Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Τα αποτελέσματα αφορούν στην εβδομάδα 7-13 Ιουνίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές. Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου εξακολουθεί να μην είναι δυνατή η δειγματοληψία λόγω βλάβης του δειγματολήπτη και συνεπώς δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα μέχρι την επιδιόρθωση του.

Πίνακας 1:Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 7-13 Ιουνίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 31 Μαΐου – 6 Ιουνίου 2021.

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 7-13 Ιουνίου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεεις, σε σχέση με την εβδομάδα 31 Μαΐου ως 6 Ιουνίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 6 από τις έντεκα (6/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-66%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-47%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στη Θεσσαλονίκη (-27%) και στην Ξάνθη (-19%).

Οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο (+14%) και στη Λάρισα (+20%). Αύξηση παρουσίασαν οι μετρήσεις της μέσης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο και τα Χανιά, ενώ μείωση καταγράφηκε στο Ρέθυμνο. Οι μεταβολές αυτές όμως δεν αξιολογούνται ποσοτικά λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων και των χαμηλών τιμών του ιικού φορτίου. Στην Πάτρα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 7-13 Ιουνίου 2021, ανά περιοχή:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 7-13/6/21, στην Περιφέρεια Αττικής, συνεχίστηκε η πτωτική πορεία που παρουσιάζει το ιικό φορτίο, με σημαντική μεταβολή (-47%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 31/5-6/6/21.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα 7-13/6/21, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μικρή μείωση (-27%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 31/5-6/6/21. Την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο στην πόλη κινήθηκε γενικά σε χαμηλά επίπεδα με μικρές διακυμάνσεις.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 7-13/6/21, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στην Λάρισα παρέμειναν σταθερά χαμηλά, πάρα την οριακή αύξηση (+20%) που παρατηρήθηκε. Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 7-13/6/21, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στον Βόλο παρέμειναν σταθερά χαμηλά, χωρίς να παρατηρείται αξιοσημείωτη μεταβολή (+14% ).

Ηράκλειο: Το χρονικό διάστημα 24/5-6/6/21, στο Ηράκλειο, παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις στις τιμές του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων. Παρά τις διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν, οι απόλυτες τιμές του ιικού φορτίου εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις μέγιστες τιμές που είχαν καταγραφεί το μήνα Μάρτιο (25 φορές χαμηλότερες από τις μέγιστες τιμές του Μαρτίου).

Χανιά: Το χρονικό διάστημα 24/5 – 6/6/21, στα Χανιά, παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις στις τιμές του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων. Παρά τις διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν, οι απόλυτες τιμές του ιικού φορτίου εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις μέγιστες τιμές που είχαν καταγραφεί το μήνα Μάρτιο (10 φορές χαμηλότερες από τις ανώτερες τιμές του Μαρτίου).

Ρέθυμνο: Την εβδομάδα 7-13/6/21, στο Ρέθυμνο, καταγράφηκε μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων. Η μείωση αυτή εξισορρόπησε την σχετική αύξηση που παρατηρήθηκε την εβδομάδα 31/5-6/6/21. Παρά τις αυξομειώσεις, οι απόλυτες τιμές του ιικού φορτίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις μέγιστες τιμές που είχαν καταγραφεί το μήνα Μάρτιο (10 φορές χαμηλότερες από τις μέγιστες τιμές του Μαρτίου).

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 7-13/6/21, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας παρέμεινε πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης των εργαστηριακών μεθόδων που χρησιμοποιούνται.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 7-13/6/2021, παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-19%) των επίπεδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης σε σχέση με την εβδομάδα 31/5-6/6/2021. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου είναι σταθερά χαμηλά. Αλεξανδρούπολη: Τα αποτελέσματα από την ΜΕΛ Αλεξανδρούπολης κατά την εβδομάδα 7-13/6/21 δεν αξιολογούνται ποσοτικά λόγω βλάβης του δειγματολήπτη.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 7-13/6/2021, στα Ιωάννινα, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων εξακολούθησε πτωτική πορεία (- 66%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 31/5-6/6/2021. Υπήρξαν και μετρήσεις με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δηλαδή με ιικό φορτίο κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Σημ 1: Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Σημ 2: Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook