Τι ισχύει με τα άτομα που μπορείς να καλέσεις

Ανοίγουν σταδιακά οι δραστηριότητες σε μια προσπάθεια επαναφοράς στην κανονικότητα, μετά από μήνες lockdown. Τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού παραμένουν, καθώς υπάρχουν και οι μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία. Μπορεί όμως κάποιος να κάνει νόμιμα ένα πάρτι ή θα χαρακτηριστεί κορονοπάρτι, όρος που γεννήθηκε στην πανδημία και υποδηλώνει μια παράνομη συνάθροιση;

Το GRtimes.gr επικοινώνησε με την τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 213-1510100 της Πολιτικής Προστασίας και συνέλεξε τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος ώστε να προχωρήσει σε μια νόμιμη συνάθροιση, χωρίς τον φόβο της επιβολής προστίμου.

Εκδήλωση σε χώρο εστίασης

Εάν για παράδειγμα επιλέξει κάποιος να γιορτάσει τα γενέθλιά του σε χώρο εστίασης θα πρέπει να επιλέξει μέχρι πέντε καλεσμένους για να το πράξει, αφού τόσα επιτρέπονται προς το παρόν από τα μέτρα, που έχει λάβει η Πολιτική Προστασία. Ασφαλώς μπορεί οι προσκεκλημένοι να είναι περισσότεροι, ωστόσο δεν μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Επίσης είναι δεδομένο πως η συνάθροιση αυτή δεν συνοδεύεται υπό τους ήχους μουσικής.

Υπενθυμίζουμε ότι, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, τον Ιούνιο προγραμματίζεται να επανέλθει η μουσική στα καταστήματα εστίασης. Θα ληφθούν επίσης αποφάσεις για τα καταστήματα που λειτουργούν αποκλειστικά ως μπαρ, τα οποία μπορεί να ανοίξουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Συνάθροιση στα πάρκα
Σε αντίθεση με τα καταστήματα εστίασης, συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους και δη στα πάρκα είναι πλέον σαφώς πιο εύκολες.

Παρά το γεγονός ότι στην ΚΥΑ 1944 τις 13ης Μαΐου αναφέρεται για υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών ο μέγιστος αριθμός ανέρχεται στα 80 άτομα ανά 1.000 τμ. επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο, εν τούτοις αυτό ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες (beach bar).

Σε υπαίθρια αστικά πάρκα περιορισμός ατόμων δεν υπάρχει, τα άτομα αυτά μπορούν να ακούν μουσική (χωρίς βέβαια να προκαλούν ηχορύπανση στους γείτονες), αλλά η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική, όπως φυσικά και η τήρηση των αποστάσεων.

Επίσης όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μέχρι τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει, όπως φυσικά και οι ώρες κοινής ησυχίας.

Πάρτι στο σπίτι

Η Πολιτική Προστασία αναφέρει ότι δεν υπάρχει περιορισμός συναθροίσεων εντός του σπιτιού.

Αν ένας μαθητής π.χ επιλέξει να γιορτάσει τα γενέθλιά του μαζί με 20 συμμαθητές του στο σπίτι, μπορεί να το κάνει, από τη στιγμή που υποβάλλεται σε self-test σε εβδομαδιαία βάση; Η απάντηση της Πολιτικής Προστασίας είναι πως ασφαλώς και μπορεί από την στιγμή που δεν υφίσταται πλέον περιορισμός συναθροίσεων. Και φυσικά μπορεί να κάνει χρήση μουσικής, αρκεί να μην ενοχλεί τους περίοικους και τους γείτονες. Επίσης η συνάθροιση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 00:30.

Στην ερώτηση εάν ο όρος κορονοπάρτι, τον οποίο συνηθίσαμε να χρησιμοποιούμε προκειμένου να αναφερθούμε σε μια παράνομη συνάθροιση εν μέσω πανδημίας, συνεχίζει να υφίσταται, η υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας, ήταν ξεκάθαρη. Όχι από την στιγμή που δεν υπάρχει περιορισμός συναθροίσεων, ο όρος κορονοπάρτι παύει να υφίσταται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook