Ο Δήμος Πλατανιά, στο πλαίσιο των παράλληλων  εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που διοργανώνει για την 80η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, πραγματοποίησε μια λιτή τελετή στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών, στο ανακαινισμένο  Μνημείο Λαζόπουλου, στα Κουλουκουθιανά Βουκολιών.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης Γιάννης,  τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “….είναι χρέος μας να διατηρούμε ζωντανή την μνήμη των ιστορικών γεγονότων, καθώς είναι σημαντικό ιδιαίτερα για τα παιδιά να μαθαίνουν την τοπική μας ιστορία. Η συμμετοχή και ο ηρωικός θάνατος του Λοχία Λαζόπουλου και των συμπολεμιστών του, στη Μάχη των Κουλουκουθιανών, έγινε η αιτία να αποφύγει το χωριό τα αντίποινα που υπέστησαν άλλες περιοχές…”.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ.Ιωάννης Κουράκης, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι”.. η Μάχη της Κρήτης είναι συνυφασμένη με την αντίσταση των κατοίκων όλου του νησιού. Ιδιαίτερα στα Χανιά και στην ευρύτερη περιοχή που βρισκόμαστε έλαβαν χώρα πολλές μάχες και αντιστασιακές δράσεις, όπως μαρτυρούν και τα διάσπαρτα μνημεία πεσόντων….”.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βουκολιών κ. Γιακουμάκης Γιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ηρωική μάχη που έδωσαν στα Κουλουκουθιανά, ο λοχίας Λαζόπουλος με 50 άνδρες,προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους Γερμανούς, οι οποίοι υποχώρησαν νομίζοντας ότι έχουν να αντιμετωπίσουν τακτικό στρατό.

 Στην εκδήλωση κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, ο Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης κ.Γιάννης  Κουράκης,ο Αντιδήμαρχος Καντάνου-Σελίνου κ Μπικάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βουκολιών κ. Χαράλαμπος Καλαϊτζάκης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  κ.Γιάννης Λουφαρδάκης, από την οικογένεια του λοχία Λαζόπουλου ο γιος του κ.Γεώργιος Λαζόπουλος και μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Βουκολιών.

Τέλος στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ.Γεώργιος Καλαϊτζάκης και  κα Χρυσούλα Μαραγκουδάκη-Πλοκαμάκη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ.Ιωάννης Μαλακωνάκης και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πλατανιά κ. Ανθούσης Δημήτρης.

Στην εκδήλωση τηρήθηκε το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και τα μέτρα προστασίας κατά του ιού COVID 19.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook