Με την τελευταία θεματική «Οικονομία & Μη βία» έλαβαν τέλος οι εργασίες που κράτησαν 5 μέρες του 1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Ειρήνη & τη Μη βία στο Ηράκλειο. Οι δύο εισηγήσεις του κ. Σπύρου Λαπατσιώρα, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «Προτάσεις εξόδου από την οικονομική κρίση» καθώς και του κ. Νίκου Φασόλα, προέδρου της «Πανγαία» με θέμα «Οικονομία βασισμένη στους πόρους», έδωσαν το έναυσμα για μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, επικυρώνοντας τον στόχο της διοργάνωσης για την αναβάθμιση του διαλόγου.

Τις προηγούμενες μέρες το φόρουμ ανέπτυξε κατά σειρά τις θεματικές: Εκπαίδευση & Μη βία, Πνευματικότητα & Μη βία, Τέχνη & Μη βία, Αγανακτισμένοι-Πως μαγειρεύεται μια ειρηνική επανάσταση. Σε αρκετές περιπτώσεις οι καρποί του διαλόγου οδήγησαν σε πρωτοβουλίες που θα ξετυλιχτούν στη πόλη του Ηρακλείου στο άμεσο μέλλον.

Το φόρουμ στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε στη Παλιά Λαχαναγορά, στον κινηματογράφο Βιτσέντζος Κορνάρος και στην πλατεία Ελευθερίας, από τη Τετάρτη 9 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

Το Παγκόσμιο φόρουμ για την Ειρήνη και τη Μη βία στο Ηράκλειο είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Κόσμους Χωρίς Πολέμους & Βία» με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, Αντιδημαρχία Παιδείας & Νεολαίας. Το φόρουμ είναι πολυκεντρικό και διοργανώθηκε ταυτόχρονα σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, 5 εκ των οποίων στην Ελλάδα: Αθήνα, Ηράκλειο, Θήβα, Κέρκυρα, Πρέβεζα.

Το background του φόρουμ

Στις 2 Οκτωβρίου 2009 ξεκίνησε η Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη & τη μη βία από τη Νέα Ζηλανδία και αφού διέσχισε 100 χώρες έφτασε στην Αργεντινή 3 μήνες αργότερα, στις 2 Ιανουαρίου του 2010. Η πορεία επηρέασε και ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους πάνω στον πλανήτη. Μετά το κολοσσιαίο αυτό εγχείρημα, αναζητήθηκε η συνέχεια, μια πρωτοβουλία που να δώσει την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να αναπτύξει το διάλογο, έναν ποιοτικό και δυναμικό λόγο σε διαφορετικές θεματικές με άξονα την ειρήνη και τη μη βία.

Η αρχή έγινε τον Αύγουστο του 2010 στην Κέρκυρα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ανθρωπιστικού Κάμπινγκ, όπου η ιδέα ενός φόρουμ πρωτοακούστηκε από μέλη του Κόσμου Χωρίς Πολέμους και βία. 6 μήνες αργότερα, στις 10-11 Μαρτίου του 2011 μετά από έντονη περίοδο προετοιμασίας η 12μελής διεθνής συντονιστική ομάδα του Κόσμου Χωρίς Πολέμους & Βία εργάστηκε πυρετωδώς επί δύο μέρες για να σχηματοποιήσει με λεπτομέρειες την πρόταση που έγινε γνωστή ως Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ειρήνη και τη μη βία.

Η πρόταση πέρα από τον καθορισμό της ημερομηνίας περιλάμβανε τα 3 κεντρικά χαρακτηριστικά του φόρουμ: τη δημιουργία συνθηκών διαλόγου, καλλιτεχνικά δρώμενα και πνευματικό κάλεσμα για τις 11/11/11 για 11 δευτερόλεπτα. Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε την επόμενη μέρα σε μέλη και φίλους του Ανθρωπιστικού Κινήματος, στο Πάρκο Μελέτης & Περισυλλογής του Toledo και έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό.

Απέναντι στην γενικευμένη κρίση μια καινούρια ευαισθησία γεννιέται που ετοιμάζεται να μετατρέψει ριζικά και ουσιαστικά της κατεύθυνσης της ζωής μας και της κοινωνίας. Όπως έλεγε και ο εμπνευστής του Νέου Ανθρωπισμού ο Silo: Πάρε σαν μοντέλο αυτό που γεννιέται και όχι αυτό που βαδίζει προς το θάνατο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook