Για τρίτη συνεχόμενη χρόνια το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου υλοποιεί δράση στα πλαίσια του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”.

Συγκεκριμένα φέτος, ασχολήθηκε με τη θεματική «Αρωματικά φυτά της Κρήτης». Υπενθυμίζουμε ότι  είχαν προηγηθεί τις  προηγούμενες χρονιές, οι θεματικές ενότητες : « Διαδικτυακή πύλη -Ηλεκτρονική εφημερίδα» ( 2018-19 ) και «Κοινωνική κι Αλληλέγγυα Οικονομία».  ( 2019-20).

Έτσι αρχικά φέτος πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση μαθητών/τριών  και εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στον προαύλιο χώρο του σχολειού για την επιλογή του θέματος· σε επομένη συνάντηση προτάθηκε κι αποφασίστηκε από κοινού το σχέδιο δράσης καθώς και ο χωρισμός των αντίστοιχων ομάδων εργασίας .

Το Σχέδιο Δράσης χωρίστηκε σε τέσσερις  ενότητες: 

–  Η πρώτη ενότητα  είχε σκοπό την γνωριμία και την ενημέρωση για τα αρωματικά φυτά της Κρήτης. Υλοποιήθηκε μέσα από τις γραπτές εργασίες των μαθητών/τριών  αλλά και περίπατο στο πάρκο χλωρίδας και πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επίσης έγινε ενημέρωση – με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων που απαιτούνται λόγω covid 19-  στον προαύλιο χώρο του σχολείου από την Τεχνολόγο Γεωπόνο Ηλέκτρα Ρεμούνδου  του ΜΑΙΧ (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων).

–  Η δεύτερη ενότητα πραγματοποιήθηκε με  την κατασκευή υπερυψωμένων ξύλινων παρτεριών διαστάσεων 2.90m x 1.20m. Αυτά κατόπιν τοποθετήθηκαν κατάλληλα και διαμόρφωσαν ένα νέο επιπλέον χώρο ανάπαυλας για τα διαλείμματα των  μαθητών μας.  Στη συνέχεια ακολούθησε η φύτευση, το πότισμα και η εκμάθηση της  καλλιέργειας και της περιποίησης των φυτών, ενώ παράλληλα πραγματοποιήσαμε πείραμα παραγωγής Αιθέριων Ελαίων με μεγάλη επιτυχία  

–   Η τρίτη ενότητα πραγματοποιήθηκε με την σύνταξη ενημερωτικού εντύπου από μια ομάδα μαθητών/τριών. Η ομάδα αυτή συγκέντρωσε τις γραπτές εργασίες, τις φωτογραφίες που τραβηχτήκαν από μαθήτριες  κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο πάρκο χλωρίδας και πανίδας καθώς και τα σχετικά σκίτσα και ζωγραφιές από την καλλιτεχνική ομάδα και συνέταξε το ενημερωτικό έντυπο. 

–  Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί την πέμπτη 3 Ιουνίου   με την  παρουσίαση  των εργασιών  των μαθητών/τριών  στον προαύλιο χώρο του σχολείου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας λόγω covid 19  

   Στο όλο πρόγραμμα έγινε ιστορική αναφορά για τα βότανα με ιδιαίτερη επισήμανση  της βιοποικιλότητας και της ιδιαιτερότητας της Κρήτης. Αναφέρθηκαν τα πιο γνωστά ενδημικά αρωματικά φυτά του νησιού μας. Επίσης τονίστηκαν οι χρήσεις των αρωματικών φυτών (φαρμακευτικές ιδιότητες, μέρος της διατροφής, αιθέρια έλαια…). Χαρακτηριστικό παράδειγμα που συμπυκνώνει τη γνώση, την παράδοση και την εξέλιξη είναι το Κρητικό Ίαμα (Cretan Iama), στο οποίο έγινε ιδιαίτερη αναφορά, όπως και το ντοκιμαντέρ της Βίκη Αρβελάκη « Οι Λαδανιάρηρες του Μυλοποτάμου »

  Συνοψίζοντας το όλο πρόγραμμα, μάς έκανε μεγάλη εντύπωση η γνώση των μαθητών σε σχέση με τα βότανα· μια γνώση είτε φαρμακευτική είτε διατροφική και καθαρά εμπειρική που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Αυτή τη γνώση κάναμε προσπάθεια να συστηματοποιήσουμε και να μεταδώσουμε και στους άλλους μαθητές.

Να ευχαριστήσουμε θερμά το Πράσινο του Δήμου Χανίων, την ΔΕΔΙΣΑ και τον εργολάβο Κ. Λιμογιάννη για την έμπρακτη στήριξη που μας παρείχαν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook