Τριήμερη επίσκεψη της ναυτικής μονάδας των ΗΠΑ με επικεφαλής το ελικοπτεροφόρο USS Iwo Jima

Λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης κατάπλευσε στην ναυτική βάση στο Μαράθι Ακρωτηρίου το ελικοπτεροφόρο USS Iwo Jima μαζί με τα δύο πλοία USS Carter Hall  και η USS San Antonio με τα οποία απαρτίζουν την Αμφίβια Ομάδα Ετοιμότητας (AFG).

Σύμφωνα με πληροφορίες η ναυτική αυτή μονάδα θα παραμείνει στην βάση της Σούδας μέχρι την ερχόμενη Κυριακή ενώ τα πληρώματα θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε κάποιες περιοχές, και δεν θα επιτραπεί να κυκλοφορήσουν στην πόλη των Χανίων στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί πως πριν εισέλθει στην Μεσόγειο, το USS Iwo Jima βρισκόταν στον βόρειο Ατλαντικό όπου συμμετείχε σε άσκηση μαζί με το Βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, το οποίο επίσης αναμένεται να καταπλεύσει στην Σούδα εντός του Ιουνίου, όπως δημοσίευσε το Flashnews.gr

Φωτο: wikipedia

Φωτο: wikipedia

Ποιο είναι το ελικοπτεροφόρο USS Iwo Jima (LH-7)

Πρόκειται για αμφίβιο επιθετικό πολεμικό πλοίο 40.000 τόνων, το οποίο τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2000.

Έχει μήκος 257 και πλάτος 32 μέτρων και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 22 κόμβων, ενώ μεταφέρει περίπου 2.800 άτομα, πλήρωμα και στρατεύματα.

Τα εναέρια μέσα που μεταφέρονται με το ελικοπτεροφόρο, αλλάζουν αναλόγως με την αποστολή του αλλά σε γενικές γραμμές σε μόνιμη βάση πρόκειται για:

 6 αεροσκάφη AV-8B Harrier II ή 6 F-35B Lightning II stealth. 
4 ελικόπτερα επίθεσης AH-1W / Z Super Cobra / Viper
12 MV-22B Osprey 
 4 ελικόπτερα  CH-53E Super Stallion
3–4 ελικόπτερα  UH-1Y Venom

Αναλόγως με την αποστολή μπορεί να μεταφέρει επιπλέον εναέρια μέσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook