Επίσκεψη πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα τα στελέχη της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρυσάνθη Κονταξή και κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος στο σπήλαιο του Ιδαίου Άντρου ενόψει της έναρξης λειτουργίας του.

Τα δύο στελέχη σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη κατέγραψαν τις φθορές που προκάλεσε ο χειμώνας και ο χρόνος ενώ συμφώνησαν ότι τόσο η υπηρεσίες του Υπουργείου και της Εφορίας όσο και ο Δήμος Ανωγείων θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνουν οι απαιτούμενες επιδιορθώσεις το συντομότερο δυνατόν για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του χώρου.  
Φέτος ο χώρος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με δύο άτομα, φύλακα και εργάτη συντήρησης.

Δήλωση Δημάρχου Σωκράτη Κεφαλογιάννη

«Το σπήλαιο «Ιδαίον Άντρον» και ο ευρύτερος περιβάλλον χώρος του με το οροπέδιό της Νίδας, αποτελούν μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Φέτος ξεκινάει επίσημα η λειτουργία του σπουδαίου μνημείου για τους επισκέπτες με την παρουσία φύλακα και εργάτη συντήρησης του χώρου. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας διότι το σπήλαιο αντιμετωπίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού της χώρας μας. 

Τον τελευταίο χρόνο προγραμματίστηκαν από το Υπουργείο πολλές σημαντικές παρεμβάσεις για ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης, καθώς συνδέεται μυθολογικά με το θεό Δία. 

Σημαντική παρέμβαση αποτελεί η «Στερέωση πρανών της Εισόδου του Σπηλαίου Ιδαίον Άντρον» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-202» συνολικού προϋπολογισμού 607.805,22€ μιας και είχε κριθεί  επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης σειράς στερεωτικών εργασιών για την εξασφάλιση και ανάδειξη εν γένει των χαρακτηριστικών του. 

Παράλληλα εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες, γεωλογικές, αρχιτεκτονικές  και στατικές για το εσωτερικό του σπηλαίου ώστε με ασφάλεια να πραγματοποιούνται οι επισκέψεις στο εσωτερικό του σπηλαίου. Άμεσα θα έχουμε και τις απαραίτητες εγκρίσεις από το  ΚΑΣ.

Τέλος έχει προγραμματιστεί η συντήρηση του μονοπατιού και η βελτίωση της προσβασιμότητας του χώρου ώστε να διευκολύνονται στην πρόσβαση όλοι οι επισκέπτες.» 

Ιδαίον Άντρον

Το σπήλαιο Ιδαίον Άντρον βρίσκεται στις ανατολικές παρειές του όρους Ίδη, στο οροπέδιο της Νίδας, σε υψόμετρο 1.498 μ. και σε απόσταση 20 χλμ. Από τα Ανώγεια.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά σπήλαια της μινωϊκής Κρήτης καθώς συνδέεται μυθολογικά με τον θεό Δία. Ερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιταλό αρχαιολόγο Φ. Άλμπερ, ενώ μικρής κλίμακας ανασκαφές έγιναν το 1917 από το Στ. Ξανθουδίδη και το 1956 από το Σπ. Μαρινάτο. Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία και τους Ιωάννη και Έφη Σακελλαράκη, κατά τα έτη 1982-1985, τεκμηρίωσε την αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία στο Ιδαίο Άντρο από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 5° αιώνα ?.Χ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook