Ποιος ο ρόλος τους στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην αφράτη και στρογγυλή ζύμη σε σχήμα δαχτυλιδιού με επικάλυψη ή γέμιση σοκολάτας, σκέτη ή με απλή ζάχαρη; Τα ντόνατ όσες θερμίδες κι αν έχουν -η αλήθεια είναι ότι έχουν πολλές- αποτελούν πάντα ένα ευχάριστο και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους. Πόσα πράγματα, όμως, γνωρίζετε γι’ αυτά;

Ντόνατ: Η αρχική τους ονομασία ήταν «λιπαρά κέικ»

Σίγουρα με αυτήν την ονομασία δεν ακούγονται και τόσο δελεαστικά. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το ντόνατ έφτασε στην Αμερική μέσω των Ολλανδών και του γλυκού τους ονόματι olykoeks (λιπαρά κέικ), που στην ουσία ήταν γλυκές μπάλες ζύμης τηγανισμένες σε λάδι ή λαρδί και σεβριρίζονταν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Στα μέσα του 19ου αιώνα, μια γυναίκα από το Μέην, η Ελίζαμπεθ Γκρέγκορι, τηγάνισε μπάλες ζύμης για να πάρει στα ταξίδια του ο γιος της που ήταν ναυτικός. Έβαλε καρύδια στο κέντρο της ζύμης και δημιούργησε ένα κυριολεκτικό ντόνατ. Ωστόσο, το ντόνατ μπορεί στην πραγματικότητα να προέρχεται από την Αγγλία. Το 2013, ένας ιστορικός τροφίμων βρήκε ένα βιβλίο συνταγών που γράφτηκε το 1800 από μια βαρόνη στο Hertfordshire της Αγγλίας, το οποίο είχε μια συνταγή για ένα «dow nut» που χρησιμοποιούσε αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, μοσχοκάρυδο, μαγιά και 10 αβγά, η οποία προορίζονταν για να τηγανιστεί σε χοιρινό λαρδί.

Οι τρύπες στα ντόνατ έχουν ουσιαστικό ρόλο ύπαρξης

Μια διασκεδαστική ιστορία λέει ότι ο καπετάνιος Χάνσον Γκρέγκορι έκανε την πρώτη τρύπα στο ντόνατ του όταν τοποθέτησε τα ντόνατ που του είχε φτιάξει η μητέρα του στο τιμόνι του πλοίου. Αυτό του επέτρεπε να έχει τα χέρια του ελεύθερα, ώστε να οδηγεί με μεγαλύτερη άνεση το σκάφος του. Σε μια άλλη εκδοχή, ο Γκρέγκορι είπε στην The Washington Post ότι έφτιαξε την τρύπα στα ντόνατ, για να τα κάνει λιγότερο σκληρά όσο τηγανίζονταν. Ωστόσο, η ιστορικός γαστρονομίας Linda Civitello έγραψε ότι ένα άγνωστο άτομο δημιούργησε την τρύπα ώστε το ντόνατ να μαγειρεύεται πιο γρήγορα. Η τρύπα άφησε ολόκληρο το ντόνατ να ψηθεί με τον ίδιο τρόπο, οπότε δεν υπήρχε ένα σχετικά ωμό κέντρο και καμένες άκρες.

Αποτέλεσε βασικό σνακ των στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού σέρβιραν ντόνατς σε στρατιώτες στις πρώτες γραμμές, παγιώνοντας την εικόνα του σνακ ως μια υγιεινή σπιτική φέτα ζύμης. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έκαναν και πάλι το ίδιο με πολλούς βετεράνους του πολέμου να επιστρέφουν στην πατρίδα και να ανοίγουν καταστήματα με ντόνατ!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook