Τρόπους να θωρακιστούν περαιτέρω τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας από την πανδημία ενόψει της επικείμενης φθινοπωρινής και χειμερινής σεζόν αναζητά η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι τα εμβολιαστικά ποσοστά στο υγειονομικό προσωπικό, βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

Μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αποδεικνύει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών είναι όχι μόνο εφικτός αλλά και επιτακτικός, όπως αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Βασίλειος Ταρλατζής, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Η μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του εργαστηρίου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, διερεύνησε την νομιμότητα αλλά και την ηθική διάσταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Με τη συμμετοχή Καθηγητών Ιατρικής, Νομικής και άλλων συναφών ειδικοτήτων κατέληξαν σε ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα.

Βασ. Ταρλατζής: Αντισυνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό

Όπως αναφέρει o Βασίλειος Ταρλατζής, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του ΑΠΘ, το πρώτο βασικό συμπέρασμα της ερευνητικής ομάδας είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο, στο σύνολο του πληθυσμού:

“Δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους. Αυτό αντίκειται προς το Σύνταγμα και τη σύμβαση του Οβιέδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας και αποτελεί πλέον μέρος του εθνικού μας δικαίου. Άρα αυτό δεν συζητείται”, ξεκαθαρίζει ο κ. Ταρλατζής.

Για την τελική σύνταξη της έκφρασης γνώμης, οι επιστήμονες στηρίχθηκαν μεταξύ άλλων στον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή, με τον οποίο η κυβέρνηση δύναται να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για λόγους διασφάλισης δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Έτσι κατέληξαν πως μπορούν να ληφθούν έκτακτα μέτρα σε συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, ή σε συγκεκριμένη περιοχή για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα προβλήματα από την πανδημία.

“Υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας”

Στο ίδιο πλαίσιο, ειδικά για τους υγειονομικούς που φροντίζουν ευάλωτους πληθυσμούς, μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίσει την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως τονίζει ο Καθηγητής κ. Ταρλατζής:

“Οι υγειονομικοί είναι υπεύθυνοι για τους συνανθρώπους μας στα νοσοκομεία και τις δομές φιλοξενίας, όπως είναι οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι, οι ψυχικώς πάσχοντες κλπ. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποφασίσει το κράτος ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών και όσων εργάζονται σ’ αυτές τις δομές”, σημειώνει.

Ο Καθηγητής Μαιευτικής διευκρινίζει, ωστόσο, τι σημαίνει «υποχρεωτικός εμβολιασμός» και με ποιο τρόπο μπορεί αυτός να επιβληθεί:

“Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτούς τους ανθρώπους θα τους εμβολιάσουμε με το ζόρι. Απλώς εφ’ όσον υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς ή αυτοί που φροντίζουν τις δομές που δεν έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να διαφυλαχτεί η υγεία και σε πολλές περιπτώσεις και η ζωή των νοσηλευόμενων, τότε μπορεί να αποφασιστεί να τεθούν σε υποχρεωτική αργία, προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή με αρρώστους και οδηγήσουν σε μεταδόσεις”, εξηγεί.

Μετακίνηση σε άλλο πόστο ή αλλιώς αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος σε μία νοσηλευτική δομή δεν συναινεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό του, αντιμετωπίζει δύο ενδεχόμενα:

Στη μία περίπτωση, εάν είναι τεχνικά εφικτό μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο πόστο ή σε άλλο γραφείο, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τους αρρώστους και τις ευπαθείς ομάδες.

Εάν, όμως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, σύμφωνα με τον Βασίλειο Ταρλατζή, “Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να γίνει αναστολή της εργασίας και παράλληλα αναστολή της μισθοδοσίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πόροι για να προσληφθεί στη θέση του επικουρικό ή προσωρινό προσωπικό. Αυτό είναι αποδεκτό συνταγματικά -κατά την άποψη των νομικών της ομάδας- και κατά συνέπεια θα μπορούσε να δώσει λύση σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει παράταση της πανδημίας”, τονίζει.

Κατοχυρωμένο το δικαίωμα καταστηματαρχών να μη δέχονται ανεμβολίαστους πελάτες

Σχετικά με θέμα που άνοιξε με τις δηλώσεις του πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να έχουν το δικαίωμα να μη δέχονται ανεμβολίαστους πελάτες σε κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο Καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, κ. Ταρλατζής, σημειώνει:

“Κατά την άποψη τη δική μου είναι αποδεκτό, όπως μπορεί παραδείγματος χάριν να πει κάποιος ότι έχω ένα ειδικό κλαμπ που δέχομαι μόνο άνδρες ή μόνο γυναίκες. Θέλω να πω δηλαδή, ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιος περιορισμός. Και ιδιαίτερα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη μετάδοση μιας αρρώστιας που μπορεί να είναι πολύ μεταδοτική και επίσης να έχει κακή έκβαση για τους ασθενείς”, καταλήγει.

Ποια είναι η εικόνα με τους εμβολιασμούς υγειονομικών στην Ελλάδα

Η ομάδα των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη ξεκίνησε πρώτη τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού από τον περασμένο Ιανουάριο.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 5 μήνες, τα ποσοστά των εμβολιασθέντων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία -εκτός από τους νοσούντες και αναρρώσαντες από Covid-19- δεν έχει υπερβεί το 67,1% με δύο δόσεις και το 73% με την πρώτη δόση.

Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ σ’ αυτήν την στοχευμένη ομάδα, είναι σχεδόν τρεις μονάδες πάνω από την Ελλάδα, δηλαδή στο 69,9% με τις δύο δόσεις και πάνω από … 11 μονάδες, στο 83,9% μόνο με την πρώτη δόση.

Να σημειωθεί ότι οι υγειονομικοί δεν εντάσσονται στην κατηγορία του γενικού πληθυσμού, για την οποία έχει τεθεί ως στόχος για την ανοσία, το 70%. Η φύση του επαγγέλματος και η επαφή τους με ασθενείς και ευάλωτους πληθυσμούς, επιβάλλει αν είναι δυνατόν ακόμη και τον καθολικό εμβολιασμό τους, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Εμβολιασμοί υγειονομικών ΕΕ: 9 χώρες με πιο υψηλά ποσοστά από την Ελλάδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν χώρες με ποσοστά στους εμβολιασμούς γιατρών και νοσηλευτών που αγγίζουν το 100%. Αυτές είναι η Ουγγαρία, η Ισλανδία και η Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το Eυρωπαϊκό CDC, χώρες με υψηλότερο ποσοστό από το 67,1% της Ελλάδας στους πλήρεις εμβολιασμούς με δύο δόσεις είναι, η Τσεχία (85,4%), η Γαλλία (73,1%), η Ουγγαρία (100%), η Ισλανδία (100%), η Ιρλανδία (100%), η Λετονία (86%), το Λουξεμβούργο (69,9%), η Ρουμανία (87,5%) και η Ισπανία (76,9%).

Μικρότερα ποσοστά από τη χώρα μας στους εμβολιασμούς υγειονομικών έχουν: η Βουλγαρία (20%), η Κροατία (60%), η Δανία (28%), η Εσθονία (63,7%), η Μάλτα (43,9%), η Σλοβενία (60,6%) και η Σουηδία (62,3%).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook