Για να μαλακώσει το χοιρινό κρέας, να γίνει ζουμερό, ή λουκούμι όπως θα έλεγε κάποιος καλοφαγάς, θέλει και αυτό τη μαρινάδα του.

Το καλό με τις μαρινάδες είναι ότι είναι ανεξάντλητες. Είναι τόσοι πολλοί οι συνδυασμοί, που πραγματικά μπορεί να μην ξέρουμε πια να πρωτοδιαλέξουμε.

Εμείς, διαλέξαμε τρεις, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους γευστικά, αλλά το ίδιο απλές, με υλικά που δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε. Κάποια από αυτά μπορεί ήδη να κρύβονται στα ντουλάπια σας και να περιμένουν πια πανσέτα ή μια σειρά από χοιρινά παϊδάκια για να τα πάνε σε άλλο επίπεδο.

Πάμε να τις δούμε.
1. Για πιο γλυκιά γεύση, θα χρειαστούμε μόλις δύο υλικά. Αναμειγνύουμε ίσες ποσότητες από μέλι (κατά προτίμηση ακακίας) και σάλτσα σόγιας. Αφήνουμε το κρέας μας να μαριναριστεί μέσα στο μείγμα τουλάχιστον ένα τέταρτο. Το κρέας μας θα πρέπει να καλυφθεί πλήρως από τη μαρινάδα.

2, Για γεύση με περισσότερες οξύτητες. Ταιριάζει τέλεια στα χοιρινά καλαμάκια/σουβλάκια. Κόβουμε το κρέας μας σε κύβους και το μαρινάρουμε σε χυμό λεμονιού για 20΄. Το στραγγίζουμε και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ με γιαούρτι και ψιλοκομμένο λεμονόχορτο. Αφήνουμε το κρέας με τη μαρινάδα του για 2 ώρες στο ψυγείο, το στραγγίζουμε, το περνάμε στα σουβλάκια/καλαμάκια και έτοιμο για ψήσιμο. Μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω όση μαρινάδα έχει μείνει μέσα στο μπολ και καρεδάκια ντομάτας για περισσότερη γεύση.

3, Για όσους αγαπούν τα πικάντικα και τα καυτερά, θα χρειαστούμε σκόρδο, τζίντζερ, πιπεριές τσίλι, μαύρο πιπέρι σε κόκκους, λιαστές ντομάτες, φρέσκο δεντρολίβανο και ένα ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και τα απλώνουμε σε ένα ταψί. Βάζουμε το κρέας από πάνω, κλείνουμε με σελοφάν και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Σε ένα κατσαρολάκι, θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές για να παραμείνει ζουμερό, το μεταφέρουμε στο ταψί και ψήνουμε για 18΄-20΄.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook