Την πρώτη «ταινία» του γυναικείου εγκεφάλου σε οργασμό, κατάφεραν να δημιουργήσουν αμερικανοί επιστήμονες με τη βοήθεια εικόνων μαγνητικής τομογραφίας.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Rutgers, στο Νιου Τζέρσει, η σύντομη ταινία διάρκειας πέντε λεπτών, αποκαλύπτει την σταθερή κορύφωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, μέσα από την ενεργοποίηση ξεχωριστών περιοχών που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα εντυπωσιακό κρεσέντο.

Το κρεσέντο της ηδονής

Η «κινηματογράφηση» της 9ης Συμφωνίας του… οργασμού πραγματοποιήθηκε μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), στην οποία υποβλήθηκε μια 54χρονη γυναίκα ενόσω αυτοϊκανοποιούνταν. Μέσα από στιγμιότυπα που καταγράφηκαν ανά δύο δευτερόλεπτα, η ταινία σηματοδοτεί την μεγαλειώδη δραστηριότητα, όπως αυτή εξελίσσεται σε 80 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, στην ταινία φαίνεται ότι το κρεσέντο της ηδονής ξεκινά από τον αισθητικό φλοιό του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την διέγερση των γεννητικών οργάνων.

Στη συνέχεια η εγκεφαλική δραστηριότητα ξεχύνεται προς το μεταιχμιακό σύστημα – ένα σύνολο εγκεφαλικών δομών που σχετίζονται με συναισθήματα και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Όσο ο οργασμός πλησιάζει, φωτίζονται περιοχές όπως η παρεγκεφαλίδα και ο μετωπιαίος φλοιός, ενδεχομένως γιατί υπάρχει πλέον μεγαλύτερη μυϊκή σύσπαση.

Κατά τη διάρκεια του οργασμού σόλο παίζει ο υποθάλαμος, που σχετίζεται με την απελευθέρωση της οξυτοκίνης η οποία ευθύνεται για το συναίσθημα της ευτυχίας και την σύσπαση της μήτρας. Πομπώδης ωστόσο εμφανίζεται και η δραστηριότητα του επικλινούς πυρήνα, της περιοχής που σχετίζεται με την ανταμοιβή και την απόλαυση.

Μετά τον οργασμό, οι ρυθμοί της δραστηριότητας των παραπάνω περιοχών, σταδιακά κοπάζουν.

Λύση σε προβλήματα οργασμού

Οι αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ταινία θα βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν πώς ακριβώς ο εγκέφαλος «διευθύνει» ως άλλος μαέστρος την συμφωνία της εγκεφαλικής δραστηριότητας που οδηγεί στην γυναικεία σεξουαλική κορύφωση.

«Ο γενικός στόχος της μελέτης είναι η κατανόηση του πώς ακριβώς η κορύφωση «χτίζεται» μέσω του ερεθισμού των γεννητικών οργάνων και ποιες περιοχές του εγκεφάλου συμμετέχουν σε αυτόν και καταλήγουν στο τέλος στον οργασμό» εξηγεί ο ψυχολόγος δρ Μπάρι Κομισαρούκ.

Κάτι τέτοιο, υπογραμμίζουν, θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει λύσεις σε άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα οργασμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook