Κρίση εξουσίας στην Ιορδανία.

Ο πρίγκιπας Χάμζα ζήτησε τη βοήθεια του Ριάντ για να ανατρέψει τον βασιλιά Αμπντάλα Β’, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Στη δίκη με κύριο κατηγορούμενο τον πρίγκιπα Χάμζα θα παραπεμφθούν και δύο άτομα, που φέρονται ως συνεργοί του. Ωστόσο, στην εκδίκαση της υπόθεσης την προσεχή εβδομάδα ενώπιον του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας, ο Χάμζα δεν θα βρεθεί στο εδώλιο των κατηγορουμένων.

Μετά την πρωτοφανή κρίση που συγκλόνισε τη μοναρχία τον περασμένο Απρίλιο, ο Χάμζα υποσχέθηκε να «μείνει πιστός» στον ετεροθαλή αδερφό του, βασιλιά Αμπντάλα Β’.

Θα δικαστούν μόνον ο Μπάσεμ Αουαντάλα, πρώην επικεφαλής του βασιλικού γραφείου, κάτοχος σαουδαραβικής υπηκοότητας και μισητός από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ο Σερίφ Χασάν μπεν Ζαΐντ, που διετέλεσε για κάποιο διάστημα ειδικός απεσταλμένος του Σαουδάραβα βασιλιά.

Κινδυνεύουν να καταδικαστούν, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους, σε κάθειρξη 20 ετών.

Πρίγκιπας Χάμζα: Αποφασισμένος να γίνει βασιλιάς

Ωστόσο, ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά βρίσκεται στο κέντρο της συνωμοσίας: «ο πρίγκιπας Χάμζα ήταν αποφασισμένος να ικανοποιήσει την προσωπική του φιλοδοξία να γίνει βασιλιάς, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τα έθιμα των Χασιμιτών», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

«Για να το επιτύχει, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις ανησυχίες και τα προβλήματα του λαού και να πυροδοτήσει τη στάση και την απογοήτευση στην κοινωνία, κυρίως μέσα από τα μηνύματα στο Twitter που συνέτασσε ο Μπάσεμ Αουαντάλα», προστίθεται στο κείμενο.

Ο Σερίφ Χασάν μπεν Ζαΐντ, «φίλος και συγγενής» του Χάμζα, συνέστησε τον Μπάσεμ Αουαντάλα για «υποστήριξη από το εξωτερικό προκειμένου να βοηθήσει τον πρίγκιπα Χάμζα να ανέλθει στον θρόνο».

Πράγματι, διευκρινίζει το κατηγορητήριο, ο Μπάσεμ Αουαντάλα «ήταν προσκείμενος στους αξιωματούχους του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και διέθετε δίκτυο επαφών και σχέσεων στο εξωτερικό που διαμόρφωσε όταν ήταν επικεφαλής των Ανακτόρων και υπουργός Προγραμματισμού».

Πρίγκιπας Χάμζα και Ριάντ

Ο πρίγκιπας Χάμζα ήταν κυρίως ανήσυχος από τη στάση του Ριαντ. «Αν μου συμβεί κακό στην Ιορδανία, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι θα με βοηθήσουν ή όχι;», ρωτά τον Μπάσεμ Αουαντάλα.

Αλλά φορά, τον ρωτά αν υπάρχουν «θετικές εξελίξεις με τη Σαουδική Αραβία, αλλά ο Μπάσεμ Αουαντάλα απαντά ότι οι επισκέψεις του στο Ριάντ είναι περιορισμένες λόγω της Covid και ότι δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να συζητήσει γι’ αυτό αλλά θα το κάνει μόλις καταστεί δυνατόν».

Η Σαουδική Αραβία, γειτονική χώρα και μεγάλη περιφερειακή δύναμη, ήταν η πρώτη που αντέδρασε μετά την ανακοίνωση από το Αμάν μιας συνωμοσίας με στόχο να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια του βασιλείου της Ιορδανίας.

Τα βασιλικά ανάκτορα της Σαουδικής Αραβίας είχαν εκφράσει μέσω Twitter «την πλήρη στήριξή τους» στην Ιορδανία «και στις αποφάσεις και τα μέτρα που έλαβαν ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ και ο πρίγκιπας διάδοχος Χουσέιν για να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook