Αιτία η νοοτροπία μας.

Τα Χανιά παραμένουν εδώ και πολλές εβδομάδες στην “επικίνδυνη ζώνη”… Τα κρούσματα στα Χανιά παρουσιάζουν μια, έως και εκνευριστική “διψήφια” σταθερότητα γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, εν μέσω μάλιστα καλοκαιριού και θερινής περιόδου, καθώς ο κίνδυνος είναι τεράστιος για λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων που, ειδικά για την εποχή που διανύουμε, θα αποτελέσουν έως και… ταφόπλακα για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, οι πέντε περιοχές που εμφανίζουν τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είναι οι εξής:

  • Φλώρινας: 23,34 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό
  • Γρεβενών: 22,04 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό
  • Νάξου: 19,02 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό
  • Πειραιώς: 16,48  κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό
  • Χανίων: 16,6 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό

Συνεπώς, τα Χανιά είναι στην 4η θέση της Ελλάδας, σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό τους. Μια περιοχή, άκρως τουριστική, που τη δεδομένη στιγμή θέλει να ξεφύγει, πάση θυσία, από αυτόν τον  “βραχνα”.

Η ουσία είναι, ωστόσο, ότι αν δεν αλλάξει η νοοτροπία μας, μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγουμε από τα “διψήφια νούμερα”. Σε μια πόλη που είμαστε, “εξω καρδιά” όπως λένε, με γλέντια, πανηγύρια, εκδηλώσεις, μαζώξεις σε πλατείες και δρόμους, πώς θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ασφαλή επίπεδα κροσμάτων;

Απορίας άξιον είναι και απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, κάτι που, ωστόσο, δεν διαφαίνεται…

Μπορεί να φαίνεται μακρινό, εν μέσω καλοκαιριού, αλλά ένα ενδεχόμενο lockdown μπορεί να αποτελέσει μια λύση επιβεβλημένη, άμεση και που δεν θα χρήζει διαβούλευσης, εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας.

Και τότε όλοι θα βάλλουν κατά του Χαρδαλιά και των ειδικών για αυτή την απόφαση… Και όχι για τον “κακομαθημένο” χαρακτήρα μας…

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες αποφάσεις και καταστάσεις!

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook