Τα «τεστ αντοχής» (stress tests) στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι και το σταθμό στο Μπέλενε, στη Βουλγαρία επιβεβαίωσαν την ασφάλεια των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων σε περιπτώσεις ακραίων φυσικών καταστροφών και σοβαρών βιομηχανικών ατυχημάτων.

Τα πορίσματα παρουσιάστηκαν σε σεμινάριο που διοργανώθηκε στο σταθμό του Κοζλοντούι από το Βουλγαρικό Φόρουμ Ενέργειας (Bulatom) και την Ατλαντική Λέσχη Βουλγαρίας παρουσία εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών 15 χωρών.

Η τελική έκθεση των πορισμάτων των «τεστ αντοχής» στο Κοζλοντούι παρουσιάστηκε στην Ρυθμιστική Αρχή Ατομικής Ενέργειας στις 28 Οκτωβρίου, τόνισε ο Πλάμεν Βασίλεφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας του σταθμού. Στα «τεστ αντοχής» υποβλήθηκαν οι απενεργοποιημένοι αντιδραστήρες 3 και 4, οι αντιδραστήρες 5 και 6, ισχύος 1.000 MW που είναι σε λειτουργία, καθώς και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών καυσίμων.

Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Κοζλοντούι έχει ικανοποιητική προστασία και ένα επαρκές περιθώριο ασφάλειας σε περίπτωση ακραίων εξωτερικών κινδύνων, είπε ο κ. Βασίλεφ στη διάρκεια του σεμιναρίου που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο.

Σεισμοί, απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία και καταιγίδες- δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία και δεν οδηγούν στην παύση λειτουργίας των μεγάλων πυρηνικών μονάδων, τόνισε, προσθέτοντας ότι για τη διαχείριση πιθανών σοβαρών ατυχημάτων υπάρχουν κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά εργαλεία.

«Τεστ αντοχής» πραγματοποιήθηκαν και στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε, αν και δεν ήταν υποχρεωτικό, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη άδεια λειτουργίας του σταθμού από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, τόνισε ο Ιορντάν Γκεοργκίεφ, εμπειρογνώμονας της Εθνικής Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού.

Τα τεστ έγιναν επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να γίνουν για τους τρίτης γενιάς αντιδραστήρες – τύπος που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στον μελλοντικό σταθμό «Μπέλενε».

Τα στρες τεστ των δύο αντιδραστήρων, ισχύος 1.000 MW, στο Μπέλενε έδειξαν ότι υπάρχει επαρκής προστασία σε περίπτωση φαινομένων, όπως φυσικές καταστροφές ή ατυχήματα, και πως τα περιθώρια ασφάλειας είναι επαρκή, τόνισε ο κ. Γκεοργκίεφ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook