Oι αρχές στη Μόσχα θα καταστήσουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 υποχρεωτικό για το 60% των εργαζομένων στον τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπγιάνιν δήλωσε ότι η κατάσταση με τον κοροναϊό στην πόλη εξελίσσεται με δραματικό τρόπο και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω της Covid-19.

«Πολύ απλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πραγματοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν ένα μαζικό εμβολιασμό και να σταματήσουμε αυτή την τρομερή ασθένεια και να δοθεί τέλος στους χιλιάδες νεκρούς», δήλωσε ο Σομπγιάνιν.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 13.397 νέα κρούσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 5.782 στη Μόσχα, ανεβάζοντας τον επίσημο εθνικό απολογισμό από την αρχή της πανδημίας σε 5.249.990.

Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 396 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 127.576.

Επί του παρόντος, 12.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στη Μόσχα λόγω του νέου κοροναϊού. «Η κινητικότητα είναι στα επίπεδα ρεκόρ του τέλους του 2020», δήλωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, αναφερόμενος στο δεύτερο φονικό κύμα της επιδημίας στη Ρωσία.

Αυτή η ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 είναι η πρώτη στη Ρωσία, και είναι αντίθετη προς τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, καλώντας του Ρώσους να εμβολιαστούν, δηλώνει ότι είναι ενάντια σε κάθε υποχρεωτικό μέτρο.

Η εξέλιξη της κατάστασης στη Μόσχα, όπου κατοικούν επισήμως 12-13 εκατ. άνθρωποι, οδήγησε τον Σομπγιάνιν να επιβάλει τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν εμβολιαστεί μόνο 1,8 εκατ. κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Αν και είναι διαθέσιμο από τα τέλη του 2020, οι Ρώσοι φαίνεται να μην προτιμούν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, καθώς εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το σκεύασμα αυτό που αναπτύχθηκε από τις αρχές.

Έως σήμερα και από τον Δεκέμβριο, μόλις 19 εκατ. Ρώσοι, δηλαδή λιγότεροι από το 13% του πληθυσμού, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τον απολογισμό της ιστοσελίδας Gogov, που συγκεντρώνει δεδομένα από τις περιοχές της χώρας και τα μέσα ενημέρωσης ελλείψει επίσημων στατιστικών στοιχείων.

Η Ρωσία είναι από τις πλέον πληγείσες από τον κοροναϊό χώρες στον κόσμο.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Rosstat δίνει ξεχωριστό απολογισμό και έχει ανακοινώσει ότι η χώρα έχει καταγράψει περίπου 270.000 θανάτους από COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook