Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του Σταμάτη Σγουράκη και του Χαράλαμπου Κουκιανάκη

Την παραίτησή του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Αποκορώνου ανακοίνωσε με επιστολή του προς το Δ.Σ. Αποκορώνου ο Σταμάτης Σγουράκης. 

Στην επιστολή του ο κ. Σγουράκης αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, άσκησε σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή και στο πώς διοικεί τον δήμο.

Απάντηση στην επιστολή αυτή, έδωσε ο νυν δήμαρχος Αποκορώνου με δική του ανακοίνωση που κινήθηκε σε άλλο ύφος από αυτό του κ. Σγουράκη.

Αναλυτικά η επιστολή του Σταμάτη Σγουράκη έχει ως εξής:

Με την παρούσα επιστολή μου και μετά από ώριμη σκέψη, θέλω να σας γνωστοποιήσω την απόφασή μου να παραιτηθώ από Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αποκορώνου.

Η απόφασή μου αυτή δεν είναι αποτέλεσμα μιας στιγμής θυμού ή προσωπικής πικρίας ή άλλων τέτοιων λόγων που ίσως θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, αντίθετα μάλιστα, έλαβα την απόφαση αυτή μετά από βασανιστική σκέψη και δίνοντας χρόνο στον εαυτό μου να σταθμίσω όλα τα δεδομένα του Δήμου Αποκόρωνα, τον οποίο με αγάπη και ανιδιοτέλεια υπηρετώ επί τρεις συνεχείς αυτοδιοικητικές θητείες.

Αυτή ακριβώς η αγάπη για τον τόπο μου κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις μου στην κατεύθυνση μιας πολύπλευρης, ουσιαστικής και δυναμικής συμμετοχής .

Θα ήθελα να επισημάνω σε αυτή την επιστολή παραίτησης μου τους παρακάτω προβληματισμούς και διαπιστώσεις:

Α) Την έλλειψη εφαρμογής ενός προγραμματισμού, ο οποίος θα προωθούσε το κοινό όφελος όλων των δημοτών και του τόπου γενικότερα.

Β) Τη μη τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών για την ορθή λειτουργία των θεσμών έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι δημοκρατικές αξίες.

Γ) Την εμφανή απουσία ουσιαστικής επικοινωνίας και την έλλειψη εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ μας. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων κατάντησε να είναι κυριολεκτικά «διακοσμητικός». Το Δημοτικό Συμβούλιο από κυρίαρχο όργανο του δήμου στη λήψη των αποφάσεων έχει καταντήσει, με τις κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και τις επιλογές του Δημάρχου, όργανο με μόνη αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί στις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής. Αλλά και όταν αποφασίζει και οι αποφάσεις του δεν είναι αρεστές στο δήμαρχο και πάλι τοποθετούνται στα συρτάρια των αχρήστων.

Δ) Την κυριαρχία της αλαζονείας και το ψέμα στο λόγο του Δημάρχου που πολλές φορές σπιλώνει ανθρώπους , αποτελεί νοοτροπία και πρακτική συνυφασμένη με τη σημερινή δημοτική αρχή.

Ε) Την υποβάθμιση των αναγκών και των προβλημάτων των τοπικών διαμερισμάτων από την δημοτική αρχή και η χρησιμοποίηση από το δήμαρχο των κοινοταρχών για τη εξυπηρέτηση δικών του σκοπιμοτήτων.

Πιστεύω στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών.

Η δική μου παραίτηση ελπίζω να βοηθήσει στην ανάδειξη νέων δυνάμεων στο προσκήνιο που θα μπορέσουν σαν φρέσκια παρουσία να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία του Αποκόρωνα.

Δυνάμεις που θα στοχεύουν στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και της διεκδίκησης της λύσης τους. Δυνάμεις του διαλόγου, της συνεννόησης και της δημοκρατίας.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχαριστήσω όλο αυτό τον κόσμο που στήριξε τη προσπάθειά μου από τους Καποδιστριακούς δήμους μέχρι σήμερα ,για 20 περίπου χρόνια.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συνεργασία αλλά και τη δημιουργική αντιπαράθεση που είχαμε κάποιες φορές.
Ευχαριστώ τους ανθρώπους της παράταξής μας για τον όμορφο αγώνα που δώσαμε για έναν άλλο Αποκόρωνα.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συνεργάτες μου στο δημοτικό συμβούλιο που πάντα μέσα από έναν ευχάριστο διάλογο παραμερίζοντας τις πολιτικές μας διαφορές καταλήγαμε σε προτάσεις για τα προβλήματα στο δήμο μας και τους εύχομαι καλή δύναμη.
Καλή συνέχεια σε όλους και καλό έργο.”

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Χαράλαμπου Κουκιανάκη έχει ως εξής:

“Ως Δήμαρχος Αποκορώνου θέλω να δηλώσω ότι η παραίτηση Σγουράκη στερεί από τον Αποκόρωνα από ένα έμπειρο αυτοδιοικητικό, του οποίου η προσφορά κατά τη τελευταία εικοσαετία στα κοινά του Δήμου μας αναγνωρίζεται απ’όλους.

Ο Σταμάτης Σγουράκης με το ύφος, το ήθος και την εμπειρία του έκανε τεκμηριωμένες προτάσεις και αν και διαφωνούσαμε σε κάποιες θέσεις, στο τέλος μας ένωνε το κοινό καλό.

Επειδή η παρουσία του θεωρείται αναγκαία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Δήμου μας, τον καλώ να ξανασκεφτεί και να αναθεωρήσει την απόφασή του, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι έχει ακόμα πολλά να προσφέρει.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook