Προσπάθεια παρέμβασης της Ρωσίας στις Γερμανικές εκλογές αναφέρει η ετήσια έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η εφημερίδα BILD.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, Ρώσοι κατάσκοποι επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την Γερμανία, χρησιμοποιώντας εργαλεία προπαγάνδας στο ίντερνετ.

«Ευαίσθητες πληροφορίες θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν πολύ κοντά στις εκλογές», αναφέρεται στην έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, στην οποία τονίζεται ότι στόχος της επιχείρησης είναι κυρίως η υποψήφια Καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ. Επιπλέον, η Ρωσία θέλει να κατευθύνει την γερμανική πολιτική και την κοινή γνώμη της χώρας και να ασκήσει επιρροή μέσω παραπληροφόρησης. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος αξιολογεί μάλιστα την απειλή ως «σοβαρή».

Πως προσπαθούν να παρέμβουν

Βασικό εργαλείο στην προσπάθεια των ρωσικών υπηρεσιών είναι το γερμανόφωνο τμήμα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Russia Today, εκτιμούν οι γερμανικές υπηρεσίες. Ο σταθμός έχει ήδη αναφερθεί στους Πράσινους με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια, ακόμη και παραλληλίζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις της κυρίας Μπέρμποκ με την «κατάληψη εξουσίας» από τους Ναζί το 1933. Η κυρία Μπέρμποκ είναι από τους αυστηρότερους επικριτές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ έχει επανειλημμένα ταχθεί και κατά του αγωγού Nord Stream 2, υποστηρίζοντας ότι θα καταστήσει την Γερμανία εξαρτημένη από το Κρεμλίνο. Επιπλέον, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ ζήτησε πρόσφατα την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, θέση η οποία ενόχλησε ιδιαίτερα τη Μόσχα. Σύμφωνα με το RT, ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Αρμιν Λάσετ έχει εκφραστεί πιο θετικά για τον αγωγό.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ κάλεσε όλα τα κόμματα «να μην δεχτούν ούτε την προπαγάνδα ούτε τις προσπάθειες χειραγώγησης από άδικα καθεστώτα όπως του Πούτιν και του Ερντογάν», τονίζοντας ότι «αυτό θα πρέπει να αποτελεί βασικό σημείο συναίνεσης μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων στη χώρα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook