμα και η καταγραφή των τσιπαρισμένων ζώων σε πλατφόρμες.

Για τον λόγο αυτό οι κυνηγετικοί σύλλογοι στην Κρήτη, πραγματοποίησαν σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο νησί. Μέλη κυνηγετικών συλλόγων από τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δικαστηρίων στα Χανιά. 

Δημήτρης Χαριτάκης, Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλ. Χανίων και Γραμ. της Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσων

Αντιδρούμε στο ζήτημα της στείρωσης των ζώων μας που προσπαθούν να περάσουν στο νέο νομοσχέδιο φιλοζωικοί σύλλογοι. Ζητούν δηλαδή να στειρωθούν όλα τα ζώα ανεξαιρέτως. Αυτό είναι αντισυνταγματικό μέτρο που αφορά όχι μόνο στα κυνηγετικά σκυλιά αλλά και στα σκυλιά εργασίας, όπως ο ελληνικός ιχνηλάτης, τα ποιμενικά, το κρητικό λαγωνικό. Με το μέτρο αυτό που προωθούν τα σκυλιά αυτά θα έχουν ένα τέλος από τη στιγμή που θα στειρώνονται. Δεν υπάρχει καμία λογική στο θέμα. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι είμαστε ανάξιοι ως ιδιοκτήτες σκύλων. Υπαρχει τρόπος να ελεγχθεί η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή ζώων. Πρέπει από την αρχή να γίνεται ταυτοποίηση των ζώων με μικροτσίπ και οργανωμένη εγγραφή των μικροτσίπ σε πλατφόρμα που θα είναι κοινοποιημένη σε ελεγκτικά όργανα, ώστε να γνωρίζουμε πλέον κάθε εν ζωή σκύλος ότι είναι ταυτοποιημένος. Οι κυνηγοί ήταν οι πρώτοι που είχαν ταυτοποιήσει τα ζώα τους, γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές κλοπές και απόπειρα αρπαγής των σκυλιών και πώλησής τους στην υπόλοιπη Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Οπότε εμείς είχαμε βρει λύση. Άρα λέμε ναι στην ευζωία των ζώων, είμαστε ανοιχτοί στον έλεγχο, να δημιουργηθούν επιτροπές που θα απαρτίζονται όχι μόνο από φιλόζωους αλλά και από στελέχη της κρατικής υπηρεσίας κτηνιατρικής και από κυνοφιλικές ομοσπονδίες. 

Φώτης Μοσχανδρέας, Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Περάματος Μυλοποτάμου “Ψηλορείτης” και μέλος της Α΄Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου.

Το σχέδιο νόμου δεν έχει λάβει υπόψιν του τίποτα από αυτά που η κυνηγετική ομοσπονδία έχει προτείνει. Ανέβασαν προς διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που είναι εντελώς αντιδημοκρατικό, που τιμωρεί όλους τους πολίτες με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων. Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, σε μια δεκαετία δεν θα υπάρχουν σκύλοι. Θα εκλείψουν και ράτσες που είναι χιλιάδων χρόνων και προσπαθούν οι εκτροφείς να της αναπαράγουν για να μη χαθούν. Το νομοσχέδιο τιμωρεί επίσης του κυνηγούς. Μας υποχρεώνει να έχουμε διαβατήρια στους σκύλους μας, δηλαδή εγώ φεύγοντας από το Ρέθυμνο έρθω στα Χανιά να κυνηγήσω είμαι ελεύθερος όμως ο σκύλος μου θέλει διαβατήριο! Γιατί; Αλλάζει ο σκύλος μου χώρα; Σε περίπτωση που δεν έχει διαβατήριο ο σκύλος μου παίρνει εμένα την άδεια θήρας που εγώ την έχω πληρώσει στο κράτος. Συν το γεγονός ότι θα μπορεί να μπαίνει στο σπίτι μου να μου παίρνει τον σκύλο νομίζοντας ότι ο σκύλος δεν ευζωεί. Το νομοσχέδιο είναι επαίσχυντο.

Αντώνης Τσαχάκης, Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Ρεθύμνου

Το νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους γιατί είναι άστοχο, αντιδημοκρατικό και αποσκοπεί σε άλλα συμφέροντα. Ο κάθε κυνηγός και η κάθε οικογένεια που έχει σκύλο στο σπίτι του αυτομάτως κάνει το ζώο “παιδί” και μέλος της οικογένειας. Δεν έχει λοιπόν κανείς το δικαίωμα να το ακρωτηριάζει και να το καταδικάζει για το υπόλοιπο της ζωής του. 

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook