Οι δράσεις, όπως τονίστηκε, αφορούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, που έχουν ως αρμοδιότητα τις εξαρτήσεις και συγκεκριμένα: το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Π.Ε. Χανίων σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών και το Ε.ΣΥ.Ν., όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων, υλοποιούν δέσμη δράσεων από 23 έως 27 Ιουνίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26/6).

Οι δράσεις, όπως τονίστηκε, αφορούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την εξάρτηση από τις παραισθησιογόνες ουσίες, με στόχο μεταξύ άλλων την κατανόηση των αρνητικών συνεπειών των εξαρτήσεων και του εθισμού και την προώθηση της κοινωνικής αλλαγής και συμπεριφοράς.

“Η 26η Ιουνίου αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών και την παράνομη διακίνησή τους. Καλύτερη γνώση σημαίνει και καλύτερη πρόληψη”, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ελένη Ζερβουδάκη, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Χανίων συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς, θέτοντας το ηχηρό μήνυμα “Ναι στη ζωή, όχι στα ναρκωτικά”. “Δίνουμε το μήνυμά μας με όλες μας τις δυνάμεις, με έναρξη των δράσεων στις 23 Ιουνίου, δίπλα στους τοπικούς φορείς, στηρίζοντας τη συνολική προσπάθεια”, κατέληξε στην τοποθέτησή της η κα. Ζερβουδάκη. 

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου συμμετείχαν οι εξής εκπρόσωποι των φορέων, που συνδιοργανώνουν τις δράσεις: ο Φώντας Μανιάς, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.), η Εύη Αδαμοπούλου, ψυχολόγος από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, η ψυχολόγος Δανάη Ράπτη και η κοινωνική λειτουργός Σταυρούλα Παπανικολάου, από το Πολυδύναμο Κέντρο Χανίων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, η Ελένη Τερεζάκη από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Π.Ε. Χανίων και ο Σήφης Αποστολάκης, Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων.

Παρουσίασαν το πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως και τις 27 Ιουνίου, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

Τετάρτη 23 Ιουνίου

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Χανίων σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών διοργανώνει με ελεύθερη συμμετοχή δίωρη βιωματική συνάντηση για γονείς με θέμα «Η τέχνη της επικοινωνίας στην οικογένεια», από τις 10:00 έως τις 12:00, στον χώρο του Μιχελιδάκη 17 (1ος όροφος). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 2821028166, 2821051214 για δηλώσεις συμμετοχής.

Προβολή ταινίας “Ben Is Back” στον Δημοτικό Κήπο Χανίων. Αμερικανική δραματική ταινία του 2018, που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Peter Hedges. Πρωταγωνιστούν οι Julia Roberts, Lucas Hedges και Courtney B. Vance. Η πλοκή ακολουθεί μια μητέρα, που προσπαθεί να βοηθήσει τον εξαρτημένο γιο της μετά την επιστροφή του στο σπίτι από την αποκατάσταση. Είσοδος ελεύθερη, κράτηση θέσεων:  https://www.chania-culture.gr 

Πέμπτη 24 Ιουνίου

Δράσεις για παιδιά & ενήλικες στο Γυαλί Τζαμί από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας:

19:00 – 20:00: α) παράσταση με τα «Παιχνίδια του Κόσμου», β) εργαστήρι «Μύθοι και πραγματικότητα για το φαινόμενο της εξάρτησης».

      19.00 – 21.00:  “ΠΑΙΖΟΥΜΕ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ, ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ!”, βιωματικές          δράσεις για ένα σχολείο της κοινότητας από το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων με             την παιδαγωγική Φρενέ!

Μουσικές παραστάσεις:

21:00 – 22:00: Ομάδα συμμετεχόντων από το πρόγραμμα «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.

22:00 – 23:00: Συναυλία από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων.

Προβολή ταινίας “Ben Is Back”, είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσεων:  https://www.chania-culture.gr

Σάββατο 26 Ιουνίου

Μεγάλη ποδηλατοβόλτα, στις 8.30, με αφετηρία την Πλατεία 1866 και τερματισμό στο Δημαρχείο Κισσάμου από το Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, με έδρα τα Χανιά του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. Η εκδήλωση υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων, σε συνδιοργάνωση με τους Δήμους Πλατανιά και Κισσάμου. (ΕΣΠΑ- Με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο 28210-87040 και 28210-02120.
Προβολή animation στον εξωτερικό τοίχο του Θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης”, με θέμα “ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ”. Το βίντεο έχει επιμεληθεί ο ηθοποιός – σκηνοθέτης, Λεωνίδας Μανωλικάκης.

Κυριακή 27 Ιουνίου  

Διοργάνωση εκδήλωσης ενημερωτικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου από το Ε.ΣΥ.Ν στον εξωτερικό χώρο στο Γυαλί Τζαμί, από τις 18:00 έως τις 23:00. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες από εκπροσώπους του Ε.ΣΥ.Ν., με συμμετοχή του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων και άλλων φορέων, καθώς και μουσικό πρόγραμμα με το σχήμα «Εναλλασσόμενη τάση», στο οποίο συμμετέχουν μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Χανίων. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook