Μπορεί μια οφθαλμαπάτη μέσω ενός κοινού καθρέφτη να έχει… παυσίπονη δράση; Η απάντηση, σύμφωνα με  ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, είναι θετική.

Μέσα από μια μικρή πιλοτική μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά οκτώ ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η απλή και οικονομική τεχνική της θεραπείας με καθρέφτες είναι ικανή να προσφέρει αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο, αποτρέποντας μάλιστα ακόμα και τη λήψη μεγαλύτερων δόσεων παυσίπονων και στεροειδών φαρμάκων.

Η συγκεκριμένη τεχνική, η οποία βασίζεται σε οφθαλμαπάτη, έχει ήδη δώσει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πόνου σε άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς.

Παυσίπονη οφθαλμαπάτη

Στις δοκιμές, οι ειδικοί ήθελαν να δουν κατά πόσο η «καθρεφτοθεραπεία» μπορούσε να πείσει τον εγκέφαλο των ασθενών ότι οι αρθρώσεις τους δεν πονούσαν και ότι μπορούσαν να κουνήσουν εύκολα τα δάχτυλα και τα χέρια τους.

Σε πρώτη φάση ζητήθηκε από τους ασθενείς να αξιολογήσουν τον πόνο τους σε μια κλίμακα από το ένα ως το 10.  Στη συνέχεια οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ένα λεπτό «καθρεφτοθεραπείας».

Το πείραμα των Αμερικανών έγινε ως εξής: από έναν ασθενή που εμφάνιζε αρθρίτιδα στο δεξί χέρι, ζητήθηκε  να τοποθετήσει το χέρι του πίσω από έναν καθρέφτη. Στη συνέχεια ένας από τους ερευνητές κάθισε πίσω από τον καθρέφτη τοποθετώντας μπροστά από αυτόν το αριστερό του χέρι, με αποτέλεσμα ο ασθενής να βλέπει την αντανάκλαση του ξένου άκρου, ως δικό του δεξί – το χέρι δηλαδή που τον ταλαιπωρούσε.

Η «παυσίπονη» δράση της οφθαλμαπάτης παρατηρήθηκε όταν ο ερευνητής άρχισε να ανοιγοκλείνει το αριστερό του χέρι, ζητώντας από τον ασθενή να μιμηθεί την ίδια κίνηση με το δικό του – αντίστοιχο δεξί – χέρι και το οποίο βρισκόταν κρυμμένο κάτω από το τραπέζι. Όταν ο ασθενής κοίταζε τον καθρέφτη έβλεπε την αντανάκλαση του χεριού του ερευνητή, όμως ο εγκέφαλός του το αντιλαμβανόταν ως δικό του. Το οπτικό τρικ φάνηκε δηλαδή να ξεγελά τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται το ξένο και υγιές χέρι ως δικό του. Το ίδιο εφαρμόστηκε και στους υπόλοιπους ασθενείς.

Φθηνή και αποτελεσματική θεραπεία

Τα αποτελέσματα του πρωτότυπου πειράματος παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών, που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον. Όπως αποκάλυψαν οι ειδικοί στο συνέδριο, κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι ασθενείς αξιολογούσαν τον πόνο τους κατά 1,5 πόντους λιγότερο συγκριτικά με εκείνον που βίωναν πριν από τη θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, τα επίπεδα του πόνου έκαναν «βουτιά» κατά τρεις ολόκληρους πόντους.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι απλά και οικονομικά υλικά, όπως οι καθρέφτες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν τον πόνο και γενικότερα τις ενοχλήσεις που προκαλεί η αρθρίτιδα» αναφέρει η δρ Λόρα Κέις.

«Πολλοί ασθενείς δήλωσαν ελάττωση του πόνου και της δυσκαμψίας κατά τη διάρκεια της οφθαλμαπάτης» υπογραμμίζει η ειδικός.

(ΒήμαScience)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook