Το σχεδόν αιωνόβιο “Juan Sebastian de Elcano” βρίσκεται σε εκπαιδευτικό ταξίδι – Η υπόθεση με ναρκωτικά που είχε συνταράξει την Ισπανία

Ένα εξαιρετικά όμορφο ιστιοφόρο κατάπλευσε λίγο μετά τις 7 το πρωί στην προβλήτα του λιμανιού της Σούδας προερχόμενο από το λιμάνι Salalah του Ομάν, μετά από ταξίδι 18 ημερών.

Πρόκειται για το τετράκαρτο εκπαιδευτικό του Πολεμικού Ναυτικού της Ισπανίας που φέρει το όνομα του εξερευνητή “Juan Sebastian de Elcano” και το οποίο ταξίδεψε για πρώτη φορά το 1927.

Το «Juan Sebastian de Elcano» έχει μήκος 113 και πλάτος 13 μέτρα και όταν δεν χρησιμοποιεί τα πανιά του κινείται με κινητήρα ντίζελ.

Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 197 άτομα ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως και 78 εκπαιδευόμενους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κύρια αποστολή αυτού του πλοίου είναι να εκπαιδεύσει μελλοντικούς αξιωματικούς του ισπανικού ναυτικού σε διαδικασίες και τεχνικές πλοήγησης και ναυσιπλοΐας. Σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα σπουδών της Ναυτικής Ακαδημίας, οι μαθητές ξεκινούν την εκπαίδευση στο «Juan Sebastián de Elcano» κατά το δεύτερο εξάμηνο του τέταρτου ακαδημαϊκού έτους. 

Σε αντίθεση με τις περισσότερες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, το ιστιοφόρο  δεν έχει πολεμικά όπλα όπως τορπίλες ή πυραύλους. Ωστόσο, το πλοίο διαθέτει μια σειρά ελαφρών όπλων για αυτοάμυνα, σε περίπτωση απρόβλεπτης απειλής είτε στη θάλασσα είτε σε ξένο λιμάνι.

Εκτός όμως από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες το πλοίο λειτουργεί και ως «πλωτή πρεσβεία» καλωσορίζοντας  τις τοπικές αρχές κάθε φορά που επισκέπτεται ένα ξένο λιμάνι και πραγματοποιεί ένα έντονο πρόγραμμα δραστηριοτήτων επί του σκάφους. αλλά μαθητές, αξιωματικοί και μέλη του πληρώματος πραγματοποιούν επίσημες επισκέψεις σε θεσμικούς φορείς.

Η υπόθεση με την κοκαΐνη που είχε ταράξει την Ισπανία

Όμως στις αρχές Αυγούστου του 2014 μια υπόθεση μεταφοράς κοκαίνης είχε αμαυρώσει το ένδοξο παρελθόν του ιστιοφόρου και είχε συνταράξει το Πολεμικό Ναυτικό και την κοινή γνώμη της Ισπανίας.

Όπως είχε δημοσιεύσει στις 6 Αυγούστου 2014  η «Καθημερινή», “η Αστυνομία της Ισπανίας ανακάλυψε 127 κιλά κοκαίνης κρυμμένα σε θρυλικό, εκπαιδευτικό ιστιοφόρο του Ισπανικού Ναυτικού, τρείς βδομάδες μετά την σύλληψη τριών μελών του πληρώματος για διακίνηση ναρκωτικών.

Το “Χουαν Σεμπαστιάν Ελκάνο”, ένα διάσημο για την κομψότητά του ιστιοφόρο σκάφος, ολοκλήρωσε ένα ταξίδι 6 μηνών και 18.000 ναυτικών μιλίων με σταθμούς σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Κολομβία, με 69 εκπαιδευόμενους – για μερικούς απο τους οποίους το ταξίδι προσέφερε και άλλες “ευκαιρίες”. Κατά την επιστροφή του σκάφους στην Ισπανία, τρία μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν για διακίνηση 20 κιλών κοκαίνης απο την Κολομβία, τα οποία πούλησαν στους δρόμους της Ν. Υόρκης.

Μετά απο εκτεταμένη έρευνα που έγινε στο “Χουαν Σεμπαστιάν Ελκάνο”, βρέθηκαν 127 κιλά κοκαίνης σε αποθηκευτικό χώρο στα κατάρτια του σκάφους.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook