Toυ Κωνσταντίνου Συλιγάρδου 

Πριν από λίγες μέρες αναφερθήκαμε στην ανατίμηση των προϊόντων και υπηρεσιών.
Αυτό μας ώθησε να ψάξουμε λίγο περισσότερο το γιατί συμβαίνει αυτό και καταρχάς διαπιστώσαμε ότι δεν είναι ένα τοπικό φαινόμενο, ούτε και φυσικά του παγκόσμιου καπιταλισμού που θα έλεγαν κάποιοι συνήθεις ύποπτοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η αλήθεια είναι μεγάλη και δεν κρύβεται.
Η έλλειψη πρώτων υλών και βασικών αγαθών, η αυξημένη ζήτησή τους και η συνεπαγόμενη αύξηση των τιμών τους.
Η μείωση ή και αναστολή της παραγωγής από τα πολύμηνα περιοριστικά μέτρα την ώρα που η παγκόσμια μάλιστα αγορά συνέχιζε και εν μέσω πανδημίας να χτυπά κόκκινο.
Η αύξηση των ναύλων για τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό που φτάνουν όπως με ενημέρωσε ο καλός φίλος cpt #NikosSoulias ακόμα και στο 1000% σε κάποιες περιπτώσεις είναι καθοριστικός παράγοντας.
Μέχρι η οικονομία να ανοίξει κανονικά, τονίζουν αναλυτές, οι περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται κυρίως σε καταναλωτικά αγαθά, αντί για υπηρεσίες.
Τάση, που οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών, ελλείψεις σε κοντέινερ, καθυστερήσεις στην παράδοση και παραλαβή εμπορευμάτων και «συνωστισμό» σε πολλούς εμπορικούς λιμένες.
Μοιραία, παρατηρούν αναλυτές, το κόστος σταδιακά μετακυλίεται στον μέσο καταναλωτή, εν μέσω αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς, τουλάχιστον προσώρας.
Είναι τα δεδομένα της ΤΕΛΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.
Το ερώτημα είναι απλό αλλά διπλό.
“Θα κρατήσει πολύ όλο αυτό κι αν ναι, ποιο είναι το δίχτυ προστασίας”
Τέλος όπως προέκυψε και από την δημοσιογραφική έρευνα μας, ένα άλλο μεγάλο αγκάθι είναι οι αποθηκευτικοί χώροι στους λιμένες όπου παρατηρείται έμφραγμα.
Τούτο φέρει στην επιφάνεια ξανά το πόσο λάθος ήταν να μην επιτρέψουν κάποιοι την δημιουργία μεγάλου λιμένα εμπορευματοκιβωτίων το 2004 στο Τυμπάκι, που σήμερα θα έδινε τεράστια οικονομική ισχύ σε όλο τον νομό Ηρακλείου.
Αποδεικνύει δε, ότι οι ιδεοληψίες και οι ιδεολογικο-πολιτικές αγκυλώσεις, δεν σου επιτρέπουν ποτέ να είσαι επίκαιρος και προοδευτικός, ανταγωνιστικός και δυναμικός με ότι αυτό συνεπάγεσαι.
Να ναυαγείς δηλαδή διαχρονικά στα ρηχά….
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook