Νέος γενικός γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής ο Μανώλης Κουτουλάκης

Συζήτηση για την Κατάρτιση Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου (Master Plan) για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» της Π.Ε. Χανίων, μετά από πρόταση του Επιμελητηρίου Χανίων.

Σήμερα, ο νέος Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού για τα εγκαίνια της έκθεσης του Ναυτικού Μουσείου Χανίων με τίτλο «Επανασύσταση 2021: Χανιά», επισκέφτηκε το Επιμελητήριο Χανίων και συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής του, με επικεφαλής τον Προέδρο κ. Αντώνη Ροκάκη και βασικό θέμα την προώθηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου της νησιωτικής επιχειρηματικότητας των Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους  για το άριστο επίπεδο συνεργασίας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα και τη σταδιακή επέκταση στο σύνολο των επιχειρήσεων της Κρήτης του κρίσιμου στρατηγικού μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Ανταγωνιστικότητα και την Εξωστρέφεια του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον καλύπτονται 5.544 Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας επιχειρήσεων για την Κρήτη, έναντι 7.270 Κ.Α.Δ. στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα. Ο Επιχειρηματικός κόσμος των Χανίων διεκδικεί τον εξορθολογισμό του Μεταφορικού Ισοδυνάμου των Επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Αγοράς, χωρίς διακρίσεις με την υπόλοιπη νησιωτική χώρα.

Κατά τη σύσκεψη, εξετάστηκαν οι προοπτικές και ο τρόπος ενίσχυσης της συνεργασίας για την αναβάθμιση μερικών από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων. Από πλευράς Επιμελητηρίου Χανίων τέθηκε η ανάγκη δημιουργίας ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου (master plan) για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» του ναυτικού Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων με βασικούς πυλώνες:

  • Κατασκευή Σύγχρονης Μαρίνας με Δυνατότητα Φιλοξενίας Super & Mega Yachts στην Πρωτεύουσα των Χανίων.
  • Προώθηση του Υδατοδρομίου στο Λιμάνι της Κισσάμου.
  • Αναβάθμιση του Λιμανιού της Σούδας σε Λιμάνι Αφετηρίας (Home Port) Κρουαζιέρας με Ολοκλήρωση του Επιβατικού Σταθμού & της Επέκτασης της Προβλήτας «ΑΔΡΙΑΣ» σε Συνδυασμό με την Επένδυση στο Νέο Ραντάρ Προσέγγισης και την Οδική Διασύνδεση του Αεροδρομίου Χανίων.
  • Θαλάσσια Εμπορευματική Διασύνδεση των Χανίων και της Κρήτης με τη Βόρεια Αφρική.

Παράλληλα, από πλευράς Επιμελητηρίου Χανίων παρουσιάστηκε στον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εξασφαλίστηκε για την ενίσχυση της αειφορίας και της προστασίας της λιμνοθάλασσας του Μπάλου, και συμφωνήθηκε να αναζητηθούν τρόποι ενεργού συμμετοχής και της Πολιτείας στην προστασία αυτής και άλλων προστατευόμενων παράκτιων περιοχών του φυσικού πλούτου των Χανίων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης: «Ο νέος Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής αποτελεί έναν πολύτιμο στρατηγικό συνεργάτη για το Επιμελητήριο Χανίων, όπως και της υπόλοιπης Κρήτης. Ο κ. Μανώλης Κουτουλάκης αρχικά με την ακαδημαϊκή του τεχνογνωσία πριν λίγα χρόνια συμμετείχε ενεργά στη μελέτη του χρηματοδοτικού μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου και την προσαρμογή του στις ιδιαίτερες ανάγκες της Κρήτης, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην έμπρακτη οικονομική ενίσχυση 1269 πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του νησιού με  €3.193.000 για πρώτη φορά, κατά το 2020, η οποία αποτέλεσε σημαντικό στήριγμα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο και για την επιβίωση της Οικονομίας του τόπου μας. Με τον Γενικό Γραμματέα συμφωνήσαμε ότι η Γαλάζια Ανάπτυξη των Χανίων οφείλει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την Ανάκαμψη του τόπου μας, καθώς το 25% του Α.Ε.Π. προέρχεται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με επίκεντρο τη θάλασσα. Βεβαίως, απαιτείται στρατηγική μελέτη και σχέδιο, τα οποία ο κος Κουτουλάκης θα στηρίξει εμπράκτως σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων και τους τοπικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης και της Οικονομίας του τόπου μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook