Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η σύνοδος των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, γνωστή ως G7, στην Κορνουάλη της νότιας Αγγλίας. 

Σήμερα θα γίνουν συνολικά τρεις συνεδρίες. Η πρώτη θα επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της παγκόσμιας ανθεκτικότητας, δηλαδή στις πρακτικές που πρέπει να υιοθετήσει η παγκόσμια κοινότητα έναντι των προκλήσεων που έπονται της πανδημίας.

Εξαιτίας του κορωνοϊού και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί ανά την υφήλιο, εκτός των άλλων, έχουν χαθεί δισεκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο από την παύση της επιχειρηματικότητας όπως επίσης έχουν χαθεί και εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο το κόσμο.

Ο Μπόρις Τζόνσον ως οικοδεσπότης αυτής της συνάντησης τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν θα πρέπει να γίνουν τα λάθη που έγιναν στην οικονομική κρίση του 2008 και ότι θα πρέπει όλοι να ετοιμαστούν, όσο το δυνατόν καλύτερα, για αυτό που έρχεται. Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι βιώσιμης ανάκαμψης έτσι ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για όλους.

Εξωτερική πολιτική – Σχέση της Δύσης με Ρωσία και Κίνα

Η δεύτερη συνεδρία σήμερα αφορά την εξωτερική πολιτική. Σ’ αυτή αναμένεται να συζητηθούν η στάση που θα κρατήσει η Δύση απέναντι στην Ρωσία και την Κίνα, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές μεγάλο μέρος της συζήτησης των ηγετών των G7 θα καταλάβει και το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μεγάλο αγκάθι το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το Λονδίνο την Βόρεια Ιρλανδία το τελευταίο διάστημα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση Τζόνσον θέλει να απεγκλωβιστεί από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός κάνει λόγο για «υπερβολικές απαιτήσεις» από τη πλευρά της ΕΕ, αν και έχει ο ίδιος υπογράψει τη συμφωνία εξόδου της χώρας του από την Ένωση.

Η ΕΕ ήδη έχει αντιδράσει σθεναρά στην στάση του Μπόρις Τζόνσον προειδοποιώντας τον μάλιστα ότι θα έχει κυρώσεις αν δεν τιμήσει την συμφωνία. Πράγμα το οποίο ξεκαθάρισαν τόσο η ηγεσία της ΕΕ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στις τετ α τετ επαφές που είχαν ο καθένας ξεχωριστά σήμερα με τον Μπόρις Τζόνσον.

Αλλά και οι ΗΠΑ, στην περίπτωση αυτή, τάσσονται στο πλευρό της Ένωσης υποστηρίζοντας σθεναρά ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στην εν λόγω συμφωνία καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνουν, θα τεθεί σε κίνδυνο η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής η οποία έβαλε τέλος σε μια 30χρονη πορεία βίας και αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ προτεσταντών και καθολικών στην Βόρεια Ιρλανδία.

Πανδημία

Η τρίτη και τελευταία για σήμερα συνεδρία αφορά την Πανδημία και την αντιμετώπισή της. Σε αυτήν αναμένεται να ανακοινωθεί ότι οι ηγέτες των G7 θα δωρίσουν 1 δισ. εμβόλια σε 92 φτωχές χώρες του πλανήτη, με στόχο να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της γης μέχρι το τέλος του 2022.

Ήδη ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν με 500 εκ. δόσεις εμβολίων και το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε να δωρίσει 100 εκ. δόσεις. Χθες δεσμεύτηκε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είπε ότι η χώρα της θα συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια δηλώνοντας πως «οι G7 θα πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους που δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, όπως οι αφρικανικές χώρες», όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Μέρκελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ΕΕ θα συνεισφέρει με 100 εκ. δόσεις στο πρόγραμμα αυτό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook