Η μονάδα εκμετάλλευσης παλιρροϊκής δύναμης στις ακτές τις Γαλλίας θα αποτελέσει την μεγαλύτερη στον κόσμο, όταν ολοκληρωθεί το 2012.

Το έργο πρόκειται για ένα «γιγαντιαίο» (για τα δεδομένα της εκμετάλλευσης παλιρροϊκής ενέργειας) έργο ανοικτά των ακτών της Paimpol-Bréhat στη Βρετάνη, στην Γαλλία. Αποτελεί μία σύμπραξη της ιρλανδικής εταιρείας OpenHydro ειδικής πάνω στην παλιρροϊκής τεχνολογίας και της μεγάλη γαλλικής εταιρείας EDF παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με το proho.gr, το έργο θα περιλαμβάνει τέσσερις 2-MW παλιρροϊκούς στρόβιλους της OpenHydro. Οι τουρμπίνες που έχουν εγκατασταθεί σε βάθος 35 μέτρων, έχουν ύψος 22 μέτρα και ζυγίζουν 850 τόνους.

Όταν ολοκληρωθεί το 2012, το παλιρροϊκό έργο θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει μέχρι και 4.000 σπίτια. Το έργο ξεκίνησε το 2004 και οι εργασίες άρχισαν 2008, ενώ το συνολικό του κόστος, υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και το συγκεκριμένο αποτελεί το μεγαλύτερο σε κλίμακα στον κόσμο, διασυνδεδεμένα παλιρροϊκή ενεργειακά συστήματα από την OpenHydro υπάρχουν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η OpenHydro κέρδισε το Engineers Ireland Continuing Professional Development (CPD) Company of the Year τον περασμένο μήνα και επιλέχθηκε ως η Later Stage Award Top 30 finalist για το 2011 από την Παγκόσμια Ένωση Cleantech αυτό τον μήνα.

Η παλιρροϊκή ενέργεια είναι προφανώς ακόμα στα σπάργανα, όμως τα πλεονεκτήματά της, όπως οι μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και όντας «αόρατη» με την έννοια ότι δεν καταλαμβάνει ζωτικό χώρο εκτάσεων γης, την καθιστούν μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που μπορεί σίγουρα να αυξηθεί σε χρήση κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook