Tριήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην Κρήτη.

Σε συμφωνία για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η αξιοποίηση των Νεωρίων και των Ενετικών Τειχών, κατέληξαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνάντηση που είχαν το πρωί του Σαββάτου 12 Ιουνίου 2021, παρουσία και του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αρχικά στα Νεώρια και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στη Λότζια, όπου παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε την Υπουργό για όλες τις κινήσεις που έχει κάνει ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, σχετικά με την προστασία και την ανάδειξη των Ενετικών Τειχών, από την προηγούμενη επίσκεψή της στο Ηράκλειο, τον Οκτώβριο του 2019, μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • την  επιτυχημένη συντήρηση του μνημείου με την δημιουργία νέας περιπατητικής διαδρομής
  • την ανακαίνιση μεγάλου μέρους της Τάφρου με την δημιουργία νέων χώρων αναψυχής,  
  • την μελέτη, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την δημοπράτηση της δεύτερης φάσης της διαμόρφωσης του ισόπεδου τμήματος των Τειχών,
  • την μελέτη για την στερέωση του παράκτιου τείχους και την υποβολή της προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης,
  • την μελέτη και την υποβολή προς χρηματοδότηση της διαμόρφωσης στην Στοά Μακάσι του «Μουσείου Πόλης και Εθνικής Αντίστασης».

Παράλληλα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, όσον αφορά στις δύο μελέτες στερέωσης του τμήματος των Τειχών κατά μήκος της οδού Μποφώρ που εκπόνησε ο Δήμος και προωθεί το Υπουργείο προς χρηματοδότηση και υλοποίηση.

Η κ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για την δουλειά που έχει γίνει, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Master Plan των Τειχών ενώ τόσο η ίδια όσο και ο Δήμαρχος τόνισαν ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να ολοκληρωθεί η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης.  

Η σύμβαση θα καθορίζει τις  αρμοδιότητες κάθε πλευράς σε σχέση με τα Ενετικά Τείχη και τα επόμενα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν. Κομμάτι της θα είναι και τα Νεώρια,  με βασική προτεραιότητα τη μελέτη αποκατάστασής τους και την απόδοση χρήσεων συμβατών με το μνημείο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με την κ. Υπουργό όπου θέσαμε και πάλι όλα τα ανοιχτά θέματα σε σχέση με τα μνημεία της πόλης και συγκεκριμένα,  τα Ενετικά Τείχη και τα Νεώρια.

Ως Δήμος Ηρακλείου και πάντα σε συνεργασία με την Αρχαιολογία,  έχουμε  υλοποιήσει μια σειρά έργων και μελετών για την προστασία και την ανάδειξη των Τειχών, ως μέρος του σχετικού Master Plan.  Χάρις σε αυτά, τα Τείχη έχουν γίνει εκ νέου προσιτά και αγαπητά στους κατοίκους της πόλης και στους επισκέπτες.

Ευελπιστούμε ότι στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και η προγραμματική σύμβαση του Δήμου με το Υπουργείο και την Περιφέρεια, ώστε να λυθεί και αυτή η εκκρεμότητα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα στα απαιτούμενα έργα, για την περαιτέρω ανάδειξη των Ενετικών Τειχών.

Τα Νεώρια, ένα μνημείο που παραμένει αναξιοποίητο επί σειρά ετών, θα συμπεριληφθούν στην προγραμματική, με την έμφαση σε πρώτη φάση να δίδεται στην στερέωση και στην αποκατάστασή τους και στην συνέχεια στην αξιοποίησή τους, στη βάση εξειδικευμένης προσέγγισης».

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη, στελέχη του Δήμου και της τοπικής ΝΔ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook