Εν όψει της έναρξης περιόδου δακοκτονίας έτους 2021.

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:

Παγίδες για την παρακολούθηση του δακοπληθυσμού αναρτήθηκαν την 26/5/2021 στις περισσότερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας. Η ανάρτηση θα ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με την ανάρτηση των παγίδων και στις υπόλοιπες όψιμες περιοχές.

Ξεκινάει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στην βόρεια παραλιακή (πρώιμη) ζώνη του Δήμου Αποκορώνου ενώ θα συνεχιστεί στις επόμενες μέρες και στις υπόλοιπες πρώιμες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας. Παρακαλούνται οι παραγωγοί να έχουν ανοικτά τα αγροκτήματά τους και να παρευρίσκονται σε αυτά προκειμένου για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των ψεκασμών. Για περισσότερες πληροφορίες για τις τοποθεσίες ψεκασμού να απευθύνονται στον αρχιεργάτη του εκάστοτε συνεργείου ψεκασμού. Επίσης παρακαλούνται οι βιοκαλλιεργητές να σημαίνουν εμφανώς τα αγροκτήματά τους και να ενημερώνουν τους αρχιεργάτες.

Η εκτίμηση της καρποφορίας της ελιάς η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από το προσωπικό της υπηρεσίας, δείχνει στην συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της βόρειας παραλιακής ζώνης και σε μεγάλο τμήμα της μεσοπρώιμης πολύ χαμηλή παραγωγή, πολύ κοντά στα όρια της εξαίρεσης από το πρόγραμμα. Επίσης, οι υπόλοιπες περιοχές παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερη καρποφορία από την αναμενόμενη. Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές αυτές το 2020 η καρποφορία ήταν από μέτρια έως μηδενική (ζώνη τσουνάτης) οπότε και αναμενόταν υψηλή καρποφορία κατά την τρέχουσα περίοδο. Σε αυτό συντέλεσαν κατά κύριο λόγο οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τόσο τον χειμώνα που πέρασε (σχετικά υψηλές θερμοκρασίες) όσο και την άνοιξη (καύσωνας Μαΐου κατά την διάρκεια της άνθησης).

Ο συνδυασμός χαμηλής καρποφορίας και ευνοϊκών συνθήκων για την ανάπτυξη δακοπληθυσμού , αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την διάσωση της παραγωγής, και για την επιτυχία της απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων.

Όσοι ιδιώτες προβούν σε πρόσθετες επεμβάσεις αυτές να γίνονται πάντοτε με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και ακολουθώντας τα αναγραφόμενα στην ετικέτα των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων και την σχετική νομοθεσία που αφορά στην χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Για την πορεία της δακοκτονίας οι παραγωγοί θα ενημερώνονται με συνεχή δελτία τύπου τα οποία μαζί με τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. crete.gov.gr Αρχική/Ενημέρωση/Γραφείο Τύπου/Ανακοινώσεις/Ενημέρωση Αγροτών/Δακοκτονία/Δακοκτονία Π.Ε. Χανίων/ Δακοκτονία Π.Ε. Χανίων 2021 «https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-chanion/dakoktonia-p-e-chanion-2021/»

Υπενθυμίζουμε ότι ο ελαιόκαρπος είναι επιδεκτικός προσβολής με την έναρξη πήξης (ξυλοποίησης) του πυρήνα (κουκούτσι).

Τηλ. επικοινωνίας 2821346500, 2821346570-20-40-43, 2822022005.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook