Θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό στην Κοινότητα μας ότι μετά την μεγάλη θεομηνία του Φεβρουαρίου  του 2019 ο Δήμος Αποκορώνου χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 5.500.000 ευρώ για αποκατάστασης ζημιών, κληθήκαμε τα Κ.Σ  να προβούμε σε καταγραφή και να προτείνουμε αποκαταστάσεις.

Το κοιν. Συμβ. Ασή Γωνιάς πρότεινε 28 σημεία αγροτικής οδοποιίας και παρεμβάσεις  διόρθωσης και τσιμεντόστρωσης ,θέτοντας όρο να μην ριχτεί τσιμέντο σε δρόμους που υπάρχουν εμπόδια (πόρτες).

Στίς 31-5 -21  ο Δήμαρχος με κλιμάκιο, Αντιδήμαρχο, Μηχανικούς, Εργολάβο, κ.λ.π . επισκέφθηκαν την Κοινότητα μας για να οριοθετήσουν τα σημεία τσιμεντόστρωσης, αγνοώντας να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Κοινότητας και το Κοιν. Συμβ. όπως είναι υποχρεωμένοι.

Η πράξη αυτή είναι  παράνομη και αντιδημοκρατική. Είμαστε εκλεγμένοι και όχι διορισμένοι σας, εχοντας φωνή άποψη και υπευθυνότητα. Το ποσό που έχει εγκριθεί σε εμάς είναι 260000χιλ.ευρώ λιγοστά για τα δεδομένα του χωριού μας ,τα 28 σημεία που προτείνουμε χρειάζονται οπωσδήποτε παρέμβαση( θα τα γνωστοποιήσουμε στους κατοίκους).

Παρατηρούμε γενικότερα μια αδιαφορία στην Κοινότητα μας από την  Δημοτική Αρχή και οφείλουμε να  κάνουμε γνωστά κάποια θέματα.

1) Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα μας  εντοπίσαμε στους χάρτες του Δήμου σφάλμα με τεράστια απόκλιση στην έκταση του χωριού αντί 18.500στρ.που παρουσιάζουν σήμερα στην πράξη είναι 30.000χιλ.στρ. Ξεκινήσαμε διαδικασία διόρθωσης με ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου. Αρχής γενομένης από Κοινοτική έκταση  7.500στρ. συνεχόμενη οριοθετημένη με Κουρνά –Αλίκαμπο –Ασκύφου Καλικράτη.

Αποστείλαμε στον Δήμο την Απόφαση του Κ. Σ. αρ.πρ.55 4/11/20 συνυποβάλλοντας έγχρωμους χάρτες προσδιορίζοντας το σωστό και λανθασμένο όριο καθώς και το πρακτικό της τότε Κοινότητας 11-5-1956.πού περιγράφει τα όρια. Βάση του Ν3463/αρθ13/2006.οφείλει ο Δήμαρχος να συγκαλέσει Συμβούλιο και να αποστείλει  την απόφαση στις όμορες Κοινότητες, δυστυχώς μετά από ένα οκτάμηνο δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, παρότι έχουμε αποστείλει τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις( 27) με τα στίγματα τους που φαίνονται στις άλλες Κοινότητες ,μιτάτα στέρνες υπόστεγα κούμους κλπ. 

2) Για την προαναφερόμενη Κοινοτική έκταση (μαδάρα) και άλλα 540στρ.στην θέση Βουρβουρές  και αγροτεμάχιο 2020τ.μ.πλησίον του οικισμού οφείλει η Δημοτική αρχή  ,όπως  τους έχουμε  ενημερώσει και  αποστείλει γραπτό αίτημα αριθμός πρωτοκόλλου 19/21/05/21 να προβούν σε αντιρρήσεις  (ενστάσεις) στους  αναρτημένους Δασικούς χάρτες  σαν Κοινοτική έκταση γίνονται ατελώς.  Εάν υπάρξει αδράνεια σε αυτά τα δύο καυτά θέματα θα είστε υπεύθυνοι  και υπόλογοι στις τωρινές και επόμενες γενιές  του χωριού μας  διότι ακολουθεί το Κτηματολόγιο άρα κρίνεται το ιδιοκτησιακο καθεστώς της κοινοτικής έκτασης. 

3) Στο Δελτίο Τύπου 6-5-20 που ανάρτησε ο Δήμος και αφορούσε ανάθεση εργολαβίας 814.000χιλ.ευρώ με θέμα ασφαλτόστρωση  αγροτικής οδοποιίας   και αφορούσε ορεινές και ημιορεινές οδούς  του Δήμου Αποκορώνου το ποσό χορηγήθηκε  μονάχα στις ημιορεινές ενότητες  και η Ασή Γωνιά μοναδική ορεινή στο Δήμο έμεινε εκτός ενώ ο δρόμος του Σελιού είχε όλες τις προϋποθέσεις

4) Γιατί αδιαφορήσατε να δώσετε λύση στο καυτό θέμα της επέκτασης της cosmote εν μέσω πανδημίας και τηλεκπαίδευσης ενώ στα προφορικά και γραπτό αίτημα μας αρ .πρ. 08   13/04 /20 σας αναφέραμε ονομαστικά τα 24 παιδιά που στερούνταν internet.  Ενώ σε ερώτηση για το θέμα ενώπιον φορέων του Χωριού δηλώσατε αυτό το αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί .Όμως εμείς σαν Κοινότητα βλέποντας την μη λύση του προβλήματος αποστείλαμε αίτημα αρ. πρ.26  11/05/20 στην cosmote διαπραγματευτήκαμε το θέμα προφορικά πετύχαμε την επέκταση του Δικτύου 600μέτρα εντός οικισμού εξασφαλίζοντας σταθερό τηλέφωνο και  internet. Σε 17 κατοικίες και 24 μαθητές .Έχουμε και δεύτερο σκέλος στο αίτημα αναβάθμισης είμαστε στην διαδικασία έγκρισης.

 5) Ποιές είναι οι ενέργειες σας για την δημιουργία Παιδικού Σταθμού όλα αυτά τα χρόνια (από την προηγούμενη τετραετία ).Έργο της βούληση σας και επισφράγισμα σε εμένα τον ίδιο από τον κ. Περιφερειάρχη Σ. Αρναουτάκη έχοντας μας 100.000ευρώ για ξεκίνημα αν βρίσκαμε οικόπεδο, σας κάναμε προτάσεις λέγατε δεν τηρούν προϋποθέσεις, όπως αυτό της οικίας Κοκκινάκη εφαπτόμενο της πλατείας 120 τ.μ. σε οικόπεδο 375τμ  όπου για την κοινότητα μας το τίμημα ήταν προσφορά 22.000ευρώ έπρεπε να παρθεί έστω και για άλλη χρήση. Δεν προβήκατε όμως σε καμία ενέργεια και στο αίτημα μας, να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες να  αποκτήσει αρτιότητα το αγροτεμάχιο 2020τμ στη θέση Πλάτες που έχει αγοραστεί παλαιότερα  για αυτό τον σκοπό.

6) Γιατί αδιαφορήσατε για περίπου μία τριετία με αποτέλεσμα να είναι στάσιμο το Πολιτιστικό Κέντρο έχοντας μάλιστα την απλόχερη προσφορά  του κ Αρναουτάκη των 500.000 ευρώ δεσμευόμενος δημόσια ενώπιον των χωριανών. Όμως  παρέβη δυναμικά η Κοινότητα και επανεκκίνησε  το έργο. Για το θέμα αυτό  θα υπάρξει εκτενή αναφορά

7) Σχετικά με το ποτιστήρι ήταν ομόφωνη απόφαση του Κοιν. Συμβουλίου και του Δημάρχου , απ.(3977 10/6-20) να ενοικιαστεί για να εξασφαλιστεί η συντήρηση του και να υπάρχουν έσοδα στην κοινότητα. Την πρόταση αυτή υποστηρίξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο λέγοντας και διευκρινίζοντας ότι εάν δεν επιστρέφει το μίσθωμα στην κοινότητα μας να μην ενοικιαστεί. Άρα έχετε την υποχρέωση να επιστρέφετε το μίσθωμα στην  Κοινότητα  για ανάγκες καθημερινότητας τουλάχιστον να έχουμε την δυνατότητα να διατηρούμε το χωριό καθαρό.

 8) Γιατί αποτρέψατε την συντήρηση της Κοινοτικής υδροδεξαμενής  στην θέση Σελί  (πήγαδος)  που είχαμε δρομολογήσει μέσω Αντιπεριφέρειας; 

9) Γιατί αδιαφορήσατε να ενταχθεί το χωριό μας στο πρόγραμμα  δορυφορικής σύνδεσης  το 2019 όπως δικαιούμασταν; Ευτυχώς εδόθη παράταση και ελπίζομε  να συνδεθούμε  αυτή την χρονιά.  

10) Το 2020 παρά τα αιτήματα  μας  για χορήγηση  χωματουργικών μηχανημάτων για συντήρηση αγροτικής οδοποιίας  ίσως  την μακρύτερη και δυσκολότερη του Νομού με βροχομετρικά το 2019 πρώτα στην Ευρώπη σχεδόν  04 μέτρα,  άρα δρόμοι κατεστραμένοι είχε φτάσει  καλοκαίρι και μηχάνημα δεν μας χορηγήσετε.  Τον Ιούνιο αναγκαστήκαμε και ζητήσαμε την συνδρομή των όμορων Δήμων  Ρεθύμνης  και Σφακίων όπου και ανταποκρίθηκαν συντηρώντας  τουλάχιστον τους πλησίον προς αυτούς δρόμους. 

11) Αναφέρομε κάποια από τα γραπτά αιτήματα μας που είναι απραγματοποίητα:  

 • Ίδρυση  ανεξάρτητου Ιατρείου.
 • Επαναλειτουργία Μουσείου.
 • Συντήρηση οικίας Συν/ρχη Παπαδάκη.
 • Οριοθέτηση του αγροτεμαχίου 2020τμ στις Πλάτες καθώς προκύπτει από κατάτμηση. 
 • Να γίνουν ενέργειες  να αποκτήσει δικαίωμα δόμησης  να τοποθετηθούν μπάρες ασφαλείας στον Δημοτικό δρόμο προς Καλικράτη στην θέση Κουλέ. 
 • Να γίνουν αποστραγγιστικά έργα στα δύο βάλτα στα Παπαδιανά καθώς τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν εστία μόλυνσης.
 • Να γίνει διαχωρισμός ομβρίων υδάτων με την αποχέτευση.
 • Συντήρηση των κτιριακών  εγκαταστάσεων γηπέδου .
 • Σύνδεση νερού ποτιστηριού με άρδευση. 
 • Φωτισμός στο φαράγγι αφού υπάρχει ρεύμα ,μάλιστα έγχρωμος  φωτισμός στα γκρεμνά.  
 • Μελέτη εξασφάλισης της μη  πτώσης  βράχων  σε τρία σημεία στο Πέρα-Χώρι.
 • Μετατροπή του μονοπατιού (γαιδουρόστρατα) σε αγροτικό δρόμο από Σελί Δραπανά σε μιτάτο στέρνες.
 • Γεφυράκια σε τρία σημεία στις Πλάτες. 
 • Για το κανάλι στα Μελαδιανά να γίνει πλακόστρωτο. 
 • Καθαρισμός αγροτικών δρόμων και καναλιών από βλάστηση από το κονδύλι Πολιτικής Προστασίας, και να συντηρηθούν οι εναπομείναντες ακαθάριστοι  αγροτικοί δρόμοι.
 • Συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων γηπέδου
 • Χορήγηση ψυχρής ασφάλτου (σακουλάκια) για επισκευή σε λακκούβες.
 • Γενικότερα ολοκλήρωση καθαρισμού του χωριού και άσπρισμα.   

Ο Πρόεδρος της κοινότητας Ασής Γωνιάς,

Γιώργης Σμπυράκης


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook