Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 15 στο βόρειο Αφγανιστάν.

Στην ανακοίνωσή του το ΙΚ υποστηρίζει ότι μέλη του διείσδυσαν στο στρατόπεδο της βρετανικής οργάνωσης HALO Trust, στην επαρχία Μπαγλάν, συγκέντρωσαν τους πυροτεχνουργούς σε δύο δωμάτια και άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανέφερε ότι η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 22.00 το βράδυ της Τρίτης, σε απόσταση περίπου 260 χιλιομέτρων βόρεια της Καμπούλ.

Ένας από τους διασωθέντες, που τραυματίστηκε από σφαίρες και μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο την εισβολή των ενόπλων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πέντε ή έξι άνδρες, όπως είπε, σκαρφάλωσαν στον εξωτερικό τοίχο, σταμάτησαν τις γεννήτριες και συγκέντρωσαν τους περίπου 140 υπαλλήλους της HALO Trust – όλοι τους Αφγανοί– οι οποίοι εκείνη την ώρα αναπαύονταν. Φορούσαν μάσκες.

Ο ένας ρώτησε αν υπήρχαν Χαζάροι ανάμεσά μας (σ.σ. μια σιιτική μειονότητα που μπαίνει συχνά στο στόχαστρο των εξτρεμιστών ισλαμιστών) αλλά κανείς δεν απάντησε. Μετά ρώτησε ποιος ήταν ο αρχηγός», είπε.Ο άνθρωπος που υποδείχτηκε εκτελέστηκε αμέσως.

«Κατόπιν, ο ένας (από τους δράστες) διέταξε: σκοτώστε τους όλους. Και άνοιξαν πυρ εναντίον μας, προσπαθήσαμε όλοι να φύγουμε αλλά κάποιοι σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν», συνέχισε.

Η «επιχείρηση» κράτησε δύο ώρες, μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η HALO Trust επιβεβαίωσε ότι δέκα εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν. «Τώρα επικεντρωνόμαστε στην παροχή βοήθειας στους τραυματίες και στη στήριξη των οικογενειών», ανέφερε η οργάνωση, στην οποία έχει ανατεθεί η άρση ναρκοπεδίων στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν έδιωξαν τους δράστες

Ο αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στους Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας, σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι οι αντάρτες «ήθελαν να κλέψουν χρήματα και νάρκες που δεν είχαν εκραγεί». Ωστόσο ο Τζέιμς Κάουαν, ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι αντιθέτως, οι Ταλιμπάν βοήθησαν να λήξει η επίθεση.

«Μια ομάδα ντόπιων Ταλιμπάν ήρθε σε βοήθειά μας και έδιωξε τους δράστες», ανέφερε. «Είναι ένα φρικτό συμβάν, το χειρότερο στην ιστορία της HALO Trust», συνέχισε, εξηγώντας ότι οι ένοπλοι «πήγαιναν από κρεβάτι σε κρεβάτι, δολοφονώντας εν ψυχρώ το προσωπικό μου». Ο Κάουεν εκτίμησε ότι οι Ταλιμπάν δεν φέρουν ευθύνη.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, διέψευσε εξάλλου ότι οι Ταλιμπάν εμπλέκονται στην επίθεση. «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που δεν μπορούν να αμυνθούν και οι οποίες ισοδυναμούν με βαρβαρότητα. Διατηρούμε φυσιολογικές σχέσεις με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι μουτζαχεντίν μας δεν θα επιδίδονταν ποτέ σε τέτοιες βίαιες ενέργειες», ανέφερε.

Η HALO Trust ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό να απομακρύνει τις νάρκες που είχαν απομείνει στο αφγανικό έδαφος μετά τη σοβιετική εισβολή στη χώρα αυτή. Η οργάνωση απασχολεί περισσότερους από 2.600 Αφγανούς και έχει αποναρκοθετήσει περίπου το 80% των ναρκοπεδίων που της έχουν υποδειχθεί στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook